Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Prototip portabil care detectează drogurile. Universitatea din România implicată în proiect
08 oct, 20:09
UMF Cluj-Napoca este partener într-un proiect european de cercetare legat de creșterea eficienței în detecția diverselor droguri şi medicamente.
Medicamente

Prototip, droguri. Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu" Cluj-Napoca, prin Facultatea de Farmacie, este partener într-un proiect de cercetare european legat de creșterea eficienței în detecția diverselor droguri şi medicamente.

Proiectul "BorderSens", a cărui valoare este de 5,5 milioane de euro, reuneşte un consorțiu de 16 instituții de învățământ superior din opt state membre UE, se va desfăşura în următorii 4 ani şi este coordonat de Universitatea din Antwerp, Belgia. Partenerii includ universități, institute de cercetare, autorități de frontieră, servicii de poliție și mai multe companii.

Prototip, droguri. Produsul final al cercetării

Obiectivul proiectului este de a crea un prototip portabil, ușor de utilizat pentru detecția pe teren a drogurilor. Noul dispozitiv va conține o asociere de nanomateriale inteligente și va putea fi utilizat de către autorități fără a fi nevoie de cunoștințe științifice sau de instruire în prealabil. Va avea și funcția de alarmă pentru anumite medicamente şi droguri. Dispozitivul va fi testat în mai multe țări europene.

Echipa UMF este coordonată de profesoara Cecilia Cristea cu experiență în dezvoltarea de dispozitive portabile de detecție rapidă, pe bază de senzori electrochimici şi optici, înglobând diverse nanomateriale pentru domeniul farmaceutic/biomedical prin utilizarea de tehnologii moderne.

„Participarea noastră în proiectul BorderSens validează munca susținută a echipei formate din cadre didactice ale Facultăţii de Farmacie și sunt sigură că expertiza noastră va avea un rol definitoriu în dezvoltarea noului dispozitiv analitic. Senzorul care asigură detecția rapidă și simultană a mai multor analiţi poate reprezenta, în acest caz, elementul cheie în detecția sensibilă și selectivă a drogurilor cu implicații pe termen lung", susține profesoara Cecilia Cristea.


Ştiri Recomandate

Creier activ: cum să-ți menții creierul tânăr și la vârste înaintate
Fibroza chistică: boala genetică poate da simptome și purtătorilor, care nu fac boala
Acneea și depresia, conexiune stranie care durează doar câțiva ani
5 lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe despre cancerul ovarian
Produse din plante care interacționează cu medicamentele. Ce să eviți
Rujeolă în copilărie, risc crescut pentru o boală pulmonară cumplită la vârstă adultă
Comentarii