Primul DECES legat de țigările electronice, în SUA! 193 de cazuri de îmbolnăviri

Vaping
Oficialii americani au anunțat că un pacient adult din Illinois care a făcut o boală pulmonară gravă din cauza țigărilor electronice cu aburi a murit și că acesta este considerat a fi primul deces din SUA legat de respectivele dispozitive. Sunt 193 de cazuri de îmbolnăviri raportate în America din cauza țigărilor electronice, notează The Guardian.

Departamentul de Sănătate Publică din Illinois (IDPH) a înregistrat joi primul deces legat de folosirea țigărilor electronice, a declarat medicul șef dr. Jennifer Layden.

Oficialii de la Centrele americane de Control și Prevenire a Bolilor (CDC) au spus că 193 de persoane din 22 de state au contractat boli respiratorii severe după ce au folosit țigări electronice care emit vapori (vaping). Cu toate acestea, ei au spus că nu a fost identificată o cauză comună clară a bolilor și că că acestea sunt considerate deocamdată „cazuri potențiale" care sunt încă în curs de investigare.

Boli pulmonare grave

„Anchetatorii nu au identificat niciun produs sau compus specific care să fie legat de toate cazurile", a declarat Ileana Arias, un oficial al CDC, care a adăugat că pacienții ar putea avea de-a face cu boli diferite care au simptome similare.

Toate bolile au fost înregistrate la adolescenți sau adulți care au folosit o țigară electronică sau un alt dispozitiv de vaping. Medicii au spus că bolile seamănă cu o vătămare obținută prin inhalare, plămânii reacționând aparent la o substanță toxică. Până în prezent, au fost excluse bolile infecțioase, arată The Guardian.

Bolile au fost raportate de la sfârșitul lunii iunie, dar numărul total a crescut rapid în ultima săptămână. Aceasta poate fi parțial din cauză că aceste cazuri care inițial nu erau legate de vaping au început să fie grupate în acest fel. Printre cele mai noi raportări se numără două cazuri din Connecticut, patru în Iowa și șase în Ohio.

„Severitatea bolilor cu care se confruntă oamenii este alarmantă și trebuie să spunem că utilizarea țigărilor electronice și vapingul pot fi periculoase", a declarat directorul IDPH, dr. Ngozi Ezike, într-un comunicat.

Produse de vaping care conțin marijuana

Țigările electronice au fost descrise ca o alternativă mai puțin periculoasă la țigările obișnuite, însă oficialii din domeniul sănătății au fost îngrijorați de faptul că foarfte mulți adolescenți le folosesc. Cea mai mare parte a atenției s-a concentrat pe nicotină, despre care oficialii din domeniul sănătății spun că este dăunătoare dezvoltării creierelor și ar putea face copiii mai predispuși să se apuce de fumat.

S-a descoperit, însă, că unele produse de vaping conțin și alte substanțe potențial dăunătoare, inclusiv substanțe chimice aromatizante și uleiuri utilizate pentru a vapa marijuana, spun specialiștii.

O parte dintre cazurile raportate erau ale unor indivizi care s-au îmbolnăvit pentru că au folosit produse de vaping care conțineau Tetrahidrocanabinolul (THC), ingredientul cu induceri mari din marijuana.

Asociația americană de la Vaping a spus „produsele THC de pe piața neagră", au fost de vină și au solicitat oficialilor federali să elimine suspiciunea aruncată asupra produselor de vaping cu nicotină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel