Știai că data și grosimea primei...
Deși încă nu există un tratament pentru boala Alzheimer, un biomarker recent descoperit ar putea indica prezența bolii înainte ca simptomele să apară, ceea ce înseamnă că pot fi implementate tratamente de atenuare și că cercetătorii pot studia mai îndeaproape cum se dezvoltă afecțiunea.
Indiciul care arată debutul bolii Alzheimer este nivelul crescut al unei molecule de microARN numită miR-519a-3p. Cercetătorii au descoperit că această moleculă este prezentă în cantități mai mari în stadiile incipiente ale Alzheimerului. MiR-519a-3p ajută la reglarea producției de proteine în celule și este legată de producția unei proteine specifice numită PrPC (proteină prionică celulară).
Nivelurile PrPC sunt mai ridicate în stadiile timpurii ale bolii și scad pe măsură ce boala progresează. Prin urmare, nivelurile crescute de miR-519a-3p pot servi ca un semn timpuriu al bolii Alzheimer înainte de apariția simptomelor clinice evidente.
Biomarkerul în cauză este o moleculă de microARN numită miR-519a-3p, iar echipa din spatele descoperirii sale crede că ar putea oferi un sistem de avertizare timpurie vital pentru Alzheimer.
Conduși de cercetători de la Institutul de Bioinginerie din Catalonia (IBEC) și Universitatea din Barcelona, Spania, studiul care detaliază descoperirile biomarkerului explică cum nivelurile mai ridicate de miR-519a-3p sunt găsite la persoanele cu Alzheimer.
"În prezent, testele pentru diagnosticarea bolii Alzheimer sunt de obicei efectuate după apariția simptomelor, când există deja o deteriorare cognitivă de bază. Credem că detectarea acestui microARN poate ajuta la stabilirea unor criterii suplimentare pentru un diagnostic mai precis în stadiile incipiente ale bolii", spune neuroștiințificul José Antonio del Río de la IBEC, potrivit studiului publicat în Science Direct.
MicroARN-urile precum miR-519a-3p sunt molecule mici de ARN necodificatoare, materiale genetice care ajută celulele să gestioneze producția de proteine.
Aceste microARN-uri tind să fie stabile în organism și sunt ușor de detectat în fluidele corporale, ceea ce le face foarte utile ca biomarkeri pentru a avertiza despre boală, a măsura răspunsul la tratamente sau a reflecta starea generală de sănătate.
Această moleculă miR-519a-3p este legată de producția de proteină prionică celulară (PrPC), care este deja cunoscută a fi mai abundentă în organism în stadiile incipiente ale Alzheimerului, în timp ce nivelurile sale scad pe măsură ce boala progresează.
Demență - FOTO: Freepik@kjpargeter
Cercetătorii au folosit țesut cerebral prelevat de la persoane cu Alzheimer după moartea lor, împreună cu teste chimice, pentru a stabili că miR-519a-3p promovează scăderea producției de PrPC. Echipa a găsit niveluri mai ridicate de miR-519a-3p în țesutul cerebral din stadiile incipiente ale Alzheimerului. Experimentele de laborator au arătat că această moleculă se leagă de o regiune a genei care controlează exprimarea PrPC, reducând cantitatea de proteină produsă pe măsură ce boala progresează.
Nu este încă o dovadă definitivă că acest biomarker este un semn de avertizare timpurie pentru Alzheimer – dar este o dovadă puternică că ar putea fi.
"Dacă obiectivul nostru este să folosim miR-519a-3p ca biomarker pentru a detecta demența Alzheimer la persoane ipotetic sănătoase, este esențial să ne asigurăm că nivelurile sale nu sunt alterate în alte boli neurodegenerative. În studiul nostru, am comparat nivelurile acestui biomarker în probe din alte tauopatii și din boala Parkinson, confirmând că modificările în miR-519a-3p sunt specifice bolii Alzheimer.
Studiul avansează înțelegerea noastră în mai multe domenii, inclusiv mecanismul prin care PrPC scade pe măsură ce Alzheimerul progresează și cum acest mecanism ar putea fi folosit pentru a detecta boala înainte de apariția semnelor de demență" spune neuroștiințificul Rosalina Gavín de la IBEC.
Este unul dintre mai mulți indicatori potențiali timpurii pe care oamenii de știință i-au descoperit în ultimii ani, iar în viitor ar putea fi posibil să se combine mai mulți dintre aceștia pentru a crea o metodă simplă și sigură de detectare a Alzheimerului cât mai devreme posibil.
"Următorul pas este să validăm miR-519a-3p ca biomarker în probe de sânge de la diferite cohorte de pacienți, pentru a începe să-l folosim în diagnosticul clinic al bolii Alzheimer în probe periferice" spune neuroștiințificul Dayaneth Jácome de la IBEC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Știai că data și grosimea primei...
A început sezonul accidentelor pe...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...