Sechela ciudată și inexplicabilă post-COVID, descoperită într-un nou studiu. 80% dintre pacienți au pățit asta. Legătura cu Parkinson și demența

Sechela post=COVID - FOTO: Freepik @defstock
Cercetătorii au făcut un pas important în înțelegerea sechelelor post-COVID. Ce semn ciudat a apărut în cazul multor pacienți participanți la studiu.

Infectarea cu COVID-19 a lăsat în urmă o serie de sechele, numite și long-COVID, printre acestea se numără și tulburările de somn, iar specialiștii au încercat să vadă care este legătura dintre somn și infectarea cu noul coronavirus.

Astfel, la începutul pandemiei, declarate în martie 2020, oamenii de știință specializați pe somn au cartografiat costurile și beneficiile lockdown-ului asupra tiparelor de somn, iar principala constatare a fost că am dormit mai mult în acea perioadă, însă calitatea somnului a fost mai proastă, lucru ce a dus la o serie de tulburări ale somnului, inclusiv la insomnie.

Al doilea val de date pe această temă sugerează însă modul în care infectarea cu COVID-19 a afectat nu doar somn, dar a și interferat cu visele, notează Science Alert.

Vezi și: XBB.1.5, noua sub-variantă de COVID provoacă îngrijorare. Primele cazuri au fost înregistrate și în Europa. Virusul evită mecanismele de apărare ale organismului și îl atacă

Peste jumătate din cei infectați cu COVID-19 au tulburări de somn

Cea mai recentă meta-analiză estimează că 52% dintre persoanele care fac boala suferă de tulburări de somn în timpul infecției, iar cel mai frecvent tip de tulburare raportat este insomnia. 

Potrivit datelor, persoanele cu insomnie au de obicei dificultăți în a adormi sau a rămâne adormite, dar se și trezesc foarte devreme.

De asemenea, mai spun cercetătorii, aceste probleme de somn se mențin și în perioada de după recuperare.

De la începutul pandemiei au fost confirmate peste 667.000.000 de cazuri de infectare cu COVID-19, dar este foarte posibil ca numărul acestora să fie și mai mare.

Un studiu realizat în China a arătat că 26% dintre persoanele internate în spital cu COVID-19 prezentau simptome de insomnie la două săptămâni după externare.

Totodată, un studiu american a arătat că persoanele care au trecut prin boală au fost mai predispuse la astfel de tulburări, comparativ cu cele care nu au fost infectate, chiar și la o lună după confirmarea infectării cu COVID-19.

Un alt studiu, din 2021, realizat pe 3.000 de persoane ce prezentau simptome de long-COVID a arătat că 80% dintre participanți aveau tulburări de somn, cea mai comună fiind insomnia.

De altfel este cunoscut faptul că somnul este cel care ajută organismul și sistemul imunitar să lupte mai bine infecțiile, motiv pentru care cercetătorii și-au arătat îngrijorarea în acest sens.

Vezi și: De ce NU revine mirosul după infectarea cu COVID și ce se întâmplă în corp: Descoperirea e izbitoare. Poate dura luni sau chiar ani

Cum ne afectează COVID somnul. Semnul ciudat de după infectare

Tulburările de somn sunt determinate, în general, de factori fiziologici, psihologici și de mediu. Iar infectarea cu COVID-19 a avut un impact direct asupra creierului, inclusiv asupra zonei responsabile cu somnul și starea de veghe.

Cercetătorii Jakke Tamminen și Rebecca Crowley, de la Royal Holloway University Of London, susțin deși nu sunt cunoscute în totalitate mecanismele prin care COVID-19 are impact asupra acestei zone din creier, este posibil ca tulburările să apară ca urmare a infectării Sistemului Nervos Central de către virus sau a afectării alimentării cu sânge a creierului.

De altfel, simptomele infectării cu COVID-19, precum febra, tusea și problemele respirație, sunt cunoscute ca factori ce perturbă somnul.

De asemenea, afecțiunile mintale sunt un alt aspect la care fac referire cercetătorii, în contextul în care există o puternică legătură între COVID-19 și tulburările psiho-emoționale, în special depresia și anxietatea. Dacă la acestea mai adăugăm și izolarea din perioada de început a pandemie, precum și îngrijorările legate de recuperarea post-COVID, avem un tablou amplu a ceea ce înseamnă anxietatea supra calității vieții, respectiv a somnului.

În ceea ce privește interacțiunea dintre infectarea cu COVID-19 și vise, un studiu internațional, realizat la nivel mondial, în care au fost implicați specialiști în somn din 14 țări.

În cadrul studiului, participanții infectați și neinfectați au fost chestionați cu privire la visele lor. Ambele grupuri au avut mai multe vise după începerea pandemiei decât înainte.

În mod curios, participanții infectați au avut mai multe coșmaruri decât participanții neinfectați, în timp ce înainte de pandemie nu a existat nicio diferență între cele două grupuri.

De altfel, potrivit cercetătorilor, coșmarurile sunt asociate cu afecțiunile neurodegenerative, precum boala Parkinson, dar și cu demența.

Vezi și: Cum poți să scapi de insomnie și când trebuie să apelezi la un specialist. Psihoterapeut: Este foarte importantă partea de diagnosticare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel