Semnele ADHD la adulți. Dezorganizarea și agitația pot ascunde o tulburare importantă

ADHD adulti Foto: Freepik @BillionPhotos
O tulburare comună poate afecta semnificativ viața adulților, manifestându-se prin dificultăți de organizare, concentrare și gestionare a timpului.

Vezi și: Când dulcele devine dăunător: cum zahărul îți poate schimba creierul. Cât de ușor se formează dependența de zahăr

ADHD, sau tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție, este o tulburare a creierului care afectează 8,4% dintre copii și 2,5% dintre adulți, conform Asociației Americane de Psihiatrie. Aceasta poate cauza dificultăți de atenție, organizare și dispoziție, ducând la hiperactivitate și impulsivitate. ADHD se caracterizează prin diferențe în lobul frontal între copiii cu și fără această afecțiune.

Cu toate acestea, unii adulți pot primi un diagnostic abia mai târziu în viață. Institutul Național de Sănătate Mintală estimează că numărul adulților cu ADHD poate fi mai mare decât sugerează datele. ADHD netratat poate afecta semnificativ funcționarea zilnică, de la muncă și școală până la relații.

Adulții cu ADHD pot prezenta trăsături precum tipul predominant neatent, predominant hiperactiv-impulsiv sau o combinație a ambelor. Recunoașterea acestor simptome este esențială pentru un tratament adecvat.

Semne ADHD la adulți

ADHD este o afecțiune care poate duce la diverse provocări în viață, inclusiv dezorganizare, probleme relaționale, lipsă de concentrare, agitație și anxietate, preocupări emoționale, hiperconcentrare, gestionarea timpului, uitare, impulsivitate, imagine de sine negativă, lipsă de motivație, oboseală, probleme de sănătate fizică și abuz de substanțe.

Dezorganizarea este un simptom comun la adulții cu ADHD, care poate include probleme de urmărire a sarcinilor și dificultăți de prioritizare logică a acestora. Problemele relaționale pot fi o provocare pentru adulții cu ADHD, deoarece aceștia se pot simți insensibili, iresponsabili sau nepăsători. Lipsa de concentrare poate implica distragerea ușoară a atenției, dificultatea de a-i asculta pe ceilalți, neglijarea detaliilor și nefinalizarea sarcinilor sau proiectelor.

Rezistența și anxietatea sunt simptome comune ale ADHD la adulți, deoarece mintea are tendința de a reda în mod repetat evenimente îngrijorătoare. Semnele fizice ale neliniștii și anxietății la adulți pot include agitația, mișcarea frecventă și dificultatea de a sta nemișcat. Preocupările emoționale pot complica, de asemenea, relațiile personale și profesionale.

Hiperfocalizarea, un tip de ADHD, poate facilita pierderea noțiunii timpului și ignorarea celor din jur, ducând la neînțelegeri în relații.

Preocupările legate de gestionarea timpului sunt similare cu dezorganizarea, deoarece adulților cu ADHD le este adesea greu să își gestioneze eficient timpul. Ei pot amâna sarcinile, pot întârzia la evenimente sau pot ignora sarcinile pe care le consideră plictisitoare. Uitarea poate afecta cariera și relațiile și poate fi confundată cu neglijența sau lipsa de inteligență de către ceilalți dacă aceștia nu sunt familiarizați cu un diagnostic de ADHD și cu simptomele sale.

Citește și: Micronutrientul esențial care susține sistemul imunitar și contribuie la longevitate. Cele mai bune surse alimentare

Fotot: Freepik

Impulsivitatea la adulții cu ADHD se poate manifesta în diverse moduri, cum ar fi întreruperea conversației, nepotrivirea socială, îndeplinirea în grabă a sarcinilor și acționarea fără a ține seama de consecințe.

Imaginea de sine negativă este un alt simptom comun, deoarece adulții cu ADHD sunt adesea hipercritici cu ei înșiși, ceea ce poate duce la o imagine de sine negativă din cauza dificultăților de concentrare și a altor simptome care afectează școala, munca și relațiile.

Lipsa motivației este un alt motiv de îngrijorare pentru adulții cu ADHD, deoarece poate fi asociată cu procrastinarea și cu dificultăți în ceea ce privește abilitățile organizaționale. Acest lucru poate face dificil pentru un adult cu ADHD să termine un proiect și să se concentreze pentru perioade lungi de timp.

Oboseala este un alt motiv de îngrijorare, deoarece se poate datora hiperactivității, problemelor de somn, efortului constant de concentrare cerut de ADHD sau efectelor secundare ale medicamentelor ADHD.

Problemele de sănătate fizică pot apărea, de asemenea, din cauza ADHD, deoarece simptome precum dezorganizarea, preocupările emoționale, impulsivitatea și lipsa de motivație pot afecta menținerea sănătății fizice. Neglijarea sănătății fizice se poate manifesta prin consumul compulsiv al unei diete dezechilibrate, lipsa exercițiilor fizice sau renunțarea la medicamente importante.

Abuzul de substanțe este o altă problemă potențială pentru adulții cu ADHD, deoarece o declarație de consens din 2021 a arătat că persoanele cu această afecțiune sunt mai predispuse decât altele la abuzul de substanțe. Aceasta poate implica consumul de alcool, tutun sau alte droguri.

Opțiuni de tratament

ADHD la adulți poate fi tratat prin medicație, psihoterapie și strategii de adaptare. Medicamentele, cum ar fi stimulentele, nestimulantele și antidepresivele, reprezintă cel mai frecvent și eficient tratament.

Este important să încercați diferite medicamente și doze la sfatul medicului pentru a găsi unul care funcționează pentru dumneavoastră. Medicul vă poate oferi informații cu privire la potențialele complicații și efecte secundare.

Psihoterapia este, de asemenea, benefică pentru mulți adulți cu ADHD, iar strategiile de adaptare, cum ar fi stabilirea unor rutine coerente și utilizarea aplicațiilor pentru smartphone, pot fi de ajutor.

În plus, adulții cu ADHD pot avea afecțiuni conexe, cum ar fi anxietatea, depresia, tulburările de învățare, stresul și tulburările legate de consumul de substanțe. Este esențial să consultați un medic pentru mai multe informații privind metodele de terapie și adaptările stilului de viață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel