Rujeola, bolile copilăriei. Simptome, caracteristici, complicații

Rujeola
Bubite rosii, mancarime, febra, stare generala alterata. Asa se manifesta majoritatea bolilor copilariei: varicela, rubeola, rujeola, oreionul, scarlatina, roseola infantum (boala a 6-a), eritemul infectios (boala obrajilor palmuiti sau boala a 5-a ).

Multe boli ale copilariei odata contactate, determina imunitate pe viata. Bolile copilariei sunt boli virale, deci nu necesita administrarea antibioticelor, informează reginamaria.ro.

Din pacate, foarte multe dintre aceste boli sunt contagioase inca din perioada premergatoare eruptiei, ceea ce face ca anturajul sa fie contaminat inainte de aparitia simptomelor.

Rujeola, tot ce trebuie să știi

Este o boala virala care se transmite pe cale aerogena, in spatiile inchise putandu-se transmite dupa 2 ore dupa ce o persoana cu rujeola a ocupat zona. Persoana este contagioasa 4 zile anterior si dupa debutul eruptiei.

Manifestari clinice: febra, tuse, coriza sau conjunctivita, eruptie maculopapulara, anorexie (lipsa poftei de mancare), diaree mai ales la sugari, limfadenopatie generalizata.

Complicatii: otita medie, pneumonie, encefalita acuta, panencefalita sclerozanta subacuta (PESS).
Administrarea vaccinului in primele 72 h de la expunere poate preveni boala.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel