Prof. dr. Alexandru Oproiu, medicină internă specialități
19 noi 2018, 16:56

EXCLUSIV
Cu o experiență de 60 de ani în medicină , Prof. Dr. Alexandru Oproiu, președintele de onoare al Societății Române de Gastroenterologie, a povestit, într-un interviu EXCLUSIV acordat DC MEDICAL, că la începutul carierei sale un medic specialist în medicină internă era bun la toate. Lucrurile, însă, nu au rămas așa dintr-un motiv foarte simplu.

În cele șase decenii care au trecut de când Prof. dr. Alexandru Oproiu, președintele de onoare al Societății Române de Gastroenterologie, a început această meserie, lucrurile s-au schimbat radical.

La începutul carierei sale - arată profesorul - un medic specialist în medicină internă era bun la tot ce te durea. Lucrurile, însă, nu puteau rămâne așa. În principiu, din trei motive: tehnic, științific și clinic.

„Nu se mai putea ca un internist să fie pregătit în toate”

În Gastrenterologie a intervenit, în afară de aspectele clinice, și o tehnicitate deosebită. Este endoscopia digestivă, diagnostică și terapeutică, erau toate explorările acestea imagistice, începând cu ecografie, cu ecoendoscopie, mai târziu s-a dezvoltat și aceasta. Și toate aceste dezvoltări tehnice au impus ca din marea Medicină Internă să se izoleze specialități cum este gastroenterologia, cardiologia, nefrologia. Nefrologia, spre exemplu, s-a dezvoltat în momentul în care a apărut necesitatea puncțiilor renale, toată hemodializa și așa mai departe. Deci, nu se mai putea ca un internist să fie pregătit în toate aceste specialități care s-au individualizat prin progresul tehnic, științific și clinic", a explicat prof. dr. Alexandru Oproiu într-un interviu acordat EXCLUSIV pentru DC MEDICAL.

În cei 60 de ani de activitate, în care n-a lipsit de la nicio reuniune a Societății Române de Cardiologie, a existat un mare moment de cotitură, când lucrurile - spune părintele gastroenterologiei moderne - s-au schimbat total. Care este acesta află din VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Patru carbohidraţi prelungesc viaţa. Include-i în meniul tău

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?