Propolisul, elixirul natural cu proprietăți de vindecare. Scade tensiunea și colesterolul, menține funcționarea rinichilor și curăță plămânii. Cum trebuie să îl consumi

propolisul - FOTO: Freepik
Propolisul este un elixir natural care are multiple proprietăți. Oamenii din Grecia, Egipt, Asiria, folosesc propolisul ca medicament tradițional în multe scopuri. De exemplu, vindecă rănile, bolile de stomac și durerile de gât. De asemenea, are proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene, cu potențiale utilizări farmacologice.

Propolisul are proprietăți antimicrobiene împotriva bacteriilor, ciupercilor și protozoarelor. Puteți lua propolis sub formă de supliment, apă de gură sau unguent topic pe piele.

Compoziția propolisului

Propolisul este o rășină naturală. 100 g de propolis conține:

- Rășină: 50g

- Ceară: 30g

- Uleiuri esențiale: 10g

- Compuși organici: 10g

Compușii organici din propolis includ aminoacizi, zaharuri, minerale, vitamine, antioxidanți și compuși bioactivi. Acesta conține vitaminele B1, B2, B6, C și E. În plus, conține compuși bioactivi precum flavonoide, polifenoli și acizi organici. Printre mineralele prezente se numără magneziul, cuprul, zincul, manganul, potrivit Healthifyme.

Propolisul ajută la reglarea zahărului din sânge

Nivelurile reglementate de zahăr din sânge sunt esențiale pentru a menține un organism sănătos. Cu toate acestea, condițiile de sănătate, cum ar fi diabetul, împiedică controlul zahărului din sânge. În plus, stresul oxidativ cauzat de deteriorarea radicalilor liberi agravează aceste afecțiuni.

Consumul de propolis ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și ajută la reducerea daunelor cauzate de stresul oxidativ asupra multor organe. Acest lucru se datorează faptului că propolisul conține mulți antioxidanți, inclusiv vitamina C. Acești antioxidanți elimină radicalii liberi din organism și reduc semnificativ stresul oxidativ cauzat de aceștia. Acesta, la rândul său, protejează organele de daune. În plus, poate preveni, de asemenea, multe afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul.

Un studiu a demonstrat efectul pozitiv al consumului de propolis asupra diabetului. Acesta arată că, consumând propolis timp de 90 de zile, a scăzut nivelul de zahăr din sânge și a crescut nivelul de insulină. Insulina este un hormon produs de corpul nostru pentru a scădea nivelul de glucoză din sânge. Din păcate, multe persoane care suferă de diabet nu pot regla producția de insulină. Prin urmare, consumul zilnic de propolis se poate dovedi benefic pentru aceștia.

Propolisul reduce absorbția glucozei și a altor carbohidrați în intestine. Ca urmare, previne orice vârfuri de glucoză în sânge.Astfel, poate fi benefic pentru persoanele cu diabet și hiperglicemie.În plus, propolisul crește absorbția glucozei din sânge către organe. În același timp, reduce nivelul de glucoză din sânge și oferă organelor nutriție și energie.

Vezi și: Analiza simplă care îți arată dacă ai cancer de col uterin. Beatrice Anghel: E clar dacă sunt tumori local avansate

Îmbunătățește sănătatea plămânilor și a rinichilor

Propolisul ajută la îmbunătățirea funcționării și sănătății plămânilor. Propolisul este o sursă bogată de antioxidanți. Aceștia previn stresul oxidativ în multe organe, cum ar fi plămânii.

De asemenea, previne deteriorarea celulară și inflamația la nivelul plămânilor. Propolisul scade, de asemenea, numărul de celule inflamatorii din alveolele plămânilor.Un studiu a demonstrat efectul pozitiv al propolisului împotriva fumului de țigară și a oricăror boli pulmonare cauzate de acesta.

Propolisul are un mecanism similar față de rinichi. Ajută la prevenirea stresului oxidativ și a inflamației la nivelul rinichilor. Un studiu sugerează că ajută la prevenirea bolilor cronice de rinichi. În plus, flavonoidul crizină din propolis ajută la reducerea leziunilor renale din rinichi și protejează structurile rinichiului de daune.

Propolisul ajută, de asemenea, la protejarea podocitelor, celulele renale, de moartea celulară. Uneori, atunci când glucoza este prea mare în sânge, celulele renale nu o pot filtra. În schimb, acestea sunt vătămate și pot muri din această cauză.

Ajută la îmbunătățirea sănătății inimii

Potrivit cercetărilor Universității din Plymouth, propolisul ajută la reducerea tensiunii arteriale. Acest lucru se datorează faptului că propolisul poate crește populația de microbi sănătoși din gura noastră.

Acești microbi ajută la transformarea nitraților din alimentele noastre în nitriți. Nitritul este un compus care ne poate lărgi vasele de sânge, oferind mai mult spațiu pentru ca sângele să curgă, reducând astfel tensiunea arterială. Prin urmare, propolisul este de ajutor pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială pentru tensiune arterială ridicată.

Vezi și: De ce închidem ochii când strănutăm. Ce se întâmplă dacă strănuți cu ochii deschiși. Lucrul uimitor care se petrece în corp

Propolisul reglează nivelul de colesterol

Propolisul ajută, de asemenea, la scăderea nivelului de colesterol din organism. O tensiune arterială mai mică și un colesterol mai mic pot duce la o inimă mai sănătoasă.În plus, poate preveni bolile cardiace cronice, cum ar fi ateroscleroza, bolile cardiace congenitale, bolile coronariene etc.

Propolisul conține mulți antioxidanți, care ajută la reducerea stresului oxidativ la nivelul unor organe precum rinichii, ficatul și pielea.Antioxidanții pot limita, de asemenea, cantitatea de colesterol nesănătos, precum colesterolul LDL, prezent în organism.

Efecte antiinflamatorii

Propolisul prezintă efecte antiinflamatorii în organism. Inflamația prelungită poate cauza multe boli cronice. De exemplu, inflamația poate provoca diabet, boli de inimă și artrită. Această proprietate ajută, de asemenea, la vindecarea rănilor. Prin urmare, prin administrarea de propolis, puteți reduce inflamația din organism.

Flavonoidele din propolis pot regla enzimele necesare pentru a provoca inflamații. Ele reduc producția acestor enzime și factori, reducând astfel inflamația. Un alt mod în care propolisul oprește producția de oxid nitric și citochinină din macrofage, un tip de celule imunitare. Macrofagele provoacă inflamații în organism. Prin urmare, prin reducerea eficacității macrofagelor, propolisul reduce inflamația din organism.

Proprietăți de vindecare a rănilor

Propolisul ajută la vindecarea rănilor.Antioxidanții precum polifenolii prezenți în propolis ajută la reducerea daunelor cauzate de radicalii liberi. Un studiu sugerează utilizarea propolisului pentru vindecarea arsurilor. Propolisul conține mulți compuși bioactivi care ajută la proliferarea celulară. Cu alte cuvinte, crește creșterea celulară și formarea de țesuturi.

Vezi și: Cancer col uterin: primul semn de alarmă. Sorin Bogdan: Asta trebuie să vă trimită urgent la medic. Apare în special la femeile tinere

Proprietăți antimicrobiene

În plus, proprietățile antimicrobiene ale propolisului favorizează și vindecarea rănilor. Microbii precum bacteriile și ciupercile cauzează majoritatea infecțiilor. Prin urmare, reducerea populației acestora pe răni poate ajuta la accelerarea recuperării acestora.

Propolisul este cunoscut pentru proprietățile sale antimicrobiene. Acestea includ proprietăți antibacteriene, antifungice, antivirale și antiprotozoare. Un studiu a demonstrat eficacitatea propolisului împotriva unor bacterii precum speciile de Streptococci, Staphylococci, E. coli și Heliobacter pylori.

Aceste bacterii cauzează diverse boli, de la infecții ale pielii la infecții legate de intestin. Mai exact, Heliobacter pylori poate provoca infecții ale stomacului și ulcere stomacale .Proprietățile antibacteriene ale propolisului se datorează compușilor bioactivi precum flavonoidele.

În plus, acestea prezintă, de asemenea, efecte antivirale împotriva virusului Herpes, HIV, virusului gripal și virusului COVID-19. Flavonoidele, precum crisina, reduc proliferarea sau producția de viruși în organism.

Efecte secundare potențiale ale propolisului

Propolisul poate provoca reacții alergice la persoanele care sunt alergice la produsele apicole. Prin urmare, este esențial să vă cunoașteți alergenii.

Consumul excesiv de propolis poate, de asemenea, să irite gura și să creeze afte bucale. În plus, anumiți compuși chimici din propolis pot încetini coagularea sângelui.

Prin urmare, persoanele care tocmai au suferit o intervenție chirurgicală sau care au afecțiuni hemoragice ar trebui să se abțină de la utilizarea acestuia. De asemenea, ar fi de ajutor dacă ați discuta cu un medic înainte de a lua propolis.

Vezi și: Cât de normal este să uiți anumite lucruri. 7 cele mai frecvente probleme de memorie

Cele mai bune moduri de a utiliza propolisul

Cantitatea zilnică recomandată de propolis este de 400 până la 500 mg. Puteți lua propolisul pe cale orală după ce îl diluați cu apă sau ca supliment oral. De asemenea, propolisul se găsește în multe creme, unguente, ape de gură și produse cosmetice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel