Sarea Epsom, sarea amară, beneficii și precauții. La ce trebuie să fiți atenți când o utilizați

sarea epsom sarea amara. FOTO: Freepik @cookie_studio
Sarea Epsom, sarea amară, se utilizează prin administrare orală, dar și sub formă de baie. La ce anume trebuie să fiți atenți când o utilizați și care sunt riscurile unui supradozaj.

Sarea Epsom, cunoscută și ca sarea amară, este un compus chimic format din magneziu, sulf și oxigen, iar denumirea provine de la zona unde a fost descoperită, în orașul Epsom din Anglia.

În ciuda numelui său, sarea Epsom este un compus complet diferit de sarea de masă. Cel mai probabil a fost denumită "sare" din cauza structurii sale chimice.

Are un aspect similar cu sarea de masă și este adesea dizolvată în băi, motiv pentru care este posibil să o cunoașteți și sub denumirea de ”sare de baie”.

Deși are un aspect asemănător cu sarea de masă, gustul său este net diferit. Sarea Epsom este destul de amară și neplăcută, însă există persoane care o dizolvă în apă și o beau, dar aceasta nu se adaugă în mâncare.

Acest tip de sare a fost utilizat sute de ani pentru a trata afecțiuni precum constipația, insomnia sau fibromialgia, însă efectele asupra acestor afecțiuni nu sunt suficient de bine cercetate, motiv pentru care este necesară precauție în consumului intern, deaorece poate provoca diaree și deshidratare puternică, bătăi neregulate ale inimii și slăbiciune musculară, notează Healthline.

Sarea Epsom, sarea amară, beneficii

Cele mai mute dintre beneficiile sării Epsom, sare amară, sunt atribuite magneziului din compoziția sa. Astfel, în momentul în care aceasta este dizolvată în apă sunt eliberați ioni de magneziu și de sulf care acționează la nivelul pielii.

Deși nu există dovezi concludente că magneziul sau sulfații sunt absorbiți în organism prin piele, cea mai comună utilizare a sării Epsom este ca sare de baie, unde este, pur și simplu, dizolvată în apă.

Astfel, pornind de la importanța magneziului, care se află pe locul al patrulea în rândul mineralelor din corpul uman,  dar și de la efectele pozitive ale suplimentării cu magneziu în unele afecțiuni, cercetătorii au stabilit o listă a beneficiilor pe care le-ar putea avea sarea Epsom.

Ar putea ajuta somnul și reduce stresul. Un nivel adecvat de magneziu este esențial pentru somn și gestionarea stresului, deoarece magneziu ajută creierul să poducă acei neurotranmițători care induc somnul și reduc stresul.

De asemenea, magneziul ajută organismul să producă melatonină, hormonul somnului.

Un nivel scăzut de de magneziu are un efect negativ asupra calității somnului și al stresului, iar o baie caldă în care ați adăugat și sare Epsom poate să vă vină în ajutor.

 Ajută constipația. Deseori magneziul este folosit pentru tratarea constipației. Administrat pe cale orală, în mici cantități de apă, magneziul are efect laxativ, însă nu ese recomandată folosirea prea des dearece poate produce efecte secundare, precum balonarea, diareea și deshidratarea.

Poate stimula performanța sportivă și recuperarea. Unele persoane susțin că băile cu sare Epsom pot reduce durerile musculare și pot ameliora crampele - ambii factori importanți pentru performanța și recuperarea în timpul exercițiilor fizice.

De altfel este cunoscut că un nivel adecvat de magneziu este bun pentru activitatea fizică, deoarece magneziul ajută organismul sîă utilizeze glucoza și acidul lactic.

Reduce durerea și umflăturile. Un alt beneficiu comun legat de sarea Epsom este acela cu privire la reducerea durerii și a umflăturilor. Multe persoane susțin că băile cu sarea Epsom le-au îmbunătățit simptomele de fibromialgie și artrită. Cele două sunt cauzate, în fapt, chiar de deficitul acestui mineral.

vezi și: 5 superalimente benefice pentru ficat. Sunt eficiente și la reglarea glicemiei

Sarea Epsom, sarea amară, efecte secundare

Dacă la utilizarea externă sarea Epsom este sigură, în ceea ce privește consumul oral, este nevoie de prudență.

Așa cum am menționat anterior, un consum prelungit poate să ducă la diaree, deshidratare sau balonare.

În cazul unui supradozaj cu mgneziu, simptomele includ:

- greață

- durere de cap

- amețeală

- piele înroșită.

În situații extreme de supradozaj se poate ajunge la:

- probleme cardiace

- comă

- paralizie

- deces.

Sarea Epsom, sarea amară, moduri de utilizare

Cea mai comună formă de utilizarea sării Epson este ca sare de baie. Poate fi folosită și pentru înfrumusețare, ca produs pentru îngrijirea pielii și a părului, dar și ca exfoliant.

Sarea Epsom poate fi administrată ca laxativ, 10-30 grame pe zi, dizolvată în apă, în cazul adulților, respectiv 5-10 grame în cazul copiilor.

Dacă doriți să o folosiți ca supliment, trebuie să țineți cont de faptul că nevoia de magnziu diferă de la o persoană la alta.

Conform Nationa Institutes of Health, dozele zilnice recomandate de magneziu sunt în funcție de vârstă, astfel:

- 1-3 ani: 80 mg;

- 4-8 ani: 130 mg;

- 9-13 ani: 240 mg;

- 14-18 ani: 410 mg (băieti), 360 mg (fete);

- 19-30 ani: 400 mg (bărbați), 310 mg (femei);

- 31-50 ani: 420 mg (bărbați), 320 mg (femei);

- persoanele peste 51 de ani: 420 mg (bărbați), 320 (femei).

Gravidele ar trebui să crească necesarul de magneziu cu aproximativ 40 mg pe zi, în timpul sarcinii.

Vezi și: Hernia de disc, boala lunii decembrie, cauze, factori de risc și diagnostic. Ilie: Provoacă o stare de anxietate, de teamă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel