Această vitamină îți protejează...
"Tratamentul care a dat mari speranțe și ulterior a devenit controversat era o pastilă, o vitamină de fapt, care vindeca acneea, dar avea riscuri teratogene. Adică dacă dobândea o sarcină în perioada aia era un risc mare. S-a zvonit apoi că ar împinge la sinucidere", a spus jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii.
"Da, este vorba de retinoizi aromatici, deci asta înseamnă că spui retinoid, spui deja vitamina A, deci produse super purificate și concentrate de vitamina A, aducând un mare exces de vitamina A organismului. Și atunci, efectele nefaste ale acestui medicament survin din supra-dozajul de vitamina A, excesul de vitamina A ce apare în organismul individului.
În opinia mea este un medicament excepțional pe care eu îl folosesc numai în cazurile severe de acnee, deci când sunt noduli de acnee și care dacă nu sunt tratați corespunzător vor lăsa cicatrici și vor apărea mutilări, micromutilări ale individului, ceea ce sigur că-i afectează mult calitatea vieții.
Mulți au vrut să se sinucidă din cauza cicatricilor. Se constată însă că Isotretinoilul și eu pot să spun, pentru că am mulți, foarte mulți pacienți tratați, și am o oarecare statistică din anii 1980 până în prezent, tratat cu isotretinoil, practic fenomenul de depresie a fost demontat în 2018 în Statele Unite.
Nu produce depresie, dar bineînțeles că în prospecte se scrie în continuare. Nu este nicio problemă, o să scrie încă 50 de ani de acum încolo.
Acest lucru, în schimb, bineînțeles că produce multe alte efecte. Atenție la teratogenicitate.
100%, tratamentul, în medie, cum îl fac eu la pacienții mei, de la doze medii spre doze foarte mici, îl termin cam în șase - șapte luni, să spunem așa, dar în formele acelea severe, cu mențiunea că niciodată după ce va termina acest tratament, dacă e să mai facă ceva leziuni de acnee, individul respectiv n-o să mai facă niciodată formă foarte severă pentru care a venit la mine și i-am dat tratamentul.
Și atunci să zicem că termină medicamentul astăzi, în prospect scrie că la o lună după aceea pacienta poate să rămână gravită. Chiar și cu aceste condiții, eu sunt obligat să cer pacientei mărturia ei în care să scrie acolo că nu va rămâne gravide în timpul tratamentul și eu cer încă șase luni după terminarea tratamentului cu Roaccutane.
La băieți se constată că este o scădere a velocității, a vitezei spermatozoizilor, dar pe perioada tratamentului și este reversibilă fără nicio nicio problemă", a explicat medicul dermatolog Călin Giurcăneanu, în exclusivitate pentru DC Medical.
Roaccutane conţine isotretinoin - un derivat de vitamină A care aparţine unui grup de medicamente numite retinoizi (pentru tratamentul acneei).
Roaccutane este utilizat pentru tratarea formelor severe de acnee (cum sunt acneea nodulară sau conglobată sau acneea cu risc de cicatrizare permanentă) la copii şi adolescenţi. Veţi utiliza Roaccutane doar după ce acneea nu s-a ameliorat după alte tratamente antiacneice, inclusiv antibiotice şi tratamente faciale.
Roaccutane nu trebuie utilizat pentru a trata acneea înainte de debutul pubertății și la copii cu vârsta mai mică de 12 ani.
Tratamentul cu Roaccutane trebuie supravegheat de un medic dermatolog (un medic specializat în tratamentul problemelor de piele).
Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Roaccutane
Nu luați Roaccutane:
- dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi.
- dacă există orice şansă să rămâneți gravidă, trebuie să urmaţi precauţiile prezentate în “Programul de Prevenire a Sarcinii”, vedeţi punctul ”Atenționări şi precauţii”.
- dacă sunteţi alergic la isotretinoin, arahide sau soia sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
- dacă aveţi o afecţiune hepatică
- dacă aveţi concentraţii crescute de lipide (de exemplu, valori crescute ale colesterolului sau trigliceridelor) în sângele dumneavoastră
- dacă aveţi concentraţii crescute de vitamina A în corpul dumneavoastră (hipervitaminoză A)
- dacă sunteţi tratat în acelaşi timp cu tetracicline (un tip de antiobiotic)
Atenționări şi precauţii
Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a lua Roaccutane.
Dacă aţi avut vreodată orice fel de probleme mintale. Acestea includ depresie, tendinţe agresive sau modificări ale dispoziţiei. De asemenea, includ gânduri de a vă răni sau de a vă sinucide. Acest lucru este necesar deoarece dispoziţia dumneavoastră poate fi modificată în timp ce luaţi Roaccutane.
Acest medicament are efecte dăunătoare grave asupra fătului (în limbaj medical, este ‘teratogen’) – poate determina apariţia de malformații grave ale creierului, feței, urechii, ochiului, inimii și ale unor anumite glande (glanda numită timus şi glanda paratiroidă) la făt. Există de asemenea un risc crescut de avort.
Aceasta se poate întâmpla chiar dacă Roaccutane este administrat doar o scurtă perioadă de timp pe durata sarcinii.
- Nu trebuie să utilizaţi Roaccutane dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă.
- Nu trebuie să utilizaţi Roaccutane dacă alăptaţi. Este posibil ca medicamentul să treacă în laptele matern şi poate afecta nou-născutul.
- Nu trebuie să utilizaţi Roaccutane dacă puteţi rămâne gravidă în timpul tratamentului.
- Nu trebuie să rămâneți gravidă timp de o lună după ce tratamentul a fost întrerupt, deoarece unele medicamente pot rămâne în organismul dumneavoastră.
Femeilor care ar putea rămâne gravide le este prescris Roaccutane doar respectând reguli stricte, din cauza riscului de malformaţii (efecte dăunătoare asupra fătului).
Regulile sunt următoarele:
- Medicul dumneavoastră v-a explicat riscul de malformaţii congenitale: dumneavoastră înţelegeţi de ce nu trebuie să rămâneţi gravidă şi ce trebuie să faceţi ca să preveniţi sarcina.
- Aţi discutat cu medicul dumneavoastră despre contracepție (controlul naşterii). Medicul dumneavoastră vă va da informaţii despre prevenirea sarcinii. Medicul vă poate îndruma către
un specialist pentru sfaturi privind contracepţia.
- Înainte de începerea tratamentului, medicul dumneavoastră vă va cere să efectuați un test de sarcină. Acest test trebuie să fie negativ atunci când începeţi tratamentul cu Roaccutane.
Femeile trebuie să utilizeze măsuri contraceptive eficace înainte, în timpul şi după ce iau Roaccutane
- Sunteţi de acord să utilizaţi cel puţin o metodă eficace de contracepţie (de exemplu, un dispozitiv intra-uterin sau un implant contraceptiv) sau, două metode eficace care acţionează
în moduri diferite (de exemplu, un comprimat contraceptiv care conține hormoni şi un prezervativ). Discutaţi cu medicul care este metoda potrivită pentru dumneavoastră.
- Trebuie să utilizaţi contracepţia cu o lună înainte de tratamentul cu Roaccutane, în timpul tratamentului şi timp de o lună după terminarea acestuia.
- Trebuie să utilizaţi contracepţia chiar dacă nu aveţi cicluri menstruale sau nu aveţi activitate sexuală în prezent (în afara cazului în care medicul dumneavoastră decide că aceasta nu este necesară).
Femeile trebuie să fie de acord cu efectuarea testelor de sarcină înainte, în timpul tratamentului si după terminarea tratamentului cu Roaccutane
- Trebuie să fiți de acord cu vizitele medicale programate la intervale regulate, ideal în fiecare lună.
- Trebuie să fiți de acord să efectuați teste de sarcină regulat, ideal în fiecare lună în timpul tratamentului şi, deoarece anumite medicamente pot rămâne în organismul dumneavoastră
timp de 1 lună după întreruperea tratamentului cu Roaccutane (în afara cazului în care medicul dumneavoastră decide că aceasta nu este necesară).
- Trebuie să fiţi de acord să efectuaţi teste de sarcină suplimentare, dacă medicul dumneavoastră vă solicită aceasta.
- Trebuie să nu rămâneţi gravidă în timpul tratamentului şi timp de o lună după terminarea acestuia, deoarece unele medicamente pot rămâne în organismul dumneavoastră.
- Medicul dumneavoastră va discuta toate aceste puncte cu dumneavoastră, folosind o listă de verificare şi vă va cere dumneavoastră (sau părintelui / tutorelui) să o semnaţi. Acest formular confirmă că vi s-au comunicat riscurile şi dumneavoastră veţi urma regulile de mai sus.
Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Roaccutane, întrerupeţi imediat utilizarea medicamentului şi adresați-vă medicului dumneavoastră. Medicul vă poate trimite la un specialist pentru recomandări.
De asemenea, dacă rămâneţi gravidă timp de o lună după terminarea tratamentului cu Roaccutane, contactaţi-l pe medicul dumneavoastră. Medicul vă poate îndruma către un specialist pentru recomandări.
Mai mult despre prospect vezi pe ANM
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...