Scolioza: tipuri, simptome și tratamente. Care sunt cauzele curburii anormale ale coloanei și când necesită intervenție chirurgicală

scolioza Foto: Freepik @medipic
Află mai multe despre tipurile, cauzele și tratamentele pentru scolioză, o afecțiune care afectează coloana vertebrală, influențând postura și provocând dureri.

Scolioza este o curbură anormală a coloanei vertebrale, care determină o formă de C sau S. Cele mai multe cazuri sunt ușoare și nu necesită tratament, în timp ce cazurile severe pot cauza o postură inegală și dureri și pot necesita orteză sau intervenție chirurgicală.

Există trei tipuri de scolioză:

- Scolioza idiopatică: Acesta este cel mai frecvent tip. "Idiopatică" denotă o etiologie neidentificată. Există dovezi din cercetări care arată că este ereditară și se întâlnește în familii.

- Scolioza congenitală: Aceasta este o anomalie rară a coloanei vertebrale pe care un furnizor de asistență medicală o poate detecta la naștere. Se întâmplă atunci când oasele care alcătuiesc coloana vertebrală, sau vertebrele, nu reușesc să se formeze corect în timpul stadiului embrionar.

- Scolioza neuromusculară: Anomalii la nivelul mușchilor și nervilor care vă susțin coloana vertebrală cauzează acest tip. Potrivit HopkinsMedicine, scolioza coexistă cu tulburări musculare sau neurologice, cum ar fi distrofia musculară, paralizia cerebrală, spina bifida sau leziuni.

Scolioza la adulți, cunoscută și sub numele de scolioză degenerativă, este diagnosticată la vârsta adultă, când discurile și articulațiile corpului slăbesc sau densitatea osoasă se pierde. Simptomele pot crește sau pot apărea pe măsură ce organismul îmbătrânește, ceea ce duce la un diagnostic târziu.

Sunt folosite diferite denumiri pentru a face referire la scolioza idiopatică, cum ar fi scolioza infantilă, scolioza juvenilă, scolioza adolescentului și scolioza idiopatică a adultului, în funcție de diagnosticul pus.

Simptome

Scolioza este o afecțiune care afectează coloana vertebrală, provocând dureri de spate, dificultăți în a sta în poziție verticală, slăbiciune a mușchilor de bază și dureri de picioare. Semnele scoliozei includ umeri inegali, descentrarea capului deasupra pelvisului, o talie neuniformă, șolduri ridicate, înclinare constantă într-o parte, lungimea inegală a picioarelor și modificări ale aspectului pielii.

În timp, scolioza poate duce la pierderea înălțimii și la o aliniere neuniformă a pelvisului și a șoldurilor. Afecțiunea afectează orice parte a coloanei vertebrale, cu diferențe în funcție de vârstă.

La adolescenți, cele mai multe cazuri apar în zona coloanei vertebrale toracice, în timp ce la adulți, principala preocupare este coloana lombară sau inferioară, care este cea mai susceptibilă la modificări odată cu îmbătrânirea sau degenerarea, crescând simptome precum durerea.

Vezi și: Energia din alimente. Cum obținem glucoza de care organismul nostru are nevoie. Lygia Alexandrescu: Excluderea completă a zaharurilor nu e sănătoasă

Foto: Freepik

Cauze și factori de risc

Scolioza poate fi cauzată de diverși factori, inclusiv malformații ale vertebrelor în timpul dezvoltării embrionare, modificări genetice, leziuni ale coloanei vertebrale, tumori sau afecțiuni care afectează nervii sau mușchii. Cu toate acestea, scolioza idiopatică este adesea neidentificată.

Factorii de risc includ un istoric familial biologic de scolioză și o afecțiune sau o leziune care stă la bază și care afectează coloana vertebrală, mușchii și nervii. Scolioza afectează toate sexele, dar bărbații au mai multe șanse de a avea nevoie de tratament din cauza severității curburii. Deși genetica poate crește riscul, nu toate cazurile de scolioză sunt genetice.

Citește și: Diferențele dintre artrita reumatoidă și osteoartrită. Ce impact au aceste afecțiunii musculo-scheletice asupra vieții cotidiene

Diagnostic

Un diagnostic de scolioză este un pas crucial în asistența medicală, deseori realizat în timpul copilăriei și adolescenței. Screeningul implică scoaterea cămășii, statul în picioare și aplecarea în față pentru a verifica postura, alinierea și curbura coloanei vertebrale. Medicii diagnostichează scolioza prin intermediul unui examen fizic, care include examinarea coloanei vertebrale, a nervilor, a reflexelor și a forței musculare.

Aceștia pot solicita teste imagistice, cum ar fi radiografii sau tomografii computerizate, pentru a determina gradul de scolioză. Diagnosticul este cel mai frecvent în timpul adolescenței, dar poate apărea mai târziu în viață dacă scolioza este ușoară și nu este detectată în copilărie.

Severitatea scoliozei se măsoară în grade, fără diagnostic fiind mai mică de 10 grade, scolioza ușoară între 10 și 24 de grade, scolioza moderată între 25 și 39 de grade și scolioza severă mai mare de 40 de grade.

Tratament

Tratamentul scoliozei depinde de diverși factori, inclusiv de tipul, gradul de curbură, istoricul familial, vârsta și anii de creștere rămași. Tratamentul are ca scop reducerea simptomelor și a progresiei curburii, îmbunătățind în același timp funcția coloanei vertebrale.

Există două tipuri de tratament: tratamentul nechirurgical (conservator) și intervenția chirurgicală. Tratamentul conservator include vizite regulate, analgezice, exerciții fizice și gestionarea afecțiunilor subiacente. Fizioterapia poate ajuta la întărirea mușchilor și la ameliorarea durerii. Intervenția chirurgicală poate fi recomandată pentru cazurile neconservatoare pentru a stabiliza coloana vertebrală, a restabili echilibrul și a ușura presiunea asupra nervilor. T

ehnicile includ fuziunea coloanei vertebrale și tijele expandabile. Progresele în tehnicile chirurgicale și tehnologiile asistate de calculator fac ca intervenția chirurgicală să fie mai puțin invazivă și mai rapidă.

Adolescența este o perioadă crucială pentru diagnosticarea scoliozei, iar participarea la sporturi care promovează flexibilitatea și forța de bază poate reduce simptomele. Înotul și gimnastica pot ajuta la creșterea forței de bază. Cu toate acestea, sporturile de contact, cum ar fi hocheiul, lacrosse, sporturile de contact și fotbalul, ar trebui evitate dacă adolescentull are o operație la spate. Consultă-te cu un medic pentru o gamă de sporturi sigure.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel