Rezistența la insulină duce la grăsimea de pe burtă. Care este combinația ideală pentru a scăpa de ele. Pleșea, despre înfometare: Cea mai proastă soluție, hormonii o iau razna

rezistenta la insulina. FOTO: Freepik @user20061941
Care este combinația ideală pentru a scăpa de rezistența la insulină și de grăsimea de pe burtă. ”Are o bază științifică”, afirmă nutriționistul.

Grăsimea din zona abdominală, ”colăcelul de salvare”, este greu de dat jos prin banalele abdomene, însă este foarte strâns legată de rezistența la insulină.

Ceea ce înseamnă că adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase poate să vină în ajutorul celor care vor să scape de această grăsime. Acest lucru este important nu doar prin prisma aspectului estetic, ci și cel al sănătății, căci grăsimea viscerală este factor de risc pentru o serie de boli, printre care cele cardiovasculare sau metabolice.

”Când ai insulino-rezistență, orice ai face, oricât sport, oricât te-ai căzni să ții o dietă, nu poți să slăbești. Acest lucru este valabil pentru absolut toată lumea.

Această rezistență la insulină este precursoare diabetului zaharat de tip 2, dar 50% dintre persoanele se duc către diabetul zaharat de tip 2, mai ales cei care au exces de greutate, însă și cei care sunt slabi, sunt sedentari și mănâncă aiurea, și prin stilul lor de viață își cresc riscul pentru această rezistență la insulină, adică băut, fumat, stres, lipsa somnului”, a declarat dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist în diabet zaharat, boli de nutriție și metabolism, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Potrivit medicului, cauzele care duc la creșterea rezistenței insulinei includ:

- consumul de carne grasă

- schimbarea masei musculare, ești sedentar, ”aceasta are o influență majoră asupra hormonilor și cum afectează ei greutatea”, spune medicul.

- intoleranță la carbohidrați.

”Dacă mănânci dimineața un croissant sau un covrig și nu asociezi corect niște proteine, crește glicemia, crește insulinemia, glicemia rămâne crescută pentru că ești rezistent la insulină. Acesta este hormonul care introduce glucoza în celule și dacă nu o introduce pentru că ești rezistent, celula e înfometată și simți poftă de dulce, te simți înfometat. Și atunci repeți acest ciclu, te trezești dimineața cu acea poftă de dulce, te duci la o cafea, care crește și ea glicemia, iar acest comportament duce mai tare la insulino-rezistență, mai tare la burtica de care nu mai scap”, a spus medicul.

Vezi și: Durerile de spate, cauze, simptome și tratament. Tache: Te gândești că poți să ai un infarct sau o dischinezie biliară

Cum să scăpăm de insulino-rezistență și de burtă

În acest sens, specialistul în nutriție a exemplificat care sunt alimentele și obiceiurile alimentare care ne pot ajuta să scăpăm atât de insulino-rezistență, cât și de grăsimea de pe burtă. Mai mult, medicul a subliniat că înfometarea este ”cea mai proastă soluție, pentru că acest joc de hipoglicemie - hiperglicemie, hormonii o iau razna, și ajungem la insulino-rezistență”.

Astfel, pentru a scăpa de problema acestei rezistențe la insulină, medicul afirmă că trebuie să ”asociem la fiecare masă, obligatoriu, o sursă de proteine. La fiecare masă din cele trei pe zi, căci dacă mănânci toată ziua, ciugulești, crești glicemia tot timul, crești insulina tot timpul, stai pe insulină crescută, iar ajungi la insulino-rezistență”.

Din rândul proteinelor pe care ar trebui să le avem la masă, nutriționistul a recomandat proteina din ou, iar pentru cei care țin post pe cea din brânza tofu.

”Obligatoriu, după aceea, niște grăsime bună, care înseamnă un sfert de avocado sau poate să însemne nuci ori semințe sau chiar măslinele. Verzi sau negre, după preferințe, măslinele sunt sursă de grăsimi bune, mononesaturate, un pumn este de ajuns.

Avem nevoie și de niște fibre, orice legume vreți, iar dacă faceți și puțin sport este nevoie și de o felie de pâine integrală”, a spus medicul.

În ceea ce privește desertul, nutriționistul spune că acesta trebuie consumat la finalul mesei, ”pentru că mâncat la început, crește glicemia, și se ajunge la insulino-rezistență”, subliniind că ”ordinea în care mănânci alimentele și combinația este foarte importantă.

Această combinație are efect. Aceasta are o bază științifică și se vede clar în comportamentul hormonilor, a glicemiei, că dacă faci combinația dintre proteină, grăsime și fibre ai câștigat.

Și, dacă mai faci și niște sport, să ai masă musculară bună, dacă dormi bine, tai alcoolul, tai țigările, scapi de insulino-rezistență și la laborator, la analize, faci indicele HOMA și vezi unde te poziționezi”, a mai spus nutriționistul.

 Riscurile insulino-rezistenței

Oricine poate dezvolta rezistență la insulină - temporar sau cronic. În timp, rezistența cronică la insulină poate duce la prediabet și apoi la diabet de tip 2, dacă nu este tratată sau nu poate fi tratată.

Nivelurile ridicate de insulină pot duce la creșterea în greutate, ceea ce, la rândul său, agravează rezistența la insulină, acesta fiind oarecum un cerc vicios greu de oprit, dra nu imposibil.

Hiperinsulinemia este, de asemenea, asociată cu următoarele afecțiuni:

- niveluri mai ridicate de trigliceride

- ateroscleroză

- hipertensiune arterială.

Rezistența la insulină este, de asemenea, caracteristica principală a sindromului metabolic, care este un set de caracteristici care leagă excesul de grăsime din jurul taliei și rezistența la insulină de un risc crescut de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet de tip 2.

Caracteristicile sindromului metabolic includ:

- niveluri ridicate ale glicemiei

- un nivel ridicat de trigliceride

- niveluri scăzute de colesterol lipoproteic cu densitate mare (HDL)

- tensiune arterială ridicată, notează Cleveland Clinic.

Vezi și: Cancerul de prostată și importanța screeningului de la 40-45 de ani. Georgescu, despre valorile PSA: Probabilitatea de a avea un cancer de prostată este de aproximativ 50%

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel