Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Încetarea din viață a persoanelor publice declanșează la scară largă emoții, iar empatia este una dintre ele. De altfel, ceea ce s-a putut vedea în primele ore de la anunțul privind starea de sănătate a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, urmat de cel al decesului, a arătat cum un singur om, prin existența sa și prin faptele sale, a unit ”în simțiri” o lume întreagă.
Despre empatia creată ca urmare a trecerii în neființă a persoanelor publice ne-a vorbit, în exclusivitate, psihologul Radu Leca, acesta explicându-ne care este mecanismul ce declanșează atât emoțiile pozitive, cât și cele negative.
”Noțiunea de pierdere a dragostei, imaginea de sine a oamenilor se întregește prin totalitatea tuturor persoanelor publice pe care noi le simpatizăm. Fără ele noi ne simțim mai singuri, mai triști, mai nepopulari, mai ai nimănui. Nu mai simțim ideea de apartenență”, a declarat psihologul Radu Leca, pentru DC Medical.
În același timp sunt și situații în care parte dintre lucruri făcute de persoanele publice sunt contestate sau pur și simplu ignorate, în încercarea unora de a le pune într-o lumină nefavorabilă.
”Tot ceea ce înseamnă contestare are legătură cu un pachet original și uriaș de frustrări. Când noțiunea de frustrare apare, ea este însoțită 100% de negație.
Și atunci este absolut uman și firesc ca orice negație să înceapă cu o ipoteză plauzibilă de la care se pornește și care să susțină din punct de vedere argumentativ negația, ea nefiind 100% reală”, a mai spus psihologul.
Un exemplu recent de contestare a fost vizibil săptămâna trecută, chiar după moartea lui Mihail Gorbaciov, cel care a fost conducătorul Uniunii Sovietoce din 1985 până în 1991, de numele căruia se leagă încetarea Războiului Rece, precum și prăbușirea Uniunii Sovietice.
De altfel, multe persoane din Rusia au continuat să îl considere personal responsabil de cea mai mare catastrofă a secolului al XX-lea, a șa cum este numită căderea URSS de către președintele Rusiei, Vladimir Putin. În ciuda acestor contestații, părerea rușilor s-a mai îmbunătățit cu trecerea vremii, nu și a lui Putin, care de altfel a și lipsit de la înmormântarea lui Gorbaciov. Mai mult, președintele Rusiei s-a numărat printre cei care au transmis mesaje de condoleanțe Regatului Unit. Citește AICI mesajul.
UPDATE: Regina Elisabeta va rămâne în această noapte la Balmoral. Mâine, Regina Elisabeta a II-a se va întoarce la Londra.
Regina Elisabeta a murit în această după-amiază.
"Regina a murit liniștită la Balmoral în această după-amiază.
Regele și Regina Consort vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce mâine la Londra", anunță reprezentanții Familiei Regale pe site-ul oficial.
Regina Elisabeta s-a născut în anul 1926.
Timp de 12 zile, englezii vor ţine doliu.
În ziua următoare morții Reginei Elisabeta, la 10 dimineața, Charles va fi proclamat rege. Participanții la ceremonie vor purta haine negre, fără niciun fel de decorații la vedere. La 15:30, noul monarh va avea o întrevedere cu membrii Guvernului.
A treia zi după moartea Reginei Elisabeta, sicriul cu trupul Reginei va fi dus la Palatul Buckingham. Pentru că aceasta nu a murit în Londra, trupul neînsuflețit va fi transportat cu avionul sau cu trenul regal.
În a 5-a zi, trupul Reginei va ajunge la Palatul Westminster, unde va rămâne trei zile și unde oamenii pot veni 23 de ore zilnic pentru a-și aduce un ultim omagiu. În ziua următoare are loc repetiția pentru procesiunea funerară.
A 10-zi, cea a înmormântării, va fi una de doliu național. Ceremonia va avea loc la Westminster Abbey. Se vor ține două minute de reculegere în toată Marea Britanie, în mijlocul zilei. Vor avea loc procesiuni în Londra și Windsor. În capela St. George din Windsor se va ține o slujbă, iar regina va fi înmormântată în Capela Memorială a regelui George al VI-lea, din interiorul Castelului Windsor.
Este monarhul cu cea mai îndelungată domnie din istoria regatului britanic, iar în iunie 2022 a sărbătorit alături de familie și de popor 70 de ani ca Suverană a Marii Britanii.
Date-cheie din viaţa reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
* Elizabeth s-a născut pe strada Bruton nr. 17, Londra, la 21 aprilie 1926, şi a fost botezată la 29 mai în acelaşi an, în capela privată de la Palatul Buckingham.
* Ea a devenit moştenitoare aparent atunci când unchiul ei, Eduard al VIII-lea, a abdicat la 11 decembrie 1936, iar tatăl ei a devenit regele George al VI-lea. Ea avea 10 ani.
* S-a căsătorit cu locotenentul de marină Philip Mountbatten, un prinţ grec, la Westminster Abbey din Londra, la 20 noiembrie 1947. Au avut patru copii: Prinţul Charles (născut în 1948), Prinţesa Anne (1950), Prinţul Andrew (1960) şi Prinţul Edward (1964). Philip a murit în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...