Nu trebuie să tai sânul ca să învingi...
Studiile arată că acest simptom aparent banal poate fi un prim semnal de alarmă al cancerului de colon, o bolală care afectează tot mai mulți oameni, indiferent de vârstă.
De ce acest simptom nu trebuie ignorat?
Cancerul de colon este o creștere a celulelor care începe într-o parte a intestinului gros numită colon. Colonul este prima și cea mai lungă parte a intestinului gros. Intestinul gros este ultima parte a sistemului digestiv. Sistemul digestiv descompune alimentele pentru a fi utilizate de organism.
Cancerul de colon afectează de obicei adulții în vârstă, deși poate apărea la orice vârstă. De obicei, începe ca mici aglomerări de celule numite polipi care se formează în interiorul colonului. În general, polipii nu sunt canceroși, dar unii se pot transforma în cancere de colon în timp.
Dacă se dezvoltă cancer de colon, multe tratamente pot ajuta la controlul acestuia. Tratamentele includ intervenții chirurgicale, radioterapie și medicamente, cum ar fi chimioterapia, terapia țintită și imunoterapia.
Cancerul de colon este uneori numit cancer colorectal. Acest termen combină cancerul de colon și cancerul rectal, care începe în rect.
Ei bine, constipația, căci despre ea este vorba, reprezintă dificultatea de a avea scaune regulate sau senzația de golire incompletă a intestinelor.
Deși majoritatea cazurilor sunt cauzate de alimentație săracă în fibre, deschidratare sau stres, există situații în care constipația poate ascunde o problemă mult mai gravă: cancerul de colon.
Acest simptom ne-a fost confirmat de o pacientă, într-un spital din România. După ce a învins cancerul de colon la vârsta de 70 de ani, pacienta ne-a spus că ajuns la medic la îndemnul familiei, după ce s-a plans mai bine de 8 zile că nu a avut scaun.
"Le-am tot spus că sunt constipată. Într-o dimineață, nepoata m-a întrebat de cât timp. După ce i-am spus că de o săptămână, l-a sunat pe tatăl ei. Au intrat în panică și m-au dus direct la spital să vadă ce am. S-a confirmat că aveam cancer la colon, m-am operat, am ținut tratament. Acum sunt bine, nu a recidivat", ne-a spus femeia.
Potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Gastroenterology din 2023, constipația persistentă este unul dintre simptomele timpurii ale cancerului colorectal. Aceasta apare din cauza prezenței unei tumori care obstrucționează trecerea normală a meteriilr fecale prin colon.
Identiificarea timpurie a acestui simptom poate crește șansele de vindecare la peste 90%, conform American Cancer Society.
Nu orice episod de constipație este alarmant, dar trebui să fii atent la următoarele semne care pot indica o problemă gravă:
1. Constipație persistentă, care durează mai mult de două săptămâni
2. Schimbarea bruscă a obiceiurilor intestinale: alternarea constipației cu diaree.
3. Scaune subțiri ca un creion: indică o posibilă obstrucție în colon
4. Prezența sângelui în scaun: poate fi ascuns sau vizibil cu ochiul liber.
5. Durere abdominală inexplicabilă: asociată cu baloane sau senzație de presiune.
Aceste simptome pot semnala că tumora interferează cu funcționarea normală a intestinului. Dacă le observi, nu amâna vizita la medic.
Vârsta înaintată. Cancerul de colon poate apărea la orice vârstă. Dar majoritatea persoanelor cu cancer de colon au peste 50 de ani. Numărul persoanelor mai tinere de 50 de ani care au cancer de colon a fost în creștere. Medicii nu știu de ce.
Un istoric personal de cancer colorectal sau polipi. Faptul de a fi avut cancer de colon sau polipi de colon crește riscul de cancer de colon.
Bolile inflamatorii intestinale. Afecțiunile care provoacă dureri și umflături ale intestinelor, denumite boli inflamatorii intestinale, pot crește riscul de cancer de colon. Aceste afecțiuni includ colita ulcerativă și boala Crohn.
Sindroame ereditare care cresc riscul de cancer de colon. Unele modificări ale ADN-ului care cresc riscul de cancer de colon se transmit în familie. Cele mai frecvente sindroame ereditare care cresc riscul de cancer de colon sunt polipoza adenomatoasă familială și sindromul Lynch.
Dieta săracă în fibre și bogată în grăsimi. Cancerul de colon și cancerul rectal ar putea fi legate de o dietă tipic occidentală. Acest tip de dietă tinde să fie săracă în fibre și bogată în grăsimi și calorii. Cercetările în acest domeniu au avut rezultate mixte. Unele studii au constatat un risc crescut de cancer de colon la persoanele, potrivit Mayo Clinic.
Fumatul, consumul de alcool, radioterapia pentru cancer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Nu trebuie să tai sânul ca să învingi...
Pentru unele persoane cu leziuni la...
De ce apar musculițele de oțet și cum...
Cum să faci ca puținul să ți se pară...
De ce pe vremuri oamenii erau mai...
Acesta este lucrul îngrijorător pe care trebuie să îl știi despre...
Nu o să-ți vină să crezi ce alimente...
OMS anunţă prima precalificare a unui...