Adevărul despre afirmația "am rezistență la alcool, am ficatul antrenat!" Dr. Romanescu, despre paharul de vin la masă: Așa apar ciroza și cancerul hepatic

Rezistanta la alcool - Foto: Freepik @EyeEm
EXCLUSIV
Ce înseamnă abuzul de alcool și cât de adevărată este afirmația "am rezistență la alcool, am ficatul antrenat!". Gluma dintre Winston Churchill și Regele George al VI-lea, tatăl Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Abuzul de alcool este o problemă serioasă și poate avea consecințe grave asupra sănătății fizice, mentale și sociale ale celui care consumă. Consumul excesiv de alcool poate fi definit ca fiind consumul de alcool în cantități care depășesc recomandările medicale sau care afectează negativ capacitatea unei persoane de a funcționa în mod corespunzător în diverse aspecte ale vieții sale.

Cu toate acestea, mulți spun: am rezistență la alcool, am ficatul antrenat!

Dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurg la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a explicat dacă acest concept este sau nu valabil sau dacă este doar genetic că unii oameni sunt mai rezistenți la băutură și alții nu. 

Potrivit medicului, "este genetică, dar acea cantitate de alcool care ar face daune este diferită de la o persoană la alta".

Ce înseamnă abuzul de alcool. Gluma dintre Winston Churchill și Regele George al VI-lea, tatăl Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Consumul excesiv de alcool poate duce la o serie de probleme de sănătate fizică, inclusiv boli hepatice, cum ar fi ciroza hepatică și hepatita alcoolică, pancreatită, afecțiuni cardiovasculare, hipertensiune arterială, gastrită, ulcere și deteriorarea sistemului imunitar.

De asemenea, poate crește riscul de cancer, inclusiv cancerul de sân, ficat, colon și esofag.

În plus, abuzul de alcool poate agrava problemele de sănătate mentală existente sau poate contribui la apariția unora noi. Poate provoca depresie, anxietate, psihoză și alte tulburări psihice. Consumul cronic de alcool poate afecta capacitatea de gândire, concentrare și luare de decizii.

"Abuzul înseamnă chiar depășirea capacității ficatului de a metaboliza acest alcool. Unii se aventurează și spun că 12g/zi că 50g, dar lucrurile astea sunt diferite.

Un pahar de vin la o masă poate fi considerat benefic, chiar pentru digestie. Dar consumul, să zicem, de mai mult de un pahar, poate fi considerat abuz. Acum cantitățile diferă de la o persoană la alta.

Nu contează tipul de alcool, ci cantitatea, frecvența și perioada îndelungată de consum. Acestea duc invariabil spre fibroza hepatică, ciroză și ciroza este unul dintre factorii de risc pentru apariția cancerului hepatic.

Suplimentele pentru ficaul gras nu fac decât să ne distragă atenția poate de la ingestia de alcool, dar ele nu reușesc să repare ce s-a stricat. Ficatul are o puternică acțiune de a metaboliza alcoolul și reușește până la urmă. Dar cu efort și lucrul ăsta lasă cicatrici", ne-a mai spus medicul.

Val Vâlcu: A plecat de la acea glumă a lui Winston Churchill care era întrebat de Rege, de tatăl Reginei Elisabeta, cum de poate să bea alcool la ora 12:00. Și spunea: m-am antrenat! Trăgea și un gât de Whisky și un trabuc... și a trăit 90 de ani!

"Nu trebuie luate ca exemple, pentru că lucrurile sunt diferite de la o persoană la alta. De asta și în boli nu se mai vorbește de boală ca atare, ci de fiecare pacient în parte", a subliniat medicul chirurg.

 

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel