Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat

Conserva de peste ton Fao - Foto: Freepik @chandlervid85 @asier_relampagoestudio
Secretul pentru a alege un pește necontaminat. Adevărul despre codurile FAO de pe conservele de pește. De unde vine peștele și cum îți poți salva sănătatea.

FAO (Food and Agriculture Organization) este o organizație internațională a Națiunilor Unite care se ocupă de promovarea pescuitului și acvaculturii sustenabile.

Vezi și: Cât de des trebuie să speli prosoapele. Temperatura ideală la care trebuie spălate, de fapt. Nu este de 90°C

Pe conservele de pește, codurile FAO se referă la zonele de pescuit definite de această organizație, fiecare zonă având un număr specific. 

Acest coduri sunt utile pentru transabilitatea și identificarea originii peștelui.

Vezi și: De ce să îți pui orez cald pe mâini. Trucul genial pe care îl vei iubi. Rezultatele apar imediat

"Uite secretul pentru a alege un ton necontaminat. În primul rând, verifică zona FAO care este specificată pe ambalaj și evită FAO 61, FAO 67, FAO 71, FAO 77, FAO 87 sau conservele în care nici măcar nu este menționat FAO.

Optează pentru tonul care are certificări și verifică să conțină ingrediente curate precum: tonul, uleiul, sarea și apa", a spus Olivia, un specialist în nutriție, într-un video pe TikTok.

Ei bine, raportul primei consultări comune FAO/OMS de experți privind riscurile și beneficiile consumului de pește a fost publicat în 2010. De atunci, au devenit disponibile noi documente, date și informații pe această temă.

Ca atare, FAO și OMS au decis să elaboreze un raport de referință constând într-o analiză cuprinzătoare a literaturii de specialitate, urmată de o consultare a experților, pentru a actualiza raportul cu noile dovezi științifice. 

Acest document de referință își propune să furnizeze dovezi științifice privind riscurile și beneficiile consumului de pește pentru a actualiza Raportul din 2010 al consultării comune FAO/OMS de experți privind riscurile și beneficiile consumului de pește.

Ce înseamnă FAO 61, FAO 67, FAO 71, FAO 77, FAO 87. De unde vine peștele, de fapt

FAO 61 - Zona Pacificului de Nord-Vest. Acoperă apele din jurul Japoniei, Coreei de Sud, Taiwanului și estul Chinei.

FAO 67 - Zona Pacificului de Nord-Est. Include coastele vestice ale SUA și Canadei.

FAO 71 - Zona Pacificului Central-Vest. Cuprinde o zonă largă a Pacificului de Vest, incluzând apele din jurul Filipinelor, Indoneziei și Papuei-Noua Guinee.

FAO 77 - Zona Pacificului Central-Est. Include apele din largul coastei de vest a Americii Centrale și Mexicului.

FAO 87 - Zona Pacificului de Sud-Est. Acoperă apele din largul coastelor statelor sud-americane precum Peru și Chile.

FAO 71 și 87, deși sunt productive, au fost criticate pentru pescuit excesiv și metode de capturare care pot afecta ecosistemele marine.

Care este FAO bun de consum?

Un FAO bun depinde de mai mulți factori, inclusiv sustenabilitatea pescuitului în acea zonă, managementul resurselor marine și metodele de capturare.

În general, cele mai bune zone FAO sunt cele unde pescuitul este reglementat corespunzător, iar impactul asupra biodiversității este minim.

- FAO 67 (Pacificul de Nord-Est) este considerată adesea o zonă bine reglementată, datorită măsurilor stricte luate de țări precum SUA și Canada pentru a proteja populațiile de pești.

- FAO 27 - Atlanticul de Nord-Est (Norvegia, Islanda, Marea Barents) - este o zona bine reglementată și cunoscut pentru management sustenabil al pescuitului.

Acest FAO este des întâlnit pe conservele de ton, hering și sardine.

- FAO 34 - Atlanticul Central de Est (în largul coastelor Africii de Vest) - este utilizat pentru conserve de ton și macrou. Dacă găsești un astfel de FAO, verifică certificările de sustenabilitate cum ar fi MSC pentru a garanta practici etice.

- FAO 51 și FAO 57 – Oceanul Indian - sunt zone importante pentru tonul din conserve, dar asigură-te că produsul respectă reglementările internaționale și că are certificări.

Ce să urmărești pe eticheta conservei?

- Certificări de sustenabilitate: Ex. MSC (Marine Stewardship Council), ASC (Aquaculture Stewardship Council) sau Dolphin Safe.

- Tipul de pește: Unele specii, precum tonul skipjack (Katsuwonus pelamis), sunt mai sustenabile decât altele.

- Metoda de captură: Tehnici precum „pole and line” (undită) sunt mai ecologice decât plasele industriale.

Consultarea comună FAO-OMS 2023 a experților a convenit asupra următoarelor concluzii generale privind beneficiile consumului de pește pentru sănătatea umană:

- Consumul de pește furnizează energie, proteine și o serie de alți nutrienți importanți pentru sănătate.

- Consumul de pește face parte din tradițiile culturale ale multor popoare. În unele populații, peștele este o
sursă majoră de hrană, proteine animale și o serie de alți nutrienți care sunt importanți pentru sănătate.

- Există dovezi solide privind beneficiile consumului total de pește în toate etapele vieții: sarcină, copilăria și vârsta adultă. De exemplu, s-au constatat asocieri între consumul matern în timpul sarcinii cu rezultate mai bune la naștere și pentru consumul la adult cu riscuri reduse pentru bolilor cardiovasculare și neurologice. Aceste dovezi privind beneficiile pentru sănătate ale consumului total de pește reflectă efectele globale ale nutrienților și contaminanților din pește asupra rezultatelor studiate studiate, inclusiv nutrienți și contaminanți care nu au fost luați în considerare în mod specific în revizuire.

- Beneficiile derivate din studiile privind populația generală și efectele individuale vor varia în funcție de dieta generală (de exemplu, aportul de seleniu, expunerea la alți contaminanți) și caracteristicile consumatorilor (de exemplu, starea n-3 PUFA și susceptibilitatea individuală) și a peștelui consumat (de exemplu, speciile de pește și metodele de preparare a alimentelor).

- Sunt necesare evaluări risc-beneficiu la nivel regional, național sau subnațional pentru recomandări privind consumul de pește, luând în considerare obiceiurile locale de consum, contaminarea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Tratamentul pentru AVC ischemic - Foto: Freepik @user19987712
EXCLUSIV
Tratamentul pentru AVC ischemic. Dr. Cristian Pandrea: dizolvă cheagul de sânge

Crossuri externe

pixel