Proteza de umăr: recuperare. Dr. Liviu Ojoga: La fractura de șold, pacientul se mișcă imediat. Aici, toți pacienții sunt imobilizați. După 4 - 6 săptămâni încep recuperarea

Proteze umar - Foto: Freepik @satura86
EXCLUSIV
Medicul chirurg ortoped Liviu Ojoga ne-a vorbit despre recuperarea după proteza de umăr. În ce constă și cu ce e diferită față de proteza de șold.

Fracturile de umăr pot fi complexe și uneori necesită intervenții chirurgicale pentru a le trata eficient.

Protezele de umăr sunt dispozitive medicale folosite pentru a restabili funcționarea și mobilitatea umărului în cazul fracturilor grave sau în alte condiții care afectează articulația umărului.

Medicul chirurg ortoped Liviu Ojoga ne-a vorbit despre fractura de umăr și ne-a spus că "există un interval de timp după traumatism" până ca pacientul să ajungă la medic.

"Cu cât ajunge mai repede, cu atât mai bine. Aici suntem într-o situație relativ fericită, pentru că pacienții cu asemenea probleme nu stau fără să se prezinte la medic. Durerea e mare, impotența funcțională e cvasitotală", ne-a mai spus medicul, care a completat că în ceea ce privește protezarea umărului, "există un set complet al protezei, atât tije humerale, cât și capetele humerale de toate dimensiunile".

În ce constă recuperarea după protezarea umărului. Diferența față de fractura de șold

Mai mult, medicul ne-a vorbit despre perioada de recuperare post-operatorie și ne-a spus că "umărul trebuie imobilizat pentru a obține o vindecare a tuberozităților la coada protezei", completând că "la fractura de șold, pacientul se mișcă imediat după, pentru că acolo nu există niciun fragment care ar trebui să consolideze acolo. Pur și simplu scoatem colul femural, scoatem capul femural, punem o proteză și pacientul mișcă a doua zi. E o situație mai fericită pentru pacient".

"După operație, toți pacienții sunt imobilizați, în general fie într-o eșarfă, fie într-un aparat de abducție, în funcție de ce ne dorim și cât de riguroasă să fie imobilizarea. 

După care în general, la 4 - 6 săptămâni, pacienții încep recuperarea și la trei luni s-au recuperat aproape complet, cu limitările de rigoare.

Proteza inversată are o limitare a mobilității și a rotațiilor, dar pentru viața de zi cu zi arhi-suficientă. 

Pacienții care vin cu leziuni de coafă și au nevoie de o proteză inversată vin cu ceea ce se numește umăr pseudo-paralitic. 

Ei au o mobilitate extrem de redusă 30° 40° de flexie, 30-40° de abducție, insuficient pentru viața de zi cu zi, după care obțin 90-100%, ceea ce le redă capacitatea de a-și face activitățile zilnice", a declarat medicul Liviu Ojoga, medic chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC Medical.

Nu în ultimul rând, medicul Liviu Ojoga ne-a spus că "există programul național de endoprotezare prin care periodic se primesc fonduri pentru aceste proteze".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel