Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Un nou studiu a constatat că un consum zilnic de cel puțin 7 grame de ulei de măsline este asociat cu un risc cu 28% mai mic de deces din cauze legate de demență. Studiul, publicat de JAMA, a examinat date din 1990 până în 2018 și a evaluat consumul de ulei de măsline la fiecare patru ani.
Datele au fost preluate din studiul Nurses' Health a intervievat 92.383 de persoane cu un nivel cognitiv ridicat de funcționare, excluzându-i pe cei cu antecedente de cancer sau boli cardiovasculare, care nu aveau date despre consumul de ulei de măsline sau al căror consum total de energie era „neplauzibil” (sub 500 sau peste 3.500 kcal pe zi pentru femei/ sub 800 sau peste 4.200 kcal pe zi pentru bărbați).
Studiul a constatat 4.751 de decese legate de demență în cohorta de studiu în perioada de 28 de ani. În cele din urmă, spune studiul, consumul a cel puțin 7 grame sau aproximativ o jumătate de lingură pe zi de ulei de măsline a fost asociat cu un risc cu 28% mai mic de deces din cauze legate de demență.
Foto: Freepik
Uleiul de măsline este bogat în acizi grași mononesaturați, vitamina E și polifenoli care protejează organismul împotriva diabetului de tip 2, a bolilor de inimă și a anumitor tipuri de cancer. Acesta ajută digestia și susține sănătatea creierului. Structura unică a uleiului de măsline facilitează capacitatea acestuia de a susține funcțiile cognitive.
Consumul unor cantități adecvate de grăsimi mononesaturate sprijină comunicarea adecvată între celulele creierului și ajută la înconjurul și izolarea fibrelor nervoase, permițând transmiterea eficientă a impulsurilor electrice de-a lungul căilor neuronale.
Polifenolii din uleiul de măsline, care sunt antioxidanți puternici, au, de asemenea, efecte neuroprotectoare, protejând neuronii de inflamații și de stresul oxidativ. Nivelurile ridicate de inflamație în creier sunt puternic asociate cu tulburări neurodegenerative precum demența, Alzheimer și Parkinson, conform Healthline.
Uleiul de măsline, o componentă cheie a dietei mediteraneene, este cunoscut pentru cantitatea mai mare de grăsimi mononesaturate și mai mică de grăsimi saturate. În timp ce uleiurile vegetale și de semințe sunt mai bogate în Omega 6 decât în Omega 3, ceea ce favorizează inflamația, uleiul de măsline este mai bogat în Omega 3, ceea ce poate ajuta la echilibrarea acestor raporturi și la susținerea unei mai bune sănătăți și a longevității.
Oamenii consumă în prezent Omega 6 în proporții mai mari datorită uleiurilor de semințe din alimentele procesate, ceea ce a fost legat de un stres oxidativ mai mare și de bolile legate de inflamații. Uleiul de măsline, cu nivelurile sale mai ridicate de Omega 3, poate ajuta la echilibrarea acestor rapoarte și poate susține o sănătate și o longevitate îmbunătățite.
Uleiul de măsline extravirgin conține, de asemenea, niveluri mai ridicate de antioxidanți, cum ar fi polifenolii, care pot reduce riscul de boli cronice, cum ar fi cancerul, diabetul și degenerarea legată de creier.
Kristin Kirkpatrick, dietetician înregistrat la Clinica Cleveland, explică faptul că uleiul de măsline de înaltă calitate nu trebuie să fie scump. Atunci când alegi un ulei de măsline,ia în considerare factori precum țara de origine, data recoltării și tipul de sticlă. Caută statutul „extra virgin”, cel mai înalt grad de ulei de măsline. Prețurile uleiului de măsline au crescut din cauza preocupărilor legate de aprovizionare legate de climă, așa că este important să eviți soiurile cele mai ieftine, deoarece acestea pot conține elemente procesate care pot dăuna sănătății uleiului.
Diferitele metode de procesare utilizate în producția de ulei de măsline pot proteja sau degrada conținutul său nutritiv. Uleiurile de măsline presate la rece, fără căldură sau substanțe chimice, au cel mai înalt profil nutrițional.
Studiul a constatat că un consum zilnic de peste 7 grame de ulei de măsline reduce riscul de demență cu 28%. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de grăsimi mononesaturate și polifenoli, care sunt benefice pentru sănătatea neurologică. În ciuda creșterii recente a prețurilor la uleiul de măsline din cauza preocupărilor legate de aprovizionare, experții recomandă varietățile organice extravirgin sau presate la rece.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...