Primul implant cerebral de la Neuralink, probleme. Interfața creier-computer necesită actualizare

neuralink - FOTO: Freepik@Freelancer Rasel
Progresele către o interfață creier-computer au fost încetinite de o defecțiune parțială a primei implantări umane realizate de Neuralink. Electrozii ultra-subțiri ai implantului au întâmpinat probleme, reducând eficiența și performanța inițială a dispozitivului.

Prima implantare a creierului uman de la Neuralink a suferit o defecțiune parțială. O actualizare de la Neuralink cu privire la prima implantare a creierului uman a dezvăluit că studiul nu a fost lipsit de probleme - o parte din sistemul de electrozi ultra-subțiri ai implantului a experimentat o problemă. Dispozitivul N1 a fost implantat chirurgical în Nolan Arbaugh, în vârstă de 29 de ani, mai devreme în acest an, în cadrul obiectivului companiei de a crea o interfață creier-computer capabilă să permită oamenilor să controleze dispozitivele doar cu mintea.

Firele, sursa problemei

Implantul în sine constă din peste 1.000 de electrozi combinați în 64 de "fire" mai subțiri decât firul de păr uman, proiectate pentru a canaliza semnalele din neuroni. Firele flexibile au fost atașate chirurgical de un robot la cortexul motor al creierului, regiunea creierului implicată în mișcarea voluntară.

Aceste fire au fost sursa problemei.

"În săptămânile care au urmat operației, un număr de fire s-au retras din creier, rezultând o scădere netă a numărului de electrozi eficienți", a spus Neuralink într-o postare pe blog, potrivit IFL Science.

Ca urmare, sarcina studiului care implica controlul unui cursor de calculator doar cu mintea a avut de suferit în ceea ce privește viteza și acuratețea, măsurate în biți pe secundă (BPS).

Vezi și: Condiția esențială pentru ca un spital să aibă finanțare. Prof. dr. Ioan Lascăr: Să sperăm că astfel de acțiuni pot fi luate ca exemplu

Schimbări ale algoritmului

Deși Wall Street Journal a raportat că Neuralink a luat în considerare înlăturarea implantului, este o problemă pe care compania spune că acum a depășit-o făcând schimbări în algoritmul implicat în înregistrarea semnalelor neuronale și în modul în care aceste semnale sunt apoi traduse în mișcări ale cursorului.

Potrivit Neuralink, aceste modificări au condus la o "îmbunătățire rapidă și susținută a BPS, care acum a depășit performanța inițială a lui Noland".

Vezi și: De ce să nu mai uzi niciodată periuța de dinți înaite să o folosești. Medicul stomatolog arată marea greșeală pe care ai făcut-o până acum

Implant cerebral - FOTO: Freepik@tempgoldlimited

Implant realizat în martie

Capacitățile implantului au fost prezentate publicului mai larg în martie, când Arbaugh a participat la o demonstrație transmisă în direct pe platforma de socializare X. În timpul transmisiei, Arbaugh, care este paralizat de la umeri în jos, a putut controla un cursor pentru a juca șah.

"Îmi place să joc șah, așa că aceasta este una dintre lucrurile pe care mi le-ați permis să le fac. Nu am putut să fac prea multe în ultimii ani, mai ales nu așa. Trebuia să folosesc gura [dispozitivul], dar acum totul se face cu creierul meu" a spus Arbaugh la acea vreme.

Fondatorul Neuralink, Elon Musk, a asemănat acțiunea cu “telepatia". Cu toate acestea, cercetarea nu a fost lipsită de controverse. Curând după ce a primit aprobarea de la Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a SUA pentru a desfășura studii umane, facilitatea de cercetare a animalelor Neuralink a devenit subiectul unei investigații federale care a descoperit numeroase probleme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel