Preţurile maximale ale 5.000 de medicamente, modificate după 3 ani

Ministerul Sănătății a publicat, marți seară, un proiect de ordin de ministru pentru aprobarea noilor prețuri maximale ale medicamentelor. Este prima modificare a prețurilor din 2015 încoace și vizează aproape 5.000 de medicamente, printre care se numără și generice, dar și inovative. Aceste prețuri ar fi trebuit corectate în fiecare an!

Ministerul Sănătății (MS) a publicat, marți seara, în transparență decizională, un proiect de ordin pentru aprobarea noilor prețuri maximale ale medicamentelor care pot fi utilizate/comercializate de către deținătorii de autorizație de punere pe piață a medicamentelor sau reprezentanții acestora, distribuitorii angro și furnizorii de servicii medicale și medicamente.

Este vorba despre acele medicamente care fac obiectul unei relații contractuale cu MS, casele de asigurări de sănătate și/sau direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, și care sunt cuprinse în Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România - CANAMED, pentru aprobarea prețurilor maximale ale medicamentelor cuprinse în Catalogul public, a preţurilor de referinţă generice și a prețurilor de referință inovative.

Corecția trebuia făcută anual!

Este vorba despre corecția prețurilor, proces care s-a realizat doar de 2 ori în ultima decadă, precedenta modificare fiind în 2015. Practic, în fiecare an ar fi trebuit realizată această corecție, după cum se înțelege chiar din referatul de aprobare a noului ordin. 

„În conformitate cu prevederile Art. 4, alin. (9) din Anexa la Ordinul nr. 368/2017 cu modificările și completările ulterioare, prețul stabilit la finalul corecției anuale se aprobă pentru o perioadă limitată de un an, calculată de la data aprobării acestuia în canamed și Catalog public prin ordin al ministrului sănătății”, se arată în documentul citat. 

Corecția, aprobată rapid

Proiectul de ordin, care conține și anexa cu 5.000 de medicamente și prețurile aprobate de statul român, este pus în dezbatere publică până la 25 septembrie 2018. el ar urma să fie aprobat și să intre în vigoare de luna viitoare. 

„În conformitate cu prevederile Art. 3 din Ordinul ministrului sănătății nr. 368/2017 cu modificările și completările ulterioare, prețurile maximale ale medicamentelor autorizate de punere pe piață și prețurile de referință generice/biosimilare aprobate în canamed rămân valabile până la publicarea ordinului de aprobare a prețurilor calculate în urma corecției anuale, dar nu mai târziu de 1 octombrie 2018”, arată referatul de aprobare. 

Lista cu noile prețuri la cele aproape 5.000 de medicamente o găsiți AICI: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel