Schimbările dietetice, impact asupra colesterolului. Alimentele care pot reduce colesterolul cu un sfert sau mai mult

colesterol - FOTO: Freepik@LKA
Acest aliment îți reduce nivelul colesterolului rău cu 25% sau chiar mai mult.

Vezi și: Narcisele ar putea fi folosite în lupta împotriva Alzheimer. Galantamina, substanța care menține rețelele neuronale

Colesterolul ridicat reprezintă un factor important de risc pentru boli cardiovasculare, iar gestionarea acestuia este esențială pentru menținerea sănătății inimii. Deși medicamentele pot ajuta, schimbările dietetice pot fi o metodă eficientă și accesibilă pentru reducerea colesterolului.

Conform unui raport realizat de experții de la Harvard Medical School, modificările simple în alimentație pot duce la scăderi semnificative ale colesterolului, uneori chiar cu 25% sau mai mult. În acest articol, explorăm câteva dintre cele mai recomandate schimbări alimentare care pot contribui la menținerea unui nivel sănătos de colesterol.

Modificările alimentare pot aduce beneficii semnificative, reducând nivelul colesterolului considerabil. Specialiștii de la Harvard Medical School au pus la punct un raport despre gestionarea colesterolului, detaliind patru pași importanți.

Vezi și: Stafilococul coagulazo-pozitiv, superbacteria de la Balul Însuraților. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Gravitatea simptomelor depinde de cantitatea infectată ingerată

1. Reducerea consumului de carne și creșterea aportului de legume și cereale integrale

"Mulți oameni își pot reduce nivelul colesterolului pur și simplu prin schimbarea alimentației. De exemplu, consumul mai mic de carne (și tăieturi mai slabe) și mai multe legume, fructe și cereale integrale poate reduce colesterolul total cu 25% sau mai mult", au explicat experții de la Harvard.

Vezi și: Arsenicul trioxid oral, efect de 97% în cazul leucemiei. Medicamentul intră pe piața internațională

Alimentele care scad colesterolul - FOTO: Freepik@designplanet1001

2. Alegeți grăsimi nesaturate și evitați grăsimile saturate și trans

"Majoritatea grăsimilor vegetale (uleiurile) sunt formate din grăsimi nesaturate 'sănătoase' care sunt bune pentru inimă. Alimentele care conțin grăsimi sănătoase includ peștele gras, nucile, semințele și anumite legume. În același timp, încercați să limitați consumul de alimente bogate în grăsimi saturate, cum sunt multe produse din carne și lactate", au mai spus experții.

3. Consumați mai multe fibre solubile

"Consumul mai multor fibre solubile, care se găsesc în alimente precum fulgii de ovăz și fructele, poate reduce nivelul colesterolului sanguin atunci când sunt incluse într-o dietă cu grăsimi sănătoase", au adăugat aceștia.

Vezi și: De ce să pui un bol cu sare pe calorifer. Trucul care te salvează în nopțile de iarnă

4. Includeți steroli și stanoli vegetali în dietă

"Acești compuși vegetali care apar în mod natural au o structură similară cu colesterolul, iar atunci când îi consumați, ajută la limitarea cantității de colesterol pe care corpul o poate absorbi. Sterolii și stanolii vegetali se găsesc într-o gamă tot mai largă de produse alimentare, precum margarine, sucuri și iaurturi", au recomandat specialiștii.

Găsește dieta care ți se potrivește

În cele din urmă, aceștia au subliniat importanța găsirii unei diete personalizate.

"Poate fi tentant să urmezi dieta unui prieten sau al unui membru al familiei care îți spune că i-a funcționat. Dar trebuie să ții cont că diferențele genetice și fiziologice pot însemna că rezultatele nu vor fi aceleași pentru toată lumea. Nu există o dietă universală pentru controlul colesterolului. Poate fi necesar să încerci mai multe abordări pentru a găsi una care să funcționeze pentru tine", mai notează experții.

Vezi și: Tusea post-COVID, legată de disfuncții neurologice. Ce rol are creierul în mecanismul tusei

Nu te descuraja dacă nu ai ajuns la nivelul dorit

"Deși dieta poate fi o metodă simplă și puternică de a îmbunătăți nivelul colesterolului, ea joacă un rol mai mare pentru unii oameni decât pentru alții. Nu te descuraja dacă, după ce ai urmat o dietă, nu ai ajuns la nivelul dorit al colesterolului. Continuă să o urmezi. Chiar dacă va trebui să iei medicație pentru a ține colesterolul sub control, este probabil să ai nevoie de mai puțină medicație decât dacă nu ai făcut niciun fel de schimbare în dietă", mai notează experții de la Harvard Health.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

De ce să adaugi puțină sare în încălțăminte. Trucul extrem de util care îți va bucura picioarele

Crossuri externe

pixel