Știai că data și grosimea primei...
Boliile hepatice sunt un termen larg care cuprinde diverse afecțiuni ce afectează funcția normală a ficatului, cum ar fi boala hepatică grasă non-alcoolică, hepatita și chiar cancerul. Potrivit dr. Douglas Weine, gastroenterolog la Hackensack Meridian Health Center, recunoașterea semnelor timpurii poate fi crucială pentru un tratament eficient.
Dr. Bubu Banini, hepatolog și profesor asistent la Yale School of Medicine, subliniază că simptomele bolii hepatice adesea nu se manifestă până când nu există o deteriorare semnificativă. Înțelegerea semnelor de avertizare timpurie poate ajuta la luarea măsurilor înainte să fie prea târziu.
Unul dintre cele mai subtile, dar semnificative semne ale bolii hepatice este icterul, care se manifestă prin îngălbenirea albului ochilor sau a pielii.
"Acest lucru apare atunci când există un exces de bilirubină, un pigment produs în timpul descompunerii naturale a globulelor roșii din sânge", explică Banini, potrivit Huff Post.
Ficatul procesează și elimină, de obicei, bilirubina, dar nivelurile ridicate pot indica probleme hepatice subiacente. Dacă observați vreo îngălbenire, este esențial să consultați medicul.
Deși urina închisă la culoare semnalează adesea deshidratarea, aceasta poate indica și probleme hepatice. Potrivit lui Weine, persoanele cu afecțiuni hepatice pot experimenta urină închisă din cauza acumulării de bilirubină, care o poate transforma într-o culoare portocalie închisă, maronie sau chihlimbar. Dacă ești bine hidratat, dar observi schimbări în culoarea urinei, acesta poate fi un semn al unei probleme mai grave.
Confuzia bruscă sau severă și schimbările în starea mentală sunt semne de alarmă care nu ar trebui ignorate. Banini avertizează că insuficiența hepatică acută poate să se manifeste prin dezorientare, confuzie sau somnolență excesivă la persoanele care în mod normal sunt sănătoase. Dacă experimentezi vreo schimbare semnificativă a stării mentale, este esențial să cauți ajutor medical imediat.
Umflăturile, sau edemul, în picioare și în gleznă pot părea necorelate cu problemele hepatice, dar pot fi un simptom al unor condiții serioase, cum ar fi ciroza. Weine notează că ciroza poate crește presiunea în vena portă, ducând la acumularea de lichid în picioare și abdomen, cunoscută sub numele de ascită. Dacă observi umflături inexplicabile, este vital să discuți despre aceasta cu furnizorul tău de sănătate.
Ficatul - FOTO: Freepik@sufiangraphics
Un alt semn alarmant al deteriorării ficatului este tendința crescută de a face vânătăi sau de a sângera ușor. Ficatul produce proteine necesare pentru coagularea sângelui; astfel, atunci când nu funcționează corect, sângerarea devine mai probabilă. Dacă te trezești cu vânătăi fără o leziune semnificativă, este important să evaluezi sănătatea ficatului tău.
Ignorarea simptomelor hepatice poate duce la complicații severe de sănătate. Factorii de risc pentru deteriorarea ficatului includ consumul excesiv sau moderat de alcool, diabetul de tip 2, utilizarea de ace împărtășite, expunerea la toxine și un istoric familial de boli hepatice.
Dacă suspectezi o deteriorare a ficatului, consultă-ți prompt medicul. Alte simptome îngrijorătoare pot include schimbări în scaun, oboseală și fluctuații ale apetitului.
Banini sugerează să cauți ajutor medical imediat pentru icter sever, schimbări neașteptate ale stării mentale, scaune negre sau de culoare catran, vărsături cu sânge, umflături progresive ale abdomenului, gleznelor și picioarelor sau dificultăți de respirație. O vizită la urgențe poate duce la o trimitere către un specialist în ficat pentru o evaluare suplimentară.
Recunoașterea și reacția la aceste semne de avertizare timpurie pot fi vitale pentru gestionarea sănătății ficatului și prevenirea unor complicații mai grave.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Știai că data și grosimea primei...
A început sezonul accidentelor pe...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...