Această vitamină îți protejează...
Comorbiditate, vaccineze. "Dată fiind istoria Terrei la istoria infecţiei cu virusurile gripale, şi mă gândesc aici la pandemia din 1918 care a omorât peste 20 de milioane de oameni, este evident că trebuie făcut ceva, iar acel ceva este vaccinul. Industria farma a venit în ajutorul nostru şi ne-a dat acum şi un medicament antiviral. Ca atare, avem un ac de cojoc atunci când apare o gripă severă, dar nu trebuie să contăm pe acest lucru pentru că nu ştim cum va reacţiona organismul. În momentul în care organismul dezvoltă o infecţie cu potenţial sever, Cel de Sus ne-a lăsat cu un mecanism de autodistrugere. Aici, pentru a proteja pe cei din jurul tău, mai bine prăpădesc acest organism. Aceasta este logica existenţei noastre pe Pământ. Însă în această logică noi putem interveni cu vaccinarea. Ca atare, orice persoană care se ştie că are o comorbiditate, adică are încă o boală de fond, este bine să se vaccineze. Dacă nu se vaccinează, îşi asumă riscul să contacteze o infecţie gripală", a spus Adrian Streinu Cercel, potrivit Agerpres.
El a recomandat celor care lucrează în colectivităţi mari, precum personalul medical sau cel didactic, să se vaccineze pentru a se proteja atât pe ei, cât şi pe cei din jurul lor: "Orice persoană care are probleme de colectivitate, mă refer aici la cadre didactice şi la cele sanitare, trebuie să se vaccineze. Sunt primele persoane expuse. În contextul în care apare un focar epidemic, toţi cei din jur trebuie să se vaccineze imediat, pentru că e singura modalitate să oprim trecerea vaccinului în alte zone. Un vaccin care stă în frigider nu protejează".
El a spus că vaccinul din acest sezon este cu patru valenţe, după recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. "În momentul de faţă vaccinul pe care îl avem e un vaccin cu patru valenţe. OMS ne-a pus la dispoziţie aceste date, iar producătorii au luat în calcul sfaturile lor. Ne rămâne doar vaccinarea", a spus Adrian Streinu Cercel.
Prezentă la conferinţa de presă, Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, a reamintit că toate persoanele care au decedat în cursul sezonului trecut din cauza gripei nu au făcut acest vaccin. "Nu este o premieră, ci este o continuitate această campanie de vaccinare antigripală la nivelul judeţului Iaşi. Sperăm să încurajăm populaţia să se vaccineze. Dacă la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi în urmă cu doi ani doar 50% din personal a vrut să se vaccineze, anul acesta nu am avut suficient de multe vaccinuri. Toţi salariaţii din spital au vrut să se vaccineze. Cu astfel de campanii la care participăm noi, medici şi reprezentanţi ai lumii academice, cei din organizaţiile de pacienţi, cei din societatea civilă ne dăm mâna să creştem rata de vaccinare nu doar pentru gripă. Ne dorim să obţinem acelaşi lucru şi pentru rujeolă. Anul trecut toţi pacienţii care au murit din cauza gripei erau nevaccinaţi. De gripă se moare. De aceea trebuie să avem grijă de noi, pentru că ne protejăm nu numai pe noi, ci şi familiile noastre şi implicit pe cei din jur", a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...