Aceasta este vârsta la care inima...
Cu toate acestea, unele tehnici pot ajuta, fără să ne distrugă distracția. Există modalități de a îmbunătăți obiceiurile alimentare, iar cele 10 sfaturi de mai jos oferă un punct de plecare pentru a reduce supraalimentarea:
1. Nu te lăsa distras(ă). Masa în familie în fața televizorului poate fi parte din tradiție. Dar e mai bine să faci un efort pentru a opri sau a îndepărta potențialele distrageri, inclusiv telefoanele, computerele și revistele. Concentrarea asupra mesei în timpul mesei încălzește atmosfera, încurajează conversația și ajută la starea de bine.
2.Nu-ți interzice alimentele preferate. Tiparele de alimentație prea restrictive pot genera excese. Cheia pentru o dietă durabilă și sănătoasă este să mânânci cât mai multe alimente neprocesate, dar să-ți permiți câte un răsfăț din când în când. În fond, nimic nu se compară cu răciturile mamei!
3. Alege cea mai frumoasă veselă și compune-ți o farfurie cât mai colorată și atrăgătoare. Umple-ți farfuria cu alimente sănătoase, cu conținut scăzut de calorii și bogate în fibre, pentru că astfel se produce senzația de sațietate. Porționează alimentele și încearcă să măsori porții adecvate pentru a-ți antrena ochiul să identifice cât de multă mâncare este recomandată ca porție medie.
4. Redu stresul. Evită discuțiile despre subiecte sensibile, cum ar fi politica sau relațiile controversate. Stresul poate duce la supraalimentare nu doar de sărbători, ci și în viața de zi cu zi.
5. Renunță sau măcar redu numărul țigărilor, dacă ești fumător/fumătoare. În cazul în care nu reușești să te lași, ai putea să iei în considerare produsele alternative, care nu au la bază arderea tutunului, astfel încât ele nu produc fum. Fumul, sau, mai exact, substanțele toxice rezultate prin arderea tutunului, sunt în mare parte responsabile de apariția diverselor boli asociate fumatului.
6. Ia masa cu prieteni care gândesc la fel ca tine. Alegerea persoanelor cu care mănânci poate avea un impact major asupra deciziilor alimentare. Încearcă să iei masa cu persoane care doresc să mănânce sănătos, în porții moderate. La fel ca tine!
7. Stabilizează-ți nivelul de zahăr din sânge. Mănâncă alimente care ajută la menținerea constantă a zahărului din sânge. Înlocuiește băuturile dulci cu apă. Băuturile dulci sunt asociate cu un risc crescut de diabet și alte boli și pot avea legătură și cu supraalimentarea.
8. Încetinește ritmul. Concentrează-te să mănânci mai încet și să mesteci bine alimentele - te poate ajuta să recunoști semnele de sațietate și să reduci supraalimentarea.
9. Fii atent la consumul de alcool. Conform studiilor, consumul mai multor băuturi într-o singură sesiune poate reduce inhibițiile și te poate predispune la comportamente riscante, inclusiv mâncatul excesiv. Mai ales la mesele festive, de sărbători, unde tentațiile sunt la o întindere de braț.
10. Renunță la mentalitatea de dietă. Chiar dacă vrei să arăți superb de sărbători. În schimb, optează pentru un stil de viață care promovează sănătatea și bunăstarea.
Mulți oameni se luptă cu tentațiile, fi ele alimentare sau de altă natură. Este o idee bună să limităm efectele nocive ale unor comportamente zilnice pe cât posibil. Dacă avem acces la informații corecte vom putea alege soluțiile mai puțin periculoase pentru organismul nostru și pentru starea noastră de bine.
Nu uita: de sărbători, fă-ți cel mai frumos cadou: o viață cât mai sănătoasă!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Aceasta este vârsta la care inima...
Prof. dr. Cristian Gheorghe, medic...
Excesele de alcool, alimentație și...
Acesta este cel mai important lucru...
Salata de boeuf și murăturile pot...
Genele lungi și voluminoase au...
Acestea sunt cele mai importante...