Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Sânge: studiu ce reasigură că sexul și sarcina nu afectează donarea
13 iun, 12:45
Sângele donat la femei care au născut și de bărbați nu crește și nici nu scade riscul de deces la oamenii care l-au primit.
Sânge

Sânge, sex, sarcină. Transfuziile de plasmă - partea lichidă a sângelui - de la femeile care au născut au fost legate de o complicație potențial letală cunoscută sub numele de transfuzie legată de leziuni pulmonare acute, posibilă din pricina unor anticorpi plasmatici dezvoltați de femei când sunt expuse la sânge fetal, se explică pe site-ul Institutului Karolinksa din Suedia.

O echipă internațională de cercetători a investigat dacă sexul donatorului de sânge sau sarcina ar avea vreo legătură cu mortalitatea la pacienții transfuzați cu celule roșii. Nu s-au găsit astfel de legături.

Sânge, sex, sarcină: date de la sute de mii de donatori

Pentru studiu, cercetătorii au analizat informații din trei baze de date – cea a donatorilor scandinavieni (SCANDAT; din Suedia si Danemarca), două baze de date americane (Studiul Epidemiologiei Recipientului și Evaluarea Donatorilor III și Sistemul Sanitar Kaiser din California de Nord/KPNC). Toate însumează peste un milion de pacienți care au primit transfuzii de celule roșii între 2003 și 2016.

Autorii studiului nu au observat legături semnificative între mortalitatea pacienților și transfuziile de celule roșii din sânge de la donatorii anterior de sex feminin sau masculin. Constatarea s-a aplicat indiferent de vârstă.

„Cercetătorii nu au găsit nicio dovadă de legătură chiar și în cazul donatorilor de sex feminin care au dat naștere pentru prima dată în timpul perioadei de studiu și au continuat să doneze sânge", mai arată site-ul citat. Autorii studiului consideră că rezultatele studiului lor sunt „consecvente și convingătoare" având în vedere distribuția geografică a datelor.

Transfuziile sunt proceduri foarte frecvente, iar descoperirile noastre asigură că practica actuală este sigură și nu trebuie schimbată", apreciază Gustaf Edgren, cercetător principal în Departamentul de Medicină din cadrul Institutului Karolinska și medic la Cardiologie în cadrul Spitalului Södersjukhuset din Stockholm, totodată autorul principal al studiului, citat într-un comunicat de pe site-ul Institutului.

Sânge, sex, sarcină: următorul pas

Cercetătorii vor să analizeze dacă alți oameni ar putea prezenta probleme medicale în urma sângelui primit și se gândesc să se concentreze pe grupuri cronice de transfuzați, adulți și copii. Studiul a fost finanțat de Institutul Național de Inimă, Plămâni și Sânge (NHLBI) din cadrul Institutului Național de Sănătate (SUA), Consiliul Suedez pentru Cercetare și Uniunea Nordică a Cancerului.

Cercetarea a fost publicată în JAMA. Poate fi citită AICI.


Ştiri Recomandate

Expunerea la nicotină în primii 4 ani de viață, probleme de hiperactivitate și conduită
Test de sânge care arată ritmul personal de îmbătrânire
Locuințe pentru medici, Satu Mare. 13 apartamente ANL repartizate
Dr Stefan Voiculescu despre riscul cancerului de sân, când și de ce apare
Trei cazuri de scarlatină, la o școală din Drăgășani
Antigripal: 29.235 de suceveni s-au vaccinat până la 1 decembrie
Blocul Operator Central al SUUB va fi redeschis. 11 săli de operație moderne
Ministerul Sănătății, ultimele informații despre REZIDENȚIAT 2019
Comentarii