Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a lansat cea de-a treia campanie anuală de social media pentru promovarea conștientizării importanței raportării reacțiilor adverse suspectate la medicamente.
Campanie pe 3 trei continente
Organizată în perioada 19-23 noiembrie, campania se desfășoară în cadrul unei săptămâni dedicate ridicării gradului de conștientizare, în care sunt implicate 28 de autorități de reglementare în domeniul medicamentului din Uniunea Europeană, Australia, Mexic și Noua Zeelandă. Autoritățile de reglementare se vor concentra împreună asupra creşterii numărului de raportări de reacții adverse suspectate la sugari și copii precum și în timpul sarcinii și al alăptării.
Anul trecut, raportările referitoare la populația pediatrică au reprezentat numai 5,9% din numărul total de raportări de reacții adverse suspectate, cunoscute sub denumirea de rapoarte de reacții adverse la medicamente.
Posibile reacții adverse care trebuie raportate
Posibilele reacții adverse pot varia de la dureri de cap sau stomac până la simptome asemănătoare gripei sau o „oarecare stare de rău", iar raportarea acestora poate veni în sprijinul autorităților de reglementare din domeniul medicamentului pentru monitorizarea utilizării în condiții de siguranță a medicamentelor aflate pe piață și luarea de măsuri adecvate pentru prevenirea efectelor nocive.
„Pentru a se asigura că medicamentele de pe piață prezintă un grad acceptabil de siguranță în utilizare, autoritățile de reglementare, printre care se numără și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM, n.r.), se bazează pe raportarea efectelor secundare suspectate. Din cauza deficitului de raportare de care, din păcate, suferă toate sistemele de raportare, campania desfășurată în prezent este importantă atât pentru ridicarea gradului de conștientizare, cât și pentru consolidarea sistemului", se arată în mesajul ANMDM.
Campania beneficiază de susținerea Centrului de monitorizare din Uppsala și a Centrului Organizației Mondiale a Sănătății de Colaborare pentru Monitorizarea Internațională a Medicamentului, care au elaborat materialul video animat folosit în campanie pentru încurajarea raportării.
În plus, și-au anunțat sprijinul o serie de organizații, inclusiv Agenția Europeană a Medicamentului, Comisia Europeană și organizațiile de pacienți precum EURORDIS, o alianță neguvernamentală de organizații de pacienți, condusă de pacienți și care reprezintă organizațiile pacienților cu boli rare din 70 de țări.
Este important să știm ce efecte colaterale au medicamentele
„Aspectul cel mai important al activității noastre este să ne asigurăm că medicamentele pe care le utilizaţi dumneavoastră și familia dumneavoastră sunt eficace şi au un nivel acceptabil de siguranță. Campania noastră va contribui la creșterea gradului de conștientizare în rândul părinților și persoanelor care asigură îngrijire, inclusiv al gravidelor și al celor care planuiesc să aibă un copil. Este important ca atât aceștia cât și profesioniștii din domeniul sănătății să raporteze reacțiile adverse posibile și să aibă încredere că se ține cont de rapoartele transmise", a arătat purtătorul de cuvânt al ANMDM, farmacist primar Anca Crupariu.
„Copiii și sugarii pot reacționa la medicamente diferit față de adulți. Este important ca părinții și cei care îngrijesc copilul să citească prospectul medicamentului și să se asigure că îi administrează doza corectă."
„Uneori, medicamentele pe care le luați în timpul sarcinii sau alăptării vă pot afecta copilul. Dacă este necesar să luați medicamente în timpul sarcinii sau alăptării sau chiar în perioada în care vă planificați sarcina, este esențial să discutați despre tratamentu dumneavoastrăl, inclusiv despre orice reacții adverse posibile, cu un medic sau cu un profesionist din domeniul sănătății"
Oricine poate contribui la îmbunătățirea siguranței medicamentelor prin raportarea oricărei reacții adverse suspectate cu ajutorul internetului, ușor și rapid, la adresa de AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...