Psoriazis, risc mai mare pentru femei: ce boli asociate fac mai frecvent decât bărbații

Psoriazis
O analiză a scos la iveală diferențe considerabile între femei și bărbați atunci când se iau în considerare legăturile dintre psoriazis și tulburări metabolice.

În studiul a 3.723 de adulți, 25,8% dintre femei aveau sindrom metabolic, iar prevalența a fost mai mare la femeile cu psoriazis decât la cele fără (36,8% față de 25,4%). În mod similar, mai multe femei cu psoriazis au avut diabet (12%) decât cele fără psoriazis (5%).

Prevalența sindromului metabolic la bărbați a fost de 37,9%. Spre deosebire de cele observate la femei, bărbații cu psoriazis au avut mai rar sindrom metabolic decât bărbații fără psoriazis (27% față de 38%). Prevalența diabetului a fost puțin mai mare la bărbații cu psoriazis în comparație cu bărbații fără psoriazis (12% față de 8%).

Dovezile științifice sugerează o asociere a psoriazisului cu bolile cardiovasculare și metabolice. Cu toate acestea, aproape cpă nu există rezultate diferențiate pe sexe, specifice studiilor bazate pe populație, care raportează prevalența factorilor de risc cardiovascular la pacienții cu psoriazis și estimări punctuale ale asocierii dintre psoriazis și tulburări cardiovasculare și metabolice.

Obiectivele studiului de față au fost acelea de a evalua prevalența specifică pe sexe a psoriazisului și a factorilor de risc cardiovascular și de a estima asociațiile specifice sexului între psoriazis și diabetul de tip 2 (DM) și sindromul metabolic (MetS).

În cadrul studiului au fost utilizate datele a 3.723 de participanți (45–75 ani, 54,1% femei) fără boli coronariene și fără date depsre psoriazis, DM, MetS.

Femeile cu psoriazis, risc metabolic mai mare 

Rezultatele strudiulu iau arătat că prevalența psoriazisului a fost de 3,8% (n = 143), fără diferențe între sex. „Am observat mai des factori de risc metabolici și cardiovasculari la femeile cu psoriazis în comparație cu femeile fără psoriazis. Interesant este că, la bărbați, acest model a fost parțial inversat. Analizele de regresie multiplă au evidențiat PR-uri ridicate pentru DM atât pentru femei, cât și pentru bărbați cu psoriazis. În ceea ce privește MetS, rezultatele au fost inconsecvente, arătând o asociere pozitivă între psoriazis și MetS la femei, dar o asociere negativă la bărbați”, arată autorii studiului.

„Rezultatele noastre subliniază nevoia urgentă de cercetare specifică pe sexe, studiind efectele psoriazisului asupra tulburărilor metabolice, precum și măsuri eficiente de prevenire adaptate sexulu”, mai arată autorii.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel