Riscurile automedicației și nerespectarea recomandărilor. Drăgănescu: Ajungem rapid în zona de toxic

riscurile automedicatiei. FOTO: Freepik
Automedicația este riscantă, de cele mai multe ori fiind tratat efectul, nu și cauza. De ce este important să mergeți la medic și să respectați recomandările privind administrarea medicamentelor.

Automedicația devine un domeniu din ce în ce mai important în cadrul asistenței medicale.

Aceasta îi face pe pacienți să devină mai independenți în luarea deciziilor privind gestionarea bolilor minore, dar și îi expune la riscuri mare ce pot afecta starea de sănătate generală, asta pentru că de cele mai multe ori cu ajutorul automedicație nu se acționează asupra cauzelor, ci asupra efectelor, respectiv asupra simptomelor.

Automedicația este asociată cu riscuri precum diagnosticarea greșită, utilizarea unei doze excesive de medicamente, durata prelungită de utilizare, interacțiunile medicamentoase și polifarmacia.

Acesta din urmă poate fi deosebit de problematică în cazul persoanelor în vârstă, arată SpringerLink.

Mai mult decât atât, automedicația, în special cea antibiotice duce la o rezistență la antibiotice, o situație cu care se confruntă un număr tot mai mare de persoane, la nivel mondial.

Peste 35.000 de persoane din Europa mor anual din cauza rezistenţei la antibiotice, a informat în noiembrie 2022 Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Raportul ECDC de evaluare a rezistenţei la antibiotice în Uniunea Europeană, Norvegia şi Islanda în anii 2016-2020 a concluzionat că impactul asupra sănătăţii este comparabil cu cel al gripei, tuberculozei şi HIV/SIDA combinate.

”Riscurile sunt nelimitate. Un medicament înseamnă un scop foarte clar pentru care el a fost gândit, pentru care a fost sintetizat, un control extraordinar din punct de vedere al acțiunii terapeutice și diferența dintre terapeutic și toxic o face doza.

Din cauza acesta, practic, toate profesiile care sunt în domeniul sănătății se rotesc în jurul medicamentului ca fiind Corolarul de aur al activității noastre”, a declarat prof. univ. dr. Doina Drăgănescu, decan Facultății de Farmacie UMF Carol Davila, la Digi 24.

Vezi și: EpiPen, disponibil pentru persoanele care se vaccinează în farmacii. Ce este EpiPen și câte persoane au făcut șoc anafilactic. Pintea: Au scos din stoc 2 dispozitive special pentru asta

Când se iau medicamentele: înainte sau după masă, doar o cutumă

În cazul în care trebuie să luați medicamentele prescrise vă puteți întâlni de multe ori cu expresia: înainte sau după masă, în privința administrării acestora, fiind doar o cutumă.

”Fiecare substanță are caracteristicile ei, din cauza aceasta există intervale absolut bine definite în momentul în care ele sunt recomandate de medic, când se ține cont de ce alte medicamente mai există în terapia bolnavului respectiv, mai ales când discutăm de cronici. Din cauza aceasta riscul este mare, să ajungem rapid în zona de toxic și să ieșim din cea de terapeutic.

Intervalul dintre doze, doza în sine, celelalte medicamente care pot genera interacțiuni între ele sunt esențiale. La fel, există interacțiunea posibilă cu alimentele, când trebuie să ținem cont, la anumite substanțe active, să avem o distanță de 30 de minute până la masa principală sau, dimpotrivă, la 30 de minte după masă, în funcție de ceea ce se urmărește cu medicamentul respectiv”, a mai spus dr. Doina Drăgănescu.

Vezi și: Cum ar trebui să arate publicitatea la medicamente. Dan Zaharescu: Nu este realizabil pe termen foarte scurt

Intervalul de timp face diferența între eficiență și supradozaj

Potrivit decanului Facultății de Farmacie există o știință care se ocupă cu studiu ce privește eficiența medicamentelor, precum și intervalele între care medicamentele trebuie adminisrate pentru a-și atinge eficiența.

”Cu asta se ocupă, studiază concentrația maximă pe care substanțele active o ating în sânge și care este de dorit, se știe pentru fiecare dintre ele la ce timp este activitatea maxim, în cât timp se elimină și în felul acesta se stabilește care este intervalul optim între doze.

Din cauza asta nu putem lua de trei ori pe zi un medicament care este gândit, în funcție, desigur, și de excipienții lui să fie luat la 12 ore. 

Lucrurile țin de o tehnologie extraordinară atunci când discutăm de medicamente, deci și doza, și intervalul dintre administrări sunt extrem de importante.

Dacă nu îl respectăm, în sensul în care luăm la o distanță mai mare el se elimină, deci practic nu mai beneficiem de efectul terapeutic pentru care a fost recomandat, dacă intervalul este prea mic se poate face o supradozare și atunci intri în zona de toxic.

De cele mai multe ori îți faci rău nerespectând niște lucruri care sunt, de fapt, extrem de simple”, a mai spus dr. Doina Drăgănescu.

Vezi și: Ce se știe despre vaccinare și de unde ne luăm informațiile. Gănescu, despre lucrul necunoscut pentru români: Se informează de pe Dr. Google

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel