Această vitamină îți protejează...
Proteinele sunt esențiale pentru sănătate, fiind parte componentă din fiecare celulă umană. Proteinele sunt responsabile de modul de funcționare al celulelor, fiind implicate în funcțiile și refacerea țesuturilor și a organelor, având în același timp și un impact major asupra sistemului imunitar.
De reținut că pentru obținerea unei singure proteine este nevoie de 20 de tipuri diferite de aminoacizi, fapt ce arată complexitatea acesteia.
Proteinele au rol funcțional deoarece sprijină energetice din organism, dar au și rol fiziologic și chimic.
”Proteinele formează imunitatea pentru că din aceste lanțuri proteice se creează de fapt sistemul imunitar. Sunt niște lanțuri de aminoacizi care se descompun în alte molecule și din acele molecule se formează niște imunomodelatoare, adică se formează niște soldăței care luptă cu bacterii, virusuri, germeni”, a declarat Aurelian Vasile, naturopat, la Antena 3 CNN.
În funcție de vârstă, fiecare are nevoie de o anumită cantitate de proteine, astfel:
- copiii sub vârsta de 4 ani: 13 grame de proteine pe zi;
- între 4 și 8 ani: 19 grame;
- între 9 și 13 ani: 34 de grame;
- persoanele de sex feminin de peste 14 ani: 46 de grame;
- băieții cu vârste între 14 și 18 ani: 52 de grame;
- bărbații de peste 19 ani: 56 de grame pe zi.
Aceste cantități de proteine pot varia, în funcție de activitatea pe care o are fiecare.
Astfel, dacă o persoană nu consumă cantități adecvate de proteine, organismul va tinde să descompună mușchii pentru a furniza aminoacizii necesari funcționării organismului, iar acest lucru se poate duce la scăderea masei musculare, notează Medical News Today.
”În general, ar trebui să avem proteine la fiecare masă”, mai spune Aurelian Vasile.
Proteine. FOTO: Freepik @bralnina
Cantitatea pentru un adult ar fi echivalentul unei porții de 200 de grame de piept de pui sau 240 de grame de mix de nuci.
Altfel, deficitul de proteine poate favoriza apariția anemiei, a oboselii și a senzației de slăbiciune.
Proteinele sunt benefice pentru reducerea apetitului și a senzației de foame, prin reducerea grelinei, hormonul foamei, iar acest lucru este bun în cazul în care doriți să vă menține greutatea sau să o scădeți.
Totodată, reduce pofta și dorința de a mânca târziu în noapte, situație în care țineți glicemia la un nivel ridicat, fapt ce poate afecta glicemia și capacitatea de a arde grăsimile, arată Healthline.
Ajută la creșterea masei și puterii musculare. În cazul în care sunteți o persoană foarte activă, dacă vreți să vă creșteți masa musculare este bine să aduceți un aport adecvat de proteine. De altfel, acest lucru ajută și în prevenirea scăderii musculare în timpul curelor de slăbire.
Benefice pentru sănătatea oaselor. Studiile pe termen lung au indicat faptul că proteinele de origine animală sunt benefice pentru oase, în ciuda ideii că proteinele măresc încărcătura acidă din organism.
Stimulează metabolismul. Mâncatul poate stimula metabolismul pentru o perioadă scurtă de timp, iar acest lucru se datorează faptului că organismul folosește calorii pentru a digera și utiliza substanțele nutritive din alimente.
Reduce presiunea arterială. Un consum adecvat de proteine duce la scăderea presiunii arteriale, prin reducerea colesterolului ”rău” și a trigliceridelor.
Necesarul de proteine se poate aduce în organism din surse de origine animală, respectiv vegetală. Astfel, sursele de proteine de origine animală includ:
- carne slabă (vită, porc sau miel)
- carne de pasăre
- ouă
- pește și fructe de mare
- produse lactate
- pulberi de proteine din zer.
”Sunt studii care ne arată că un consum ridicat de proteine poate dezvolta celule tumorale în organism. Trebuie să fim atenți la cât de multă proteină, dar mai ales la ce tip de proteină consumăm.
E mult mai important, pentru că proteinele de origine vegetală se absorb diferit în corp, sunt mult mai bune din punct de vedere calitativ, iar proteina de origine animală, mai grasă, densă, proteina din carne roșie este mai puțin sănătoasă corpului uman”, a mai spus Vasile.
Sursele de proteine pe bază de plante includ:
- fasole
- mazărea
- nuci
- linte
- semințe
- produse din soia
- pulberi proteice pe bază de plante.
”Rolul plantelor este cu totul altul, ne ajută să elimină anumite substanțe metabolice din corp. Ele pot fi calmogene și ajută sistemul nervos central să se relaxeze, ne oferă un somn mai bun, pot fi detoxifiante și captează diferite molecule toxice și materii dense sau metale grele din corp și le putem evacua într-un mod natural.
Dar rolul lor nu este chiar de a construi un sistem imunitar puternic”, a mai spus Vasile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...