Semnul frecvent al demenței. Este considerat un obicei sănătos, dar, de fapt, este îngrijorător

dementa - FOTO: Freepik@tolikoffphotography
Semnul frecvent al demenței este considerat îngrijorător. Este, de fapt, un obicei al persoanelor vârstnice, dar totodată indică faptul că creierul suferă.

Semnul frecvent al demenței este adesea catalogat ca fiind absolut firesc, mai ales în cazul persoanelor vârstnice. Acest simptom ar putea fi "îngrijorător" pentru prieteni și persoanele dragi. Demența este un diagnostic tulburător și schimbător de viață atât pentru persoana afectată, cât și pentru familia sa. Este un sindrom sau un grup de simptome asociate declinului progresiv al creierului.

Ca rezultat, afectează în mod tipic memoria și comportamentul, și chiar mobilitatea în timp. Cu toate acestea, există unele simptome mai puțin cunoscute, dar care merită totuși urmărite.

Deși nu există un remediu pentru demență, există tratamente și suport disponibile pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor. Prin urmare, cu cât observați mai devreme semnele, cu atât mai repede puteți ajuta persoana afectată să obțină ajutorul de care are nevoie.

Vezi și: De ce se cuibărește pisica lângă tine. Semnalele pe care ți le transmite

Simptomul frecvent al demenței

Potrivit unui expert, un semn al demenței poate apărea "frecvent" pe tot parcursul zilei. Dr. Rayaz Malik - profesor de medicină la Weill Cornell Medicine din Qatar, a avertizat că persoanele care iau frecvent scurte sieste în timpul zilei pot avea anumite afecțiuni, inclusiv demență, iar pierderea interesului pentru prieteni și familie este un semn care poate indica demența, potrivit Express.

Acest lucru este susținut de Alzheimer Society, care spune că persoanele în stadiile ulterioare ale demenței au tendința de a se simți somnoroase.

"Este destul de obișnuit ca o persoană cu demență, mai ales în stadiile ulterioare, să își petreacă mult timp dormind - atât în timpul zilei, cât și noaptea.

Acest lucru poate fi uneori îngrijorător pentru familia și prietenii persoanei, deoarece ar putea să se îngrijoreze că ceva nu este în regulă. Dormitul tot mai mult este o caracteristică obișnuită a demenței în stadiile ulterioare.

Pe măsură ce boala progresează, daunele aduse creierului unei persoane devin tot mai extinse, iar acesta devine treptat mai slăbit și mai fragil în timp" explică organizația de caritate.

Vezi și: Ce se întâmplă când respiri pe gură. Cinci efecte negative

Problemele de somn, frecvente în cazul persoanelor cu demență

Somn de amiază - FOTO: Freepik

Problemele de somn în general sunt destul de comune printre persoanele cu demență. Societatea Alzheimer le enumeră astfel:

- Dormitul în timpul zilei și agitația în timpul nopții

- Dezorientarea în întuneric dacă se trezesc să meargă la toaletă

- Trezirea frecventă și dificultatea de a adormi

-  Dezorientare în timp

- Imposibilitatea de a face diferența între noapte și zi.

"Nimeni nu înțelege pe deplin de ce demența afectează modelele de somn. Pentru unele persoane, poate fi faptul că "ceasul biologic" intern, care determină ora, devine deteriorat, astfel încât persoana începe să se simtă somnoroasă la momentul nepotrivit al zilei.

Există și alte părți ale creierului care controlează dacă rămânem treji, iar acestea pot, de asemenea, să nu funcționeze corect dacă devin deteriorate" spune organizația.

Vezi și: Trei obiceiuri care îți topesc creierul. Îți subminează mintea

Alte semne ale demenței

Dr. Malik a împărtășit și alte semne ale demenței de care să fiți atenți:

- Pierdere de memorie pe termen scurt

- Dificultăți în îndeplinirea sarcinilor obișnuite, cum ar fi conducerea către locuri familiare

- Probleme cognitive care pot duce la dificultăți în a ține evidența zilei săptămânii, lunii sau chiar a anului

- Viziune și conștientizare spațială afectate

- Numele obiectelor devin o provocare

- Interacțiunile sociale pot scădea

- Schimbări de dispoziție, inclusiv uitarea excesivă și depresia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel