Râsul, cel mai bun medicament în neurochirurgie

Râsul face mai mult bine decât crezi
Râsul indus ar putea fi folosit de neurochirurgi ca terapie în timpul operațiilor pe creier. Neurologii au descoperit o zonă în creier care, atunci când este stimulată electric, provoacă râsete imediate, urmată de un sentiment de calm și fericire, chiar și în timpul operației pe creier în stare de conștiență .

Efectele stimulării electrice directe a „mănunchiului de cingul” (un tract al materiei albe în creier), au fost confirmate un pacient cu epilepsie, supus monitorizării pentru diagnosticarea convulsiilor. Apoi a mai fost confirmate la alți doi pacienți cu epilepsie, de asemenea, supuși monitorizării. Aceste efecte au fost ulterior folosite la o intervenție chirurgicală pe creier în stare de veghe și apoi a confirmat la alți doi pacienți.

Constatările vor fi publicate în Journal of Clinical Investigation. De asemenea, sunt disponibile imagini video cu efectele acestei metode, cu protecția identității pacientului.

Neurochirurgii de la Emory văd în această tehnică o modalitate „cu potențial de a aduce schimbări”, o cale de a calma pacientul în timpul intervenției chirurgicale cerebrale în stare vigilă, fiind utilă chiar și pentru persoanele care nu sunt deosebit de anxioase.

Medicii chirurgi pot alege să facă uneori operații pe creier ținând pacientul în stare vigilă pentru a asigura o protecție optimă a funcțiilor importante ale creierului în timpul intervenției chirurgicale, astfel încât să poată vorbi cu pacienții, să le evalueze abilitățile lingvistice și să detecteze dereglările care pot apărea prin rezecție.

„Chiar și pacienții bine pregătiți se pot panica în timpul operației în stare vigilă, ceea ce poate fi periculos”, a spus autorul principal Kelly Bijanki, PhD, professor asistent în neurochrurgie. „Am ales un pacient anume pentru acest tip de tehinică de calmare, tocmai din cauza anxietății moderate pe care o prezenta înainte de operație. Și, după trezirea din anestezia generală, a început, într-adevăr, să se panicheze. Când am pornit stimularea cingulului, pacientul a arătat imediat senzație de fericire și relaxare, a spus glume despre familie și a reușit să tolereze procedura în stare de veghe, cu succes.”

Utilizarea metodei ar putea fi extinsă

În afara utilizării în timpul intervențiilor chirurgicale, înțelegerea modului în care funcționează stimularea legăturii cingulului ar putea, de asemenea, să ofere informații pentru îmbunătățirea tratamentelor pentru depresie, tulburări de anxietate sau durerea cronică, prin stimularea profundă a creierului.

Investigațiile anterioare au arătat că stimularea electrcă a altor părți ale creierului pot declanșa râsul, însă demonstrarea efectellor anti-anxietate observat prin stimularea legăturii cingului poate oferi beneificii clinice seminficative care fac acest studiu aparte, spune autorul, Dr. Jon T. Willie, care a efectuat intervențiile chirurgicale raportate în lucrare. El este profesor asistent în nerochirurgie șinerolog a Emory University School of Medicine, într-un material care poate fi găsit AICI. 

Situat sub cortex și curbat, în jurul mezencefalului (segment al creierului corespunzând părții superioare a trunchiului cerebral, n.r.), mănunchiul de cingul are o formă asemănătoare cu o centură sau curea - de aici și numele său latin, „cingul”. Zona, considerată ca responsabilă cu declanșarea râsului și a relaxării, se află în partea de sus și în fața mănunchiului de cingul, fiind oarecum firesc, din cauza numărului mare de legături dintre regiunile creierului care coordonează răspunsurile emoționale complexe, mai spune Wilie.

Studiul integral poate fi gasiti aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel