Sarcopenia: de ce apare pierderea masei musculare și cum o eviți

Sarcopenia Sursa foto: Facebook/razvandarea
Răzvan Darea, specialist în Recuperare Medicală și Traumatologie Sportivă, a explicat ce este sarcopenia și de ce apare.

Răzvan Darea, specialist în Recuperare Medicală și Traumatologie Sportivă vorbește despre pierderea masei musculare cauzată de fenomenul natural de îmbătrânire - sarcopenia.

Potrivit lui, aceasta duce la pierderea forței fizice, menținerea dificilă a echilibrului și mers îngreunat.

Iată ce spune el în continuare despre această afecțiune:

„Conform Fundației Internaționale a Osteoporozei, pierderea masei musculare începe în jurul vârstei de 40 de ani și progresează mai rapid după vârstă de 60 sau 70 de ani. În medie, o persoană poate pierde aproximativ 3 - 8% din masă să musculară pe parcursul fiecărei decade.
Această se produce prin atrofierea sau contracția mușchilor, deoarece fibrele musculare sunt mai puține și, de asemenea, mai scurte. Odată cu vârstă apar modificări metabolice care contribuie la apariția sarcopeniei, cum ar fi alterarea sintezei proteinelor necesare fibrelor musculare, astfel încât masă mușchilor scade.
Masă musculară se poate diminua și datorită scăderii nivelurilor de testosteron și ale factorului de creștere de tip insulinic (IGF -1).

Sarcopenia poate fi primară, care progresează ireversibil și e corelată cu vârstă înaintată sau secundară, când se asociază cu sedentarism, malnutriție sau apare în alte boli cronice. Sarcopenia este o condiție cronică, dar poate apărea și acut, de exemplu la pacienții vârstnici cu internări îndelungate.
Printre factorii de risc putem enumeră stilul de viață sedentar și dietă dezechilibrată, insuficientă, care se adaugă procesului de îmbătrânire care este de fapt cauza principala a apariției sarcopeniei.
Se apreciază că, după 50 de ani, când adulții au tendința să mănânce mai puțin, aproximativ 38% din bărbați și 41% din femei consumă mai puține proteine decât doză zilnică recomandată, această fiind o formă de malnutriție ce poate crește riscul apariției sarcopeniei. Creșterea procentului de alimente care produc acizi, cum ar fi hrană procesată și cerealele, sau reducerea aportului de legume sau fructe pot afecta și ele sistemul muscular al individului.

Obezitatea este și ea un factor de risc, deoarece infiltrarea grăsimii în mușchi afectează atât funcția, cât și forță mușchiului. Acumularea lipidelor în celulele musculare reduce sinteză proteinelor în țesutul muscular. Acest tip de obezitate se mai numește și obezitate sarcopenica și implică consecințe grave asupra calității vieții, până la riscul unei morți premature.
Printre simptome se numără scăderea volumului muscular, slăbiciune, scăderea capacității de efort, echilibru dificil, probleme la urcarea scărilor. În general, pierderea unei părți din masă musculară nu produce îngrijorare, dar uneori poate fi îndeajuns de mare încât să ducă la creșterea riscului de a cădea și poate limita mobilitatea persoanei în general. Această înseamnă mai puțină activitate fizică, care va duce la pierderea unei părți și mai mari din masă musculară.
Diagnosticul se pune pe baza simptomelor raportate de pacient. În unele cazuri se adaugă și măsurarea masei scheletale în combinație cu teste de viteză a mersului sau a forței de strângere a pumnului. Se utilizează investigații imagistice cum ar fi DEXA sau CT.

Cum eviți sau tratezi sarcopenia

În prezent nu există tratament specific pentru sarcopenie, dar cercetătorii investighează o eventuală terapie prin hormoni de creștere sau testosteron pentru menținerea masei musculare.
Cea mai bună soluție este depunerea de efort pentru schimbarea stilului de viață, ceea ce include exercițiul fizic, dietă optimă și suplimentele alimentare.

Exercițiul fizic este esențial pentru menținerea masei și forței musculare. Dacă mușchii nu sunt folosiți suficient, ei se pot micșora. Antrenamentul de rezistență sau de forță poate îmbunătăți mărimea masei musculare, forță și tonusul muscular necesar posturii și echilibrului. Adițional, exercițiile fizice întăresc oasele, tendoanele și ligamentele, și duc la îmbunătățirea generală a stării de sănătate și la creșterea calității vieții.

Există o diferența între kinetoterapie și fizioterapie. Kinetoterapia este terapia prin mișcare, fiind cunoscută și drept gimnastică medicală sau gimnastică de recuperare. Cuprinde exerciții fizice care ajută la menținerea stării de sănătate, la prevenirea deficiențelor fizice și la recuperarea funcțiilor afectate de anumite boli. Exercițiul fizic este cel mai ieftin și eficient medicament.

Fizioterapia este o metodă complexă de tratament care folosește diverși agenți fizici (căldură, electricitatea, undele electromagnetice etc.) pentru ameliorarea durerilor și prevenirea sau tratarea unor afecțiuni ortopedice, reumatologice, dermatologice, respiratorii.
Pentru adulții vârstnici, se recomandă cel puțin 2 zile de exerciții pe săptămâna. Acestea trebuie să se adreseze principalilor mușchi ai membrelor, pieptului, spatelui și abdomenului.

Exercițiile de întărire a mușchilor pot implică folosirea de greutăți, diverse accesorii, benzi de rezistență sau aparate. Propria greutate a individului poate avea rolul de forță de rezistență pentru exerciții care duc la mărirea mușchilor și dezvoltă forță acestora.
Pentru alcătuirea unui program de exerciții eficient și nedăunator, este bine să lucrăm împreună cu un antrenor personal care ne poate ghida în obținerea scopului propus. Adulții mai în vârstă trebuie să consulte medicul înainte să înceapă un nou program de exerciții fizice, kinetoterapie de întreținere sau fizioterapie.

Dieta este la fel de importantă

Dietă alimentară adecvată este esențială pentru tratarea sarcopeniei, dar și pentru prevenirea sau întârzierea apariției acesteia. De importantă crescută este doză zilnică recomandată de proteine – care este apreciată la 1-1,2 grame de proteine zilnic pentru un kilogram de greutate corporală. Se recomandă surse de proteine cum ar fi peștele (somon sau păstrăv), nucile sau alunele, lintea, chinoa, fasolea, puiul curățat de piele sau carnea de vită slabă. Citiți etichetele produselor cumpărate pentru a le evita pe cele care au prea multe grăsimi, sodiu sau colesterol.

Suplimentele alimentare pot ajută în prevenirea apariției sarcopeniei sau pentru reducerea efectelor ei neplăcute. De exemplu suplimentele care conțin creatină pot crește forță musculară și masă musculară fără grăsime la adulții de orice vârstă. Menținerea unor niveluri adecvate de vitamina D, fie prin dietă, fie prin suplimente alimentare, poate ajută vârstnicii să își mențină forță musculară. Se mai folosesc antioxidanți și acizi grași polinesaturați. Înainte de administrarea suplimentelor alimentare trebuie consultat medicul.”

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel