PTPRZ1, markerul care țintește celulele tumorale. Terapia CAR-T folosită împotriva glioblastomului

glioblastom - FOTO: Freepik@designify
Această terapie care distruge cel mai devastator cancer lasă nevătămate țesuturile sănătoase.

Vezi și: Zonele rurale din Gorj și Buzău, epicentrele longevității în România. Prof. dr. Gabriel Prada: Se compară cu prevalența la nivelul țării

Cercetătorii de la Universitatea din Geneva și de la spitalele Universității din Geneva (HUG) au realizat progrese semnificative în lupta împotriva glioblastomului, cel mai comun și agresiv tip de tumoră cerebrală primară.

Cu o rată medie de supraviețuire de mai puțin de doi ani după diagnosticare, opțiunile de tratament actuale s-au dovedit în mare parte ineficiente. Cu toate acestea, avansurile recente în imunoterapie, în special cu dezvoltarea celulelor T cu receptor chimeric (CAR-T), oferă o speranță reînnoită pacienților care se confruntă cu această afecțiune devastatoare.

Vezi și: MAL, noua grupă sanguină identificată de oamenii de știință. Pas major în genetica transfuziilor de sânge

Gliomele maligne, vizate

Echipa de cercetare a identificat un marker specific pe suprafața celulelor glioblastomului, cunoscut sub numele de PTPRZ1. Această descoperire le-a permis să creeze celule CAR-T echipate cu anticorpi care vizează în mod specific această proteină. Ceea ce diferențiază aceste celule CAR-T este abilitatea lor de a identifica și elimina nu doar celulele care exprimă markerul PTPRZ1, ci și celulele tumorale din apropiere care nu poartă acest antigen, păstrând în același timp țesuturile sănătoase ale creierului.

Denis Migliorini, profesor asistent la Universitatea din Geneva și expert în imunoterapia cu celule CAR-T, a subliniat importanța acestui avans.

"Am încercat să identificăm markerii proteici exprimați de celulele glioblastomului. PTPRZ1 s-a dovedit a fi deosebit de important pentru generarea celulelor CAR-T eficiente împotriva gliomelor maligne",  spus Denis Migliorini, potrivit Universității din Geneva.

mRNA, o nouă abordare

În mod tradițional, celulele CAR-T sunt produse utilizând vectori virali, o metodă care are limitări, în special în contextul tumorilor cerebrale. Așa cum a explicat Darel Martinez Bedoya, un cercetător post-doctoral în laboratorul lui Migliorini, persistența vectorilor virali în creier poate duce la riscuri de toxicitate.

Pentru a aborda această problemă, cercetătorii au utilizat ARN mesager (mRNA) pentru a introduce anticorpul dorit în celulele T. Această metodă permite mașinări celulare să producă receptorul necesar pentru a recunoaște țintele tumorale, oferind flexibilitate și adaptabilitate pe măsură ce caracteristicile tumorii evoluează.

Vezi și: Antibioticele, asociate cu boala inflamatorie intestinală. Declanșează inflamația

Glioblastom - FOTO: Freepik@mixzer

Eficacitate și siguranță

Testele inițiale efectuate in vitro au demonstrat că celulele CAR-T vizează eficient celulele tumorale fără a dăuna celor sănătoase. În mod remarcabil, ele au arătat și un "efect de vecinătate", în care au putut elimina celulele tumorale lipsind markerul PTPRZ1 atunci când erau cultivate alături de celule pozitive pentru țintă.

"În acest context, celulele CAR-T sunt capabile să secrete molecule pro-inflamatorii care ajută la eliminarea celulelor tumorale chiar și în absența lor", a menționat Migliorini.

Cercetătorii au continuat să testeze celulele CAR-T în modele animale, folosind șoareci cu glioblastom uman. Rezultatele au fost încurajatoare, deoarece creșterea tumorii a fost controlată eficient, ceea ce a dus la o extindere semnificativă a vieților șoarecilor fără semne observabile de toxicitate.

Administrând celulele CAR-T direct în tumoare în cadrul sistemului nervos central (CNS), s-a redus necesitatea unor cantități mai mari de celule, minimizând în continuare riscul de toxicitate periferică.

Un pas spre studiile clinice

Cu aceste descoperiri promițătoare, echipa de cercetare este optimistă cu privire la avansarea în studiile clinice implicând pacienți umani.

"Toate semnalele sunt verzi pentru a înfăptui acum un prim studiu clinic la oameni", au concluzionat cercetătorii, marcând un moment de speranță în căutarea de soluții pentru a combate glioblastomul și a îmbunătăți rezultatele pentru pacienții afectați.

Pe măsură ce comunitatea medicală continuă să exploreze soluții inovatoare în tratamentul cancerului, această descoperire în terapia cu celule CAR-T reprezintă un avans semnificativ în lupta împotriva uneia dintre cele mai provocatoare forme de cancer.

Vezi și: Cancerul, subdiagnosticat din cauza pandemiei de COVID. Revenire accelerată a noilor cazuri oncologice

Glioblastomul, ce este

Glioblastomul (GBM) este cel mai comun tip de tumoră malignă (canceroasă) care începe în creierul adulților. Celulele canceroase din tumorile glioblastomului cresc și se înmulțesc rapid. Cancerul se poate răspândi în alte zone ale creierului și ale măduvei spinării, de asemenea. Rareori, cancerul se răspândește dincolo de creier în alte părți ale corpului.

Tumorile gliomatoase, cum ar fi GBM, își au originea în celulele gliale. Celulele gliale sunt esențiale pentru funcția celulelor nervoase. Glioblastomul se formează în mod specific în celulele gliale numite astrocite. GBM-urile sunt cele mai repede crescătoare astrocitome (o tumoră care se formează în astrocite), potrivit Cleveland Clinic.

Glioblastomul, cunoscut anterior sub numele de glioblastom multiform, este un tip devastator de cancer care poate duce la moarte în mai puțin de șase luni fără tratament. Este important să solicitați un diagnostic și un tratament cât mai curând posibil pentru a vă prelungi viața.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

pasiunea in cuplu - FOTO: Freepik@Phaisitsawan
EXCLUSIV

Crossuri externe

pixel