Războiul Ucraina - Rusia, IMPACT asupra sănătății MENTALE a românilor. Ce arată un studiu de la UMF Cluj

Razboiul Ucraina - FOTO Pexel @Ales Uscinau
O echipă de medici psihiatri de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a demarat un studiu pentru a evalua impactul conflictului armat dintre Rusia și Ucraina asupra sănătății mentale a românilor.

Sub coordonarea doamnei doctor Cătălina Crișan, studiul „Sănătatea mentală în vreme de război” își propune evaluarea a trei indicatori deosebit de importanți în acest context – mecanismele de adaptare (coping), nivelul de anxietate și calitatea vieții. Importanța studiului este dată de faptul că o mai bună înțelegere a situației pe plan național va ajuta medicii sa întâmpine si să amelioreze, prin mecanisme de suport și intervenții, efectele pe care războiul le are asupra populației României, scrie cluju.ro. 

Conflictul militar dintre Rusia și Ucraina, început în data de 24 februarie 2022, reprezintă un stres major pentru populația întregului Glob, cu posibile efecte devastatoare asupra sănătății mentale în tarile vecine conflictului, precum Romania, Rep. Moldova, Polonia, etc.

Populația obosită de surmenajul pandemiei, afectată de veștile războiului

În timp ce conflictul are două denumiri oficiale – operațiune militară specială (Rusia, Belarus și aliații), respectiv invazie (Occidentul), este cert că numărul victimelor este în creștere, iar extinderea conflictului dincolo de granițele celor două țări este un stresor major. Indivizii se confruntă și cu alți factori de stres, precum influxul de refugiați și efectele pe termen mediu și lung ale destabilizării economice rezultate din conflict, accesul la resurse energetice și alimente de bază, posibilitatea scindării familiale în cazul implicării României în conflict, dar și lipsa accesului la informații credibile și verificabile.

Mai mult decât atât, acest eveniment afectează o populație deja consumată psihic de efectele prelungite ale pandemiei COVID-19, efecte care se desfășoară în continuare, deși sunt gestionate mai eficient de către autorități. Astfel, fiecare este nevoit sa găsească cea mai buna modalitate de adaptare (coping) la situația actuală, astfel încât calitatea vieții sa rămână peste un nivel prag. Studiile arată că exisă trei mecanisme principale de adaptare care funcționează în această perioadă – organizarea unui program zilnic, căutarea suportului social și o abordare pozitivă a situației actuale. 

Citește mai departe pe DCNEWS.RO

Vlad Ciurea, sfat pentru psihic, în război: Avem o putere extraordinară de a ÎNDURA răul. Nu credeam să ajungem aici.

Medicul neurochirurg Vlad Ciurea a vorbit despre românii care au sărit în ajutorul refugiaților din Ucraina și susține că poporul român funcționează ca un popor unit și gata să ajute, dovadă stând solidaritatea cu refugiaţii ucraineni, însă vine cu un sfat important pentru noi toţi.

În plus, medicul susține că, deşi războiul din Ucraina nu este departe de noi, trebuie "să ne vedem de viaţă", dar să nu uităm să ajutăm pe cei care au nevoie.

"Vă mărturisesc că nu credeam ca, după doi ani grei de pandemie, să ajungem într-o situație de război. Un război de mari dimensiuni în apropierea noastră care, iată, ne implică direct prin efectele sale. 

Experiența ultimelor zile arată limpede că vremurile sunt extrem de dure cu noi, oamenii, și că ființa umană are o putere extraordinară să îndure răul. Dar vreau să spun că puterea de a îndura vine, dincolo de dorința de a trăi, din manifestarea solidarității oamenilor. (Citește în continuare AICI)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel