Acest tratament învinge cancerul și...
Roșiile sunt o sursă bogată de antioxidanți precum betacarotenul, licopenul și vitamina C, care protejează împotriva deteriorării celulelor. Acești nutrienți pot reduce riscul de boli de inimă, boli neurodegenerative și diabet de tip 2. Roșiile sunt adesea considerate legume datorită gustului lor, utilizării în mese și conținutului de nutrienți. Din punct de vedere tehnic, ele sunt fructe, deoarece sunt părțile cărnoase ale unei plante care îi înconjoară semințele. Roșiile sunt de diferite tipuri și culori, inclusiv roșiile cherry și Roma.
Roșiile, bogate în beta-caroten și licopen, pot avea proprietăți anticancerigene, protejând împotriva deteriorării ADN-ului care poate duce la dezvoltarea cancerului. Studiile arată că un consum ridicat de roșii, în special de roșii gătite, reduce riscul de cancer de prostată la bărbați. Legumele fără amidon, precum roșiile, reduc, de asemenea, riscul de tumori mamare cu receptori de estrogen negativi și de cancer colorectal, pulmonar, de stomac și al tractului aerodigestiv superior, potrivit Health.
O analiză din 2022 a constatat că o dietă bogată în roșii poate reduce riscul de boli de inimă cu 14%. Un studiu a constatat că o singură doză de roșii crude, sos de roșii sau sos de roșii plus ulei de măsline a redus colesterolul total și trigliceridele, a crescut colesterolul HDL și nivelurile antiinflamatorii și a redus colesterolul total și trigliceridele.
Sosul de roșii plus ulei de măsline a avut cel mai puternic efect, probabil datorită capacității uleiului de măsline de a crește absorbția licopenului. Acest lucru sugerează că roșiile sunt o modalitate sănătoasă și eficientă de a reduce riscul de boli de inimă.
Citește și: Terapia cu realitate virtuală. O alternativă promițătoare pentru depresie
Foto: Freepik
Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni legate de un risc crescut de boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral, printre altele, caracterizat de obicei prin obezitate abdominală, tensiune arterială ridicată, nivel ridicat de zahăr în sânge, trigliceride și colesterol HDL scăzut. Aproximativ unul din trei adulți este afectat de sindromul metabolic.
Studiile sugerează că menținerea unor niveluri optime de licopen în sânge poate reduce riscul de sindrom metabolic. De exemplu, un studiu din 2014 a demonstrat că un consum zilnic de suc de roșii timp de două luni a dus la îmbunătățiri semnificative ale nivelului de colesterol și ale nivelului de insulină la post la participanți.
O analiză din 2022 a constatat că antioxidanții din roșii pot ajuta la contracararea daunelor provocate de exercițiile fizice asupra proteinelor. Un studiu a constatat că sportivii care au consumat 100ml de suc de roșii timp de două luni după exerciții fizice și-au îmbunătățit recuperarea. Un alt studiu a constatat că non-atleții sănătoși care au consumat 150ml de suc de roșii timp de cinci săptămâni după ce au făcut ciclism au prezentat indicatori sanguini semnificativ mai mici legați de daunele induse de exerciții fizice.
Aproximativ 15% dintre adulții din întreaga lume suferă de diabet, iar 38% au prediabet sau niveluri ridicate de zahăr în sânge. Licopenul, care se găsește în roșii, poate preveni diabetul de tip 2 prin protejarea celulelor și reducerea inflamației. În plus, conținutul de fibre din roșii poate reduce riscul de diabet de tip 2.
Acestea fiind spuse, roșiile nu sunt doar un adaos savuros la mese, ci și o sursă valoroasă de nutrienți cu numeroase beneficii pentru sănătate. De la întărirea sistemului imunitar și reducerea riscului de cancer până la promovarea sănătății inimii și sprijinirea recuperării în timpul exercițiilor fizice, gama diversă de nutrienți care se găsesc în roșii le face să fie o componentă valoroasă a unei diete sănătoase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest tratament învinge cancerul și...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Acestea sunt cele mai importante...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...