Sângerările nazale, semn al hipertensiunii sau al cancerului. Cele 20 de minute care necesită atenție

cancer - FOTO: Freepik@The Yuri Arcurs Collection
Acest semn banal poate fi un indicator al cancerului sau al hipertensiunii arteriale. 

Sângerările nazale pot fi extrem de incomode și par uneori să dureze o veșnicie. Deși adesea sunt doar o neplăcere minoră, medicii avertizează că în anumite cazuri acestea pot indica probleme de sănătate mai grave, precum hipertensiunea arterială sau chiar cancerul.

Cauze comune ale sângerărilor nazale

Dr. Lawrence Cunningham, un medic de familie la UK Care Guide, a explicat că cea mai frecventă cauză a sângerărilor nazale este aerul uscat, fie din cauza climei, fie din cauza utilizării sistemelor de încălzire. Acestea usucă mucoasele nazale, făcându-le mai vulnerabile la sângerare. Alte cauze comune includ traume nazale – cum ar fi scobitul sau suflatul nasului prea puternic – alergiile și infecțiile.

Potențiale simptome ale hipertensiunii și cancerului

Deși rare, sângerările nazale pot fi uneori un semnal de alarmă pentru afecțiuni grave, precum hipertensiunea arterială, tulburările de coagulare a sângelui sau chiar anumite tipuri de cancer.

"Deși aceste cazuri sunt mai puțin frecvente, este important ca oamenii să fie conștienți de această posibilitate", avertizează Dr. Cunningham, potrivit Express.

Vezi și: Cazul Sfântul Pantelimon "e punctul culminant al unui sistem care, timp de 30 de ani, a fost imperfect, neperformant, superbirocratizat". Radu Gănescu: Avem o lipsă cruntă legislativă

Când ar trebui să te îngrijorezi

Monitorizarea frecvenței și contextului sângerărilor nazale este esențială. Sângerările ocazionale, care se opresc rapid și apar într-un mediu uscat, nu sunt, în general, motive de îngrijorare.

Totuși, sângerările nazale frecvente și prelungite, care durează peste 20 de minute, pot indica o problemă mai serioasă, mai ales dacă apar împreună cu alte simptome, cum ar fi vânătăi, sângerări ale gingiilor sau pierdere inexplicabilă în greutate.

Rolul medicamentelor

Un alt aspect adesea neglijat este influența medicamentelor asupra sângerărilor nazale. Anticoagulantele, cum ar fi aspirina, pot crește riscul de sângerări frecvente. Dr. Cunningham sugerează că, în astfel de cazuri, este important să discuți cu medicul pentru a evalua necesitatea ajustării tratamentului medicamentos.

Vezi și: Mierea de Manuka, tratament pentru cancerul de sân. Poate bloca receptorii de estrogen

Cum să gestionezi sângerările nazale acasă

Sângerare nazală - FOTO: Freepik@kanpvl07

Dr. Cunningham recomandă câțiva pași simpli pentru oprirea temporară a sângerărilor nazale: stai drept și apleacă-te ușor înainte pentru a evita înghițirea sângelui, apasă partea moale a nasului timp de 10-15 minute și aplică o compresă rece pentru a constrânge vasele de sânge.

Pentru prevenirea sângerărilor, menținerea umidității nazale este esențială – folosirea unui spray salin sau a unui umidificator poate fi de mare ajutor.

Vezi și: Zepbound, medicamentul care reduce riscul de diabet de tip 2 cu 94%. Combate și obezitatea

Sângerările nazale, frecvente

Epistaxisul, cunoscut și ca sângerare nazală, este o problemă comună, afectând aproximativ 60% din populație la un moment dat în viață. Din fericire, doar 10% dintre cazuri sunt suficient de severe pentru a necesita îngrijiri medicale.

Oricine poate suferi de o sângerare nazală, însă anumite grupuri sunt mai predispuse. Printre acestea se numără copiii cu vârste între doi și 10 ani, care sunt expuși la aer uscat, răceli și alergii sau au obiceiul de a introduce obiecte în nas. Adulții cu vârste între 45 și 80 de ani sunt, de asemenea, vulnerabili, deoarece la această vârstă coagularea sângelui poate dura mai mult, iar afecțiuni precum hipertensiunea și ateroscleroza sunt mai frecvente, potrivit Cleveland Clinic.

În plus, femeile însărcinate se confruntă cu vase de sânge dilatate în nas, ceea ce le crește riscul de sângerări nazale. De asemenea, persoanele care iau anticoagulante, precum aspirina și warfarina, și cele cu tulburări de coagulare, cum ar fi hemofilia sau boala von Willebrand, prezintă un risc mai mare.

Vezi și: Carnea roșie, asociată cu cancerul de colon. Metabolitele din dietă, factor cheie

Tipuri de sângerări nazale

Epistaxisul este de două tipuri principale, în funcție de locul sângerării:

Sângerare nazală anterioară. Cel mai frecvent tip, sângerarea nazală anterioară, apare în partea din față a nasului, unde vasele de sânge sunt fragile și se pot rupe ușor. Acest tip este mai des întâlnit la copii și, de obicei, nu necesită intervenții medicale, putând fi gestionat acasă.

Sângerare nazală posterioară. Mai rară și mai gravă, sângerarea nazală posterioară se produce în partea din spate a nasului, aproape de gât. Aceasta poate provoca sângerări abundente, care curg pe gât și necesită asistență medicală imediată. Acest tip de sângerare este mai frecvent întâlnit la adulți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel