Radiațiile ultraviolete: ce se întâmplă cu pielea dacă stăm prea mult la soare

Sfaturi
Expunerea la radiații ultraviolete poate fi dăunătoare, însă cel mai important, spun cercetătorii, este gradul de expunere. Ei au explicat și mecanismul prin care este afectată pielea.

Cercetătorii de la Universitatea Binghamton, Universitatea de Stat din New York, au descoperit mecanismul prin care radiațiile ultraviolete, emise de soare, dăunează pielii noastre.

Ei au arătat ce fel de radiații ultraviolete sunt cele mai grave pentru pielea noastră și cum, mai exact, dăunează soarele.

Aceste două idei au fost în centrul unui nou studiu realizat de Zachary W. Lipsky, un doctorand în inginerie biomedicală la Universitatea Binghamton. Studiul a fost supravegheat de profesor asistent de inginerie biomedicală Guy K. German.

„Industria cosmetică este o afacere uriașă de mai multe miliarde de dolari și încearcă să adauge diferie lucruri pentru îmbunătățirea cremelor de protecție solară”, a spus German. „Până la acest moment, însă, au existat o mulțime de studii despre afectarea pielii, dar niciunul care privește modul în care UV afectează integritatea mecanică a pielii.”

Toate tipurile de UV, dăunătoare 

Radiațiile ultraviolete - pe care ochiul uman nu le poate percepe - sunt împărțite în patru categorii, în funcție de lungimea de undă și energia fotonului. Studiile anterioare au documentat modul în care fiecare tip de radiații UV pătrunde la diferite adâncimi în piele și că expunerea prelungită poate duce la cancer de piele, dar modul exact în care afectează pielea umană a fost mai puțin în atenția cercetătorilor. Cei din industria cosmetică au dezbătut ani de zile dacă UVA sunt mai periculoase decât UVB pentru că produc „foto-leziuni”, ceea ce duce la apariția timpurie a ridurilor și la creșterea fragilității tisulare.

Studiul de la Binghamton a utilizat probe de piele feminină a sânului - ales pentru că este de obicei expus doar la niveluri scăzute de lumina soarelui - care au fost supuse diferitelor lungimi de undă ale radiațiilor UV. Ceea ce au găsit Lipsky și German este că nicio rază UV nu este mai nocivă decât alta - mai degrabă, cantitatea de energie UV pe care pielea o absoarbe poate produce daune mai mari.

O descoperire mai semnificativă este însă mecanismul modului în care exact UV dăunează pielii. Studiul arată că UV slăbește legăturile dintre celulele din stratul cornos - stratul superior al pielii - prin afectarea proteinelor din corneodesmosomi care ajută celulele să adere împreună. De aceea, arsurile solare duc la exfolierea pielii.

„Ceea ce am observat când am aplicat din ce în ce mai mult radiații UV este că dispersia acestor corneodesmosomi a crescut, a spus Lipsky. "Se presupune că sunt aceste mici puncte distincte frumoase care înconjoară celulele, dar cu o iradiere mai mare, în esență arată ca și cum ar fi explodat, îndepărtându-se de poziția lor. Concluzionăm că, din cauza perturbării acestor corneodesmosomi, dăunează integrității structurale a pielii."

Protecția pielii, importantă tot anul 

Bazându-se pe concluziile acestui studiu, Lipsky și German fac cercetări suplimentare despre modul în care radiațiile UV afectează straturile mai adânci ale pielii.

Pe măsură ce acele experimente continuă, Lipsky a spus că cel mai important de reținut acum este că protecția pielii este importantă, indiferent de anotimpul anului.

„Încercăm să promovăm mesajul de a folosi protecție solară nu doar pentru prevenirea cancerului de piele, ci și pentru a păstra integritatea pielii tale, astfel încât să nu aveți infecții sau alte probleme”, a spus el.

"Stratul cornos este prima barieră pentru mediul exterior, de aceea trebuie să-l protejăm împotriva tuturor acestor bacteriiâ diferite și a unor lucruri urâte care pot intra în corpul nostru."

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel