Rinita, cauze și simptome. Singura soluție de tratare. Medic: Această afecțiune este mai întâlnită la femei

rinita - FOTO: Freepick
Rinita este o afecțiune a nasului care afectează cu preponderență femeile.

Rinita este o inflamație a mucoasei cavității nazale. Poate fi alergică sau nealergică. De asemenea, poate fi infecțioasă. Rinita alergică poate apărea atunci când respirați un alergen. De asemenea, poate fi sezonieră, care vă afectează în anumite perioade ale anului, sau perene, care vă afectează pe tot parcursul anului.

Rinita nonalergică nu este declanșată de un alergen specific, ci este cauzată de unul sau mai mulți factori declanșatori care induc non-alergie. Vă poate afecta pentru perioade scurte sau lungi de timp.

Rinita – cine este mai afectat

Medicul ORL, Anda Gâta, a explicat pe pagina sa de Facebook care sunt persoanele mai afectate de rinită. 

”Rinita este una din cele mai răspândite afecțiuni nazale și cea mai frecventă cauză de obstrucție nazală (nas înfundat). Această afecțiune este mai frecvent întâlnită la femei, are determinare genetică și este predispusă de expunerea la particule poluante sau substanțe iritante.

Rinita determină inflamația mucoasei cornetului nazal inferior cu creșterea în volum a acestuia și reducerea spațiului respirator”, a explicat medicul ORL.

Vezi și: Unt sau margarină, diferențe și asemănări. Care este mai sănătos, de fapt

Rinita – simptome

Simptomele rinitei variază de la ușoară până la severă. Acestea afectează, în general, cavitatea nazală, gât, și ochii. Acestea pot include:

- strănut

- nas înfundat

- secreții nazale

- mâncărimi la nas, gât, ochi și urechi

- sângerări nazale

- sforăit

Dacă experimentezi aceste simptome, este posibil să̆ suferi de rinită și să̆ ai nevoie de un specialist în rinologie, mai notează medicul Anda Gâta.

Vezi și: Durerea de cap de dimineață, cauze. Când trebuie să vezi un medic

Rinita – cauze

Rinita poate fi de mai multe feluri. Fiecare tip de rinită poate fi declanșată de alte cauze.

Rinita alergică

Rinita alergică apare atunci când sistemul imunitar detectează un alergen, care apoi declanșează o reacție alergică. Aceste substanțe sunt inofensive pentru majoritatea oamenilor. Dar dacă ești alergic la ele, corpul tău răspunde că și cum ar fi dăunătoare.

Sistemul imunitar reacționează la alergen prin producerea de anticorpi numiți imunoglobulină E. Acest lucru face ca anumite celule din organism să elibereze de substanțe chimice implicate în răspunsul inflamator, inclusiv unul cunoscut sub numele de histamină. Această cascadă de evenimente provoacă simptomele rinitei, arată Healthline.

Rinita alergică sezonieră este numită în mod obișnuit "febra fânului". De obicei apare în primăvară, vară sau toamna devreme. În funcție de alergeni, este posibil să o experimentați și de mai multe ori pe an. De obicei, este declanșată de sporii de mucegai (ciuperci) din aer sau de polenul de la anumite plante, cum ar fi:

- Ierburi

- Copaci

- Flori

- Buruieni

Rinita alergică perenă sau pe tot parcursul anului poate fi declanșată de o varietate de alergeni, inclusiv:

- animale

- excremente de gândac

- mucegai

- acarieni de praf

Vezi și: Criza vârstei a doua, semne și cât durează. Care e "vârsta a DOUA" și de ce fericirea are formă de U. Leca: Femeile vor un partener uluitor, bărbații încep să fie puști

Rinita nonalergică

Rinita nonalergică poate fi mai dificil de diagnosticat. Nu este declanşată de alergeni şi nu implica răspunsul sistemului imunitar care apare în rinita alergică. Factorii declanșatori potențiali includ:

- material străin în nas

- infecții, cum ar fi virusuri

- anumite medicamente, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și unele medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale

- anumite alimente și mirosuri

- fum și alți poluanți atmosferici

- schimbări meteorologice

- modificări hormonale

Rinita nonalergică poate fi legată de probleme structurale în cavitatea nazală, cum ar fi formarea de polipi sau un sept nazal deviat cu pasaje nazale îngustate.

Vezi și: Fuego, dietă. Ingredientul care l-a ajutat să slăbească 30 KG în timp record: E secretul meu de aproape jumătate de an. Mă ține cinci ore

Rinita – categorii de persoane mai expuse

Dacă aveți un istoric personal sau familial de eczeme sau astm, este mai probabil să aveți rinită alergică. Dacă sunteți expus în mod regulat la iritanți de mediu, cum ar fi fumul pasiv, este, de asemenea, mai probabil să experimentați rinită nonalergică.

Rinita – diagnostic

Pentru a diagnostica rinita alergică, medicul dumneavoastră efectuează un istoric detaliat și un examen fizic. De asemenea, poate fi nevoie și de un alergolog pentru testarea alergiilor, folosind un test de sânge sau un test de piele. Acest lucru poate ajuta medicul să determine dacă rinita este alergică sau nealergică.

Vezi și: Zacusca, o tradiție dietetică. Nutriționist: Și cei cu tulburări digestive o pot tolera foarte bine

Rinita - tratament

Cel mai bun mod de a trata rinita alergică este de a evita alergenii. Dacă sunteți alergic la polen, limitați-vă timpul în aer liber atunci când plantele care vă declanșează simptomele. De asemenea, ar trebui să luați măsuri pentru a ține polenul departe de casă și de mașină. Încercați să închideți ferestrele.

Dacă nu puteți evita alergenul, medicamentele vă pot ajuta să vă ameliorați simptomele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel