Sarcina după 35 de ani, pe modelul Anca Serea. Șanse și riscuri aferente

Deși nu s-ar zice, Anca Serea este însărcinată în luna a șasea. Fotografia este irealizată pe 10 aprilie. Foto: Facebook/Anca Serea
Prezentatoarea TV Anca Serea, care are 38 de ani, tocmai a anunțat că este însărcinată cu al șaselea copil. Dar care sunt șansele unei femei să rămână însărcinată după vârsta de 35 de ani pe cale naturală, ce riscuri și ce opțiuni are ea?

Prezentatoarea TV Anca Serea este, așa cum spuneam, însărcinată în 6 luni cu al șaselea copil, care va fi o fetiță. Vedeta a povestit că nu a fost o sarcină planificată și că pur și simplu s-a întâmplat. Dar medicii spun că șansele unei femei de a rămâne însărcinată după 35 de ani – care este considerată a fi vârsta avansată de maternitate - încep să scadă, iar la cele care totuși concep, crește foarte mult riscul de a pierde sarcina.

Vârsta este unul dintre factorii cheie care prezic capacitatea de a concepe, arată experții WebMD. Fertilitatea începe să scadă la vârsta de 30 de ani și continuă să scadă în mod constant până la menopauză. Cu toate acestea, în ultima decadă, nașterea copiilor după 35 de ani a devenit ceva comun, pentru că multe femei amână momentul din cauza carierei. Dar asta nu înseamnă că o sarcină la vârstă târzie e lipsită de riscuri.

Vârsta și fertilitatea

Sunteți la „vârful" de fertilitate la vârsta de 20 de ani. Femeile sănătoase și care încearcă să conceapă au aproximativ 1 din 4 șanse de a rămâne însărcinate în timpul unui singur ciclu menstrual. Cu alte cuvinte, la această vârstă, 25 din 100 de femei vor reuși în luna când și-au propus asta.

La vârsta de 40 de ani, însă, o femeie sănătoasă are doar 5% șanse de a rămâne însărcinată pe ciclu. În același timp, probabilitatea de avort spontan crește cu vârsta. Femeile însărcinată la 40 de ani au un risc de aproape 40% de a pierde sarcina. Comparați asta cu mai puțin de 15% pentru femeile la vârsta de 20 de ani.

După vârsta de 45 de ani, experții de la Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie spun că a rămâne gravidă în mod natural este „puțin probabil pentru majoritatea femeilor".

De ce scade fertilitatea

Pe măsură ce îmbătrâniți, la fel fac și ovulele. Și odată cu înaintarea în vârstă aveți mai puține. Ne naștem cu o rezervă ovariană de circa 1 milion de ovule. Până la pubertate, este posibil să rămâneți cu aproximativ 300.000. La vârsta de 37, mai sunt doar circa 25.000 - sau la 2,5% din cantitatea de la început. Asta contează pentru că cu cât scade numărul de ovule, cu atât mai mici sunt șansele de concepție.

Chiar dacă rămâneți gravidă, ovulele mai „în vârstă" sunt mai susceptibile de a avea cromozomi anormali, ceea ce vă poate crește riscul de a pierde sarcina. De asemenea, femeile după 35 de ani au o probabilitate mai mare de a avea probleme cum ar fi endometrioza și fibroamele uterine care fac mai dificilă crearea unei sarcini.

Contează și calitatea spermei partenerului dvs. Pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, spermatozoizii lor tind să înoate mai încet și încep să-și piardă forma. Dar calitatea spermei nu scade dramatic decât după 60 de ani. Sunt cazuri celebre de bărbați care au devenit tați și la vârste mult mai înaintate: Hugh Hefner și Julio Iglesias au avut copii la 64 de ani, în timp ce ultimul copil al regretatului actor Anthony Quinn s-a născut când acesta avea 81 de ani!

Care sunt opțiunile femeilor peste 35 de ani

Unele femei mai în vârstă care încearcă să conceapă ar putea avea nevoie de mai mult ajutor. În acest caz, mai multe tipuri de medicamente de reproducere pot face posibilă sarcina.

Dacă aveți sub 35 de ani, medicul dumneavoastră vă poate recomanda tratamente de fertilitate dacă ați încercat fără succes să rămâneți însărcinată mai mult de un an. Această fereastră se scurtează până la 6 luni dacă aveți 35 ani sau mai mult. Și dacă aveți probleme medicale care ar putea afecta șansele de a concepe, medicul dumneavoastră vă poate sfătui să apelați imediat la proceduri de fertilitate. El poate sugera:

- Medicamente sau tratamente care stimulează producția de ovule,

- Fertilizarea in vitro (FIV).

Cum să-ți prezervi fertilitatea

Dacă va gândiți că vă veți dori mai târziu, în viață, să aveți un copil, dar nu sunteți gata acum să o faceți, o opțiune este „înghețarea" ovulelor pentru fertilizare mai târziu. Calitatea embrionilor dvs. va fi cea mai bună atunci când aceștia sunt produși din ovule recoltate la vârsta cu fertilitate mare.

Pentru femeile cu grave probleme de fertilitate, o altă opțiune este utilizarea unui donator de ovule sau de embrioni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel