Acest tratament învinge cancerul și...
Psihiatria este o specialitate medicală dedicată diagnosticării, prevenirii și tratării tulburărilor mintale. Un psihiatru este un medic specializat în sănătatea mintală, inclusiv în tulburările de substanțe sau a dependențelor.
Spre deosebire de psihologi, psihiatrii sunt medici licențiați care pot prescrie medicamente. Ei combină abordările psihologice cu cele medicamentoase pentru a trata pacienții.
"Am avut de multe ori întrebarea: când să ne adresăm unui medic psihiatru", ne-a dezvăluit Dr. Laura Cătană, medic primar psihiatru, care ne-a spus care e primul semn că avem o problemă a sistemului nervos.
De foarte multe ori, mersul la psihiatru este asociat cu ceva foarte rău, iar oamenii care au nevoie de un astfel de specialist sunt marginalizați și priviți ca fiind nebuni.
Ei bine, un medic psihiatru tratează mai multe probleme printre care:
- Tulburări de anxietate, atacuri de panică și fobii
- Tulburări de dispoziție: cele mai cunoscute sunt depresia și tulburarea bipolară
- Tulburări schizofrenice și psihotice, tulburări care se caracterizează prin distorsiuni ale gândirii și percepției.
- Tulburări obsesiv-compulsive și de stres post-traumatic, care includ răspunsuri excesive la traume sau obsesii.
- Tulburări alimentare precum anorexia și bulimia
- Dependența de substanțe și abuz
Recunoașterea timpurie a semnelor de tulburări mintale și căutarea ajutorului profesional sunt esențiale pentru o gestionare eficientă a acestor condiții.
Este important să se înțeleagă că a căuta ajutorul unui psihiatru nu este un semn de slăbiciune, ci un pas important în îngrijirea propriei sănătăți mintale.
"Eu zic când apar tulburări la nivelul somnului, el este primul semn că sistemul nervos are de suferit.
Lipsa adormirii este depresie, trezirile în noapte sunt anxietăți.
Deci atunci când se repetă lucrurile astea ar fi bine să cerem sfatul, nu să încercăm noi să le gestionăm prin consumul anumitor substanțe și atunci intrăm într-un cerc vicios.
Orice substanță are un impact negativ asupra chimiei creierului, ceea ce duce la tulburări de dispoziție, la comportamente nepotrivite și riscăm pe un consum, pe o labilitate psihică până la o idiație suicidară să meargă", a declarat Dr. Laura Cătană, în emisiunea "Dezbateri în Sănătate" de la DC Medical și DC News.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest tratament învinge cancerul și...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Acestea sunt cele mai importante...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...