Remdesivir: cum ar putea pacienții români cu COVID-19 să aibă acces la el. Dragoș Damian, explicații

Fiolele de Remdesivir. Foto: Gilead Sciences
EXCLUSIV
Remdesivir, medicamentul produs de Gilead Sciences, este promițător în tratarea COVID-19. Dragoș Damian, președintele PRIMER, explică cum am putea avea acces la el pacienții români, în condițiile în care, dacă e aprobat, întreaga lume îl va cere! Iar unii și-au făcut deja rezervare.

Remdesivir a fost unul dintre primele medicamente identificate ca având potențialul de a afecta SARS-CoV-2, noul coronavirus care provoacă COVID-19, în testele de laborator. Dacă se dovedește că e sigur și eficient, tratamentul inventat de Gilead Sciences ar putea deveni primul aprobat în lume împotriva COVID-19!

Cum ar putea avea pacienții români acces la tratament

În acest moment toată lumea se uită, așadar, la Remdesivir. În cazul în care tratamentul își va dovedi eficiența va fi bătaie, la propriu, pe el. Armata SUA, spre exemplu, și-a rezervat deja accesul la tratament pentru militarii săi, și asta încă din martie, după cum a relatat anterior DC Medical (link material).

Cu o cerere care ar putea fi uriașă la nivel mondial, ar fi o mare problemă cu producția în masă a acestui medicament. Dragoș Damian, CEO la Fabrica de Medicamente Terapia din Cluj-Napoca, membru în Board Medicines for Europe și Director Executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), a explicat pentru DC Medical în ce situații ar putea acest medicament să ajungă rapid în țara noastră.

„Medicamentul este sub patent, nu poate fi fabricat în țară pentru că în acest moment nu îl poate fabrica decât inovatorul. Mai devreme de 3-4 luni nu se vor tgermina studiile clinice. În două situații, însă, s-ar putea produce altfel: Prima ar fi decădere din drpeturile de proprietate intelectuală, dacă nu face față producției sau a doua situație, inovatorul să dea drept de fabricație altora ca să pună pe piață cantități mai mari. A doua variantă este cea folosită de obicei, așa se întâmplă cu anti-hepatitice noi, care se fabrică în India cu acordul inovatorilor pentru piețele sărace", a explicat Dragoș Damian.

Intrăm într-un studiu clinic cu el

Probabil câteva zeci de pacienți români vor avea, totuși, acces rapid la acest tratament. Și asta pentru că, așa cum anunța săptămâna trecută prof dr Alexandru Rafila, România intră și ea, prin Institutul Matei Balș, într-un studiu clinic internațional cu Remdesivir, care va începe în curând.

„Un lot de pacienți din fiecare țară va fi tratat cu un medicament inovativ descoperit în Statele Unit ale Americii, Remdesivir se numește, și care dacă își va dovedi superioritatea terapeutică față de schemele care sunt în momentul de față utilizate, va fi cu siguranță aprobat de autoritatea de profil din Statele Unite care se numește FDA (Food and Drug Administration) și sperăm că în toamnă să poată să fie disponibil pentru tratarea pacienților infectați cu noul cornavirus, cel puțin pentru formele medii și severe, ca să evităm această situație îngrozitoare în care se găsesc anumite țări cu foarte mulți pacienți, mai ales vârstnici sau cu boli cronice, care sunt în secțiile de terapie intensivă și cu o mortalitate deosebit de ridicată", spunea președintele Societății Române de Microbiologie.

Ce este Remdesivir

Așa cum DC Medical a descris deja (link material), Remdesivirul este un medicament injectabil experimental care a fost inițial dezvoltat pentru a trata Ebola și s-a dovedit eficient in vitro și împotriva celor două coronavirusuri care au provocat pandemiile SARS și MERS. El a fost testat cu succes pe noul coronavirus – SARSC-Cov-2, tot in vitro, dar și într-un studiu clinic pe puține persoane, realizat în SUA.

Remdesivir produce „recuperări rapide ale febrei și simptomelor respiratorii, cu aproape toți pacienții externați în mai puțin de o săptămână" după cum s-a văzut în studiul clinic realizat pe pacienții dintr-un spital din Chicago, conform publicației medicale STAT (link material).

Studiile clinice sunt efectuate pentru a asigura siguranța și eficacitatea și deocamdată nu există nicio garanție fermă că rezultatele din spitalul din Chicago, citate de STAT, vor fi reproduse în altă parte. Dar speranța există și e îndreptățită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel