Prognostic hepatita C, simptome și tratament

 tulpini de virus care provoacă hepatita C. Foto:  Wellcome Trust Sanger Institute
Hepatita C este o infecție virală a ficatului. Când o persoană are virusul hepatitei C (VHC) de câțiva ani, ficatul ei poate deveni inflamat. Cu toate acestea, o persoană poate trăi ani întregi fără să știe măcar că are VHC. Odată ce simptomele încep să apară, persoana de obicei are deja leziuni hepatice, care pot afecta tratamentul și prognosticul.

Există două tipuri principale de VHC: acut și cronic. Aproximativ 75-85% din cazurile acute devin cronice. Sistemul imunitar șterge majoritatea celorlalte cazuri, notează Medical News Today. 

Există, de asemenea, diferite genotipuri, sau variații, ale virusului. Aceste tulpini ale virusului au evoluat de-a lungul mai multor ani.

De obicei, o persoană va descoperi că are VHC, fie după un test de sânge, fie pentru că au început să apară simptome ale leziunilor hepatice. Simptomele leziunilor hepatice tind să apară atunci când o persoană a avut VHC cronic de mulți ani.

VHC cronica are nevoie de tratament pentru a preveni afectarea ficatului și alte complicații. Leziunile și cicatrizarea ficatului pot avea un impact asupra prognosticului general și a speranței de viață a unei persoane.

Citiți pentru a afla mai multe despre prognosticul diferitelor forme de VHC, precum și speranța de viață probabilă a unei persoane.

VHC acut

Pentru unele persoane ale căror sisteme imunitare o pot curăța, VHC acut este o infecție virală de scurtă durată. Secțiunile de mai jos acoperă posibilele simptome și perspective ale VHC acut.

Simptome

O persoană cu VHC poate prezenta febră, oboseală și pierderea poftei de mâncare.
VHC acut nu produce de obicei simptome. Dacă simptomele apar în VHC acut, cu toate acestea, acestea pot include:

durere abdominală
pierderea poftei de mâncare
febră
oboseală
urină închisă la culoare
icter sau îngălbenirea pielii și a ochilor
mișcări intestinale de culoare argilă
greaţă
vărsături
dureri articulare

Tratament

Persoanele cu VHC acut pot să nu necesite niciun tratament direct. Cu toate acestea, aproximativ 75-85% dintre persoanele cu o infecție acută cu VHC pot dezvolta în cele din urmă o infecție cronică cu VHC.

perspectivă

Dacă medicul este capabil să detecteze și să diagnosticheze mai devreme infecția cu VHC, va putea să o monitorizeze. Cu excepția cazului în care se transformă în VHC cronic, există foarte puține riscuri de deces din cauza VHC acut.

Acestea fiind spuse, VHC acut se va transforma în VHC cronic dacă organismul nu curăță spontan virusul în termen de 6 luni de la infecție.

VHC cronic fără leziuni hepatice

În cazul persoanelor cu VHC care primesc un diagnostic înainte de apariția oricărei leziuni hepatice sau cicatrici, prognosticul va avea tendința de a fi mai bun decât în cazul persoanelor care primesc un diagnostic după cicatrizare sau au apărut deja leziuni hepatice.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) sugerează că oamenii care se supun testării VHC, mai ales dacă s-au născut între 1945 și 1965, au folosit medicamente injectabile sau au alți factori potențiali de risc.

Detectarea și diagnosticarea infecției precoce poate permite persoanei să o trateze înainte de a se produce leziuni hepatice sau cicatrici.

Simptome

Majoritatea persoanelor cu VHC cronic nu prezintă simptome decât după zeci de ani de la infecție, cu excepția cazului în care apar alte complicații.

Unele complicații potențiale ale VHC cronic includ:

leziuni hepatice
ciroză sau cicatrizare permanentă a ficatului
cancer de ficat
insuficiență hepatică

Tratament

Tratamentul va varia în funcție de genotipul virusului și de prezența oricărei alte afecțiuni de sănătate pe care o persoană le are. Tratamentele se îmbunătățesc continuu, făcând posibil ca o persoană să trăiască o viață activă și normală cu VHC.

În urma tratamentului, medicul va verifica adesea din nou sarcina virală sau cantitatea de virus din sângele lor. De obicei, tratamentul scurge complet corpul virusului.

În alte cazuri, o persoană poate avea nevoie să își schimbe medicamentele.

În Statele Unite, tratamentele tipice pentru VHC au inclus interferonul, care este o injecție, și ribavirina, care este un medicament oral. Cu toate acestea, medicamente mai noi numite antivirale cu acțiune directă (DAA) încep să facă procesul de tratament mai scurt și mai eficient.

VHC cronică cu leziuni hepatice

Conform sursei CDCTrusted, aproximativ 10-20% dintre persoanele cu VHC cronice netratate vor dezvolta în cele din urmă ciroza. Ciroza este o afecțiune în care apar cicatrici pe ficat.

Simptome

Ciroza poate provoca simptome precum:

vânătăi și sângerare ușoară
umflarea picioarelor sau gleznelor sau
confuzie
dificultate de gândire
pierderea memoriei
schimbările de personalitate
tulburari de somn
ascită sau balonare din cauza acumulării de lichid în abdomen
piele cu mâncărime severă
urină întunecată
icter

Tratament

Tratamentul implică tratarea atât a virusului, cât și a ficatului. Pentru persoanele cu ciroză în stadiu final datorat VHC cronic, cea mai bună opțiune de tratament este un transplant de ficat.

Un transplant de ficat poate corecta atât afectarea ficatului, cât și cancerul hepatic. Cu toate acestea, doar un număr mic de transplanturi de ficat sunt disponibile.

perspectivă


Ciroza se poate dezvolta mai rapid în anumite grupuri de oameni. Următorii factori pot crește viteza cu care avansează ciroza:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel