Rezistența la antibiotice, detectată cu un test genetic rapid

Apendicita ar putea fi tratată cu antibiotic
Rezistența la antibiotice poate fi descoperită în 10 minute! Cercetătorii americani au dezvoltat un test genetic rapid care arată dacă bacteriile care provoacă infecțiile cu streptococ în gât și mai multe boli respiratorii sunt rezistente la antibiotice sau nu. Rezultatele testului se văd rapid, nu peste câteva zile, ca în alte metode de testare folosite în laboratoare.

Cercetătorii de la Universitatea Americană au dezvoltat un nou test genetic rapid, foarte sensibil, care poate determina dacă bacteriile poartă o genă ce provoacă rezistență la două antibiotice comune utilizate pentru a trata infecțiile în gât cu streptococ și alte boli respiratorii. Oamenii de știință arată că noua metodă funcționează la fel de precis ca cele bazate pe culturi de bacterii, dar dă rezultate în câteva minute, nu în câteva ore sau zile. Lucrarea a fost publicată în BMC Infectious Bites (studiul este open access).

Noul test rapid dezvoltat de echipa de la Universitatea Americană (UA) determină dacă o persoană este colonizată cu o bacterie care transportă gena efluxă de tip Macrolide A sau mef (A), care determină rezistență la două antibiotice: eritromicina și azitromicina. Azitromicina (cunoscută și ca Zithromycin sau Z-Pak) este printre cele utilizate tratamente pentru infecțiile streptococice în gât și este unul dintre cele mai prescrise antibiotice din Statele Unite.

În 10 minute ai rezultatele

„Testul este în măsură să detecteze gena în 10 minute", a explicat John R. Bracht, profesor asistent de biologie la Universitatea Americană și autorul corespondent pentru studiu.

„Testarea standard a antibioticelor necesită cel puțin o cultură peste noapte și deseori nu se efectuează în activitatea de diagnosticare de rutină, în schimb, medicii ghicesc ce antibiotic să prescrie, pe baza experienței vaste și a recomandărilor din trecut, iar pacienții trebuie să revină la doctor dacă tratamentul eșuează. Am simplificat metoda de detectare a rezistenței la antibiotice (rezistenței antimicrobiene), astfel încât un medic poate determina dacă un pacient va fi sau nu rezistent la un medicament prescris în timp ce pacientul este încă în sala de așteptare. Credem că acest test va schimba jocul în tratarea bolilor comune".

Este binecunoscut în comunitatea medicală că există rezistență largă la azitromicină și eritromicină, dar, în ciuda acestui fapt, antibioticele sunt încă folosite foarte mult în tratamentul gâtului strepococic (faringita streptococică) și a altor boli respiratorii, a arătat autorul principal al studiului, Megan M. Nelson, absolvent al programului de masterat în biotehnologie al UA.

„Testul nostru genetic rapid îi poate ajuta pe medici să aleagă mai bine medicamentele și să îmbunătățească diagnosticarea în punctul de îngrijire, potențial conducând la rezultate mai bune, pentru că nu vor prescrie unui pacient un antibiotic inutil", a adăugat ea.

„Există multe încercări și erori cu utilizarea antibioticelor, or acest test încearcă să elimine o parte din problemă".

Rapid, cu acuratețe și ieftin

Creșterea rezistenței bacteriilor la antibiotice reprezintă o problemă tot mai mare în Statele Unite și în lume. În SUA, anual, peste 2 milioane de persoane suferă de infecții rezistente la antibiotice și, în consecință, cel puțin 23.000 de persoane mor din această cauză, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Instituțiile naționale de sănătate din S.U.A., CDC, Organizația Mondială a Sănătății și Organizația Națiunilor Unite au acordat prioritate problemei. Cu toate acestea, urmărirea rezistenței antimicrobiene este o provocare semnificativă, spun cercetătorii, în lucrare, tocmai pentru că metodele bazate pe cultură sunt atât de lente și de costisitoare.

Noul test rapid se adresează acestei provocări, făcând ca rezistența la antibiotice să fie rapid, ușor și de rutină detectată. Următorul pas pentru ca echipa de cercetători de la UA să trimită testul în cabinetele medicilor este să solicite aprobarea sa de la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel