Prof. dr. Alexandru Oproiu, medicină internă specialități

EXCLUSIV
Cu o experiență de 60 de ani în medicină , Prof. Dr. Alexandru Oproiu, președintele de onoare al Societății Române de Gastroenterologie, a povestit, într-un interviu EXCLUSIV acordat DC MEDICAL, că la începutul carierei sale un medic specialist în medicină internă era bun la toate. Lucrurile, însă, nu au rămas așa dintr-un motiv foarte simplu.

În cele șase decenii care au trecut de când Prof. dr. Alexandru Oproiu, președintele de onoare al Societății Române de Gastroenterologie, a început această meserie, lucrurile s-au schimbat radical.

La începutul carierei sale - arată profesorul - un medic specialist în medicină internă era bun la tot ce te durea. Lucrurile, însă, nu puteau rămâne așa. În principiu, din trei motive: tehnic, științific și clinic.

„Nu se mai putea ca un internist să fie pregătit în toate”

În Gastrenterologie a intervenit, în afară de aspectele clinice, și o tehnicitate deosebită. Este endoscopia digestivă, diagnostică și terapeutică, erau toate explorările acestea imagistice, începând cu ecografie, cu ecoendoscopie, mai târziu s-a dezvoltat și aceasta. Și toate aceste dezvoltări tehnice au impus ca din marea Medicină Internă să se izoleze specialități cum este gastroenterologia, cardiologia, nefrologia. Nefrologia, spre exemplu, s-a dezvoltat în momentul în care a apărut necesitatea puncțiilor renale, toată hemodializa și așa mai departe. Deci, nu se mai putea ca un internist să fie pregătit în toate aceste specialități care s-au individualizat prin progresul tehnic, științific și clinic", a explicat prof. dr. Alexandru Oproiu într-un interviu acordat EXCLUSIV pentru DC MEDICAL.

În cei 60 de ani de activitate, în care n-a lipsit de la nicio reuniune a Societății Române de Cardiologie, a existat un mare moment de cotitură, când lucrurile - spune părintele gastroenterologiei moderne - s-au schimbat total. Care este acesta află din VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?