Ce este efectul PLACEBO. Relaţia extraordinară dintre MINTE şi CORP

Ce este efectul Placebo / Foto: Pxhere
Ce este efectul Placebo? Mulţi am auzit despre acest "fenomen" şi cunoaştem cazuri când funcţionează în cazul depresiei, durerilor de orice fel şi tulburărilor de somn, dar ştim de ce se întâmplă asta?

Termenul de placebo vine din latinescul "voi plăcea". Efectul placebo este o substanță inactivă din punct de vedere chimic, dar care conduce la o îmbunătățire reală a stării de sănătate, fără bază într-un tratament real. Există unele condiții în care un placebo poate produce rezultate chiar și atunci când oamenii știu că iau un placebo.

Autosugestia influenţează puternic rezultatele

Experții spun că există o relație între cât de mult se așteaptă o persoană să aibă rezultate și dacă apar sau nu aceste rezultate. Cu cât sentimentul este mai puternic, cu atât este mai probabil ca o persoană să experimenteze efecte pozitive. Poate exista un efect profund datorită interacțiunii dintre pacient și furnizorul de servicii medicale. Același lucru pare a fi adevărat pentru efectele negative. Dacă oamenii se așteaptă să aibă efecte secundare, cum ar fi dureri de cap, greață sau somnolență, există o șansă mai mare ca aceste reacții să apară.

Citeşte şi: Medicamente, efecte secundare: cum te poate păcăli propria minte

Suport de studiu în experimente ştiinţifice

Placebo este utilizat în diferite cercetări sau experimente medicale. Pacienții sunt împărțiți, de obicei, în două grupuri: grupul Placebo și grupul de lucru. În timp ce pacienții din grupul de lucru primesc medicamentul testat, cei din grupul Placebo primesc o substanță neutră, inactivă. Totuși, în multe cazuri puterea minții funcționează și simptomele se pot ameliora și în cazul persoanelor din grupul Placebo care nu au luat tratament medicamentos, scrie webmd.com. Studiile arată că efectul Placebo produce modificări fiziologice, precum creșterea ritmului cardiac sau a tensiunii arteriale. El este folosit cu succes pentru tratarea depresiei, anxietății, sindromului de colon iritabil, a durerii cronice și a oboselii. În plus, Placebo poate declanșa chiar și producerea și eliberarea propriilor calmante naturale ale organismului, cunoscute sub numele de endorfine. De pildă, răspunsuri semnificative la Placebo au fost asociate cu creșterea dopaminei în circulație și a activității receptorului opiod, situații implicate în sistemul de recompensă și motivație din creier. La polul opus, s-a descoperit că Nocebo reduce activitatea de producere a dopaminei și a scade funcția receptorului opioid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel