Premieră națională la Spitalul Județean Timișoara: intervenție chirurgicală pe măduva spinării

Spitalul Județean de Urgență Timișoara. Foto: SCJUPBT
O premieră medicală a avut loc la spitalul județean din Timișoara, unde o echipă de medici au reușit să îndepărteze doar părțile afectate de către o tumoră ale nervilor spinali ai unei paciente. Femeia avea dureri insuportabile, din cauza cărora nu mai putea să doarmă de mau mult de un an.

Printr-o intervenție extrem de migăloasă, cu ajutorul unui microscop special, dr. Brînzeu a reușit să îndepărteze doar părțile afectate de către o tumoră ale nervilor spinali ai unei paciente. Aceste părți afectate îi provocau dureri imense care nu îi permiteau pacientei nici măcar să doarmă.
„Această primă intervenție arată că putem face performanță în România, dacă ne dorim. Iar noi ne dorim. Avem o echipă excepțională, condusă de profesorul Pleș. Vom face următorii pași, respectiv vom dota secția de Neurochirurgie, pentru ca această intervenție și altele să să fie efectuate din ce în ce mai des și să putem să salvăm de durere pacienții care se încadrează în această categorie. Vorbim atât despre investiții de infrastructură, cât și de investiții în dotarea cu aparatură performantă.”
Conf. Univ. dr. Horia Pleș, Șeful Clinicii de Neurochirurgie și conf, univ. dr. Andrei Brânzeu, alături de o întreagă echipă au realizat intervenția delicată pentru prima dată în România. Andrei Brânzeu s-a învățat această tehnică în Franța, unde a lucrat tip de 10 ani cu cel care a inventat această tehnică. „Este vorba de o intervenție menită să controleze durerea la o pacientă cu invazia tumorală a nervilor de la braț, care a constat într-o intervenție la măduva spinării în care selectiv se taie partea responsabilă de durere. Se face sub microscop și durează mult pentru că la fiecare nerv se taie doar partea care se ocupă de durere, prezervând toate celelalte funcții nervoase în așa fel încât pacienta nu mai simte durere în brațul respectiv și își păstrează majoritatea funcțiilor pe care le avea înainte. Zic majoritatea, pentru că înainte deja nervii erau invadați, deci exista un deficit. E o intervenție cu car eu sunt obișnuit, pentru că am lucrat timp de 10 ani în Franța cu profesorul care a inventat această operație, inventată în anii 70”, spune el pentru opiniatimisoarei.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel