Prelevare multi-organ la Spitalul Floreasca. Șase pacienți, a doua șansă la viață. Dobra: Pacientul care trebuia să primească inima are COVID, așa că organul a ajuns în Germania

prelevare
EXCLUSIV
Mai multe vieți au fost salvate în urma unei prelevări de organe care a avut loc, în această dimineață, la Spitalul Floreasca din Capitală.

Medicii de la Spitalul Floreasca din Capitală au prelevat, în această dimineață, mai multe organe de la un bărbat care a suferit un traumatism cranio-cerebral.

Bărbatul, în vârstă de 50 de ani, a suferit un traumatism cranio-cerebral grav după ce a căzut de la înălțime și nu a mai putut fi salvat.

Familia victimei a decis să doneze organele bărbatului și astfel, șase pacienți au o nouă șansă la viață. 

Prelevare multi-organ la Spitalul Floreasca din București. Medicii, performanță remarcabilă

”DA pentru VIAŢĂ! O decizie care schimbă destine. În urma gestului plin de altruism al unei familii, care a fost de acord cu donarea de organe şi ţesuturi, alţi 6 oameni au primit o nouă şansă! La Spitalul Clinic de Urgență București, familia unui pacient aflat în moarte cerebrală a decis că suferința se poate preschimba în speranță, iar moartea, în viață.

Așa că a fost de acord cu donarea organelor și să salveze astfel viețile altor semeni aflați în cumpănă. Ce gest mai nobil poate fi făcut decât de a oferi unui semen necunoscut şansa la viaţă? Sincere condoleanţe, mulţumiri şi profund respect familiei, care şi-a găsit puterea de a transforma propria durere şi suferinţă într-o minune şi şansă nesperată pentru alţi oameni, pentru alte familii care suferă alături de rudele lor.

Transmitem sincere condoleanţe familiei şi mulţumim cu respect şi recunoştinţă pentru decizia dificilă pe care a fost nevoită să o ia, dar care va aduce speranţă pentru alţi oameni aflaţi în suferinţă.

Echipa ATI a spitalului Floreasca, condusă de doamna Prof. Dr. Ioana Grinţescu, a făcut posibil ca un gest de o asemenea încărcătură emoţională să nu fi fost în zadar. Mulţumim echipei de de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Conf. Dr. Liliana Mirea – kdp, Dr. Rosana Turcu – coordonator transplant, prima verigă în lungul lanţ de la suferinţă la speranţă, care a facut posibil să apară speranţa în sufletul altor 6 oameni. De asemenea, apreciem implicarea conducerii acestei unităţi sanitare în susţinerea şi dezvoltarea Programului Naţional de Transplant.

Efortul şi dăruirea lor au fost preluate de alţi profesionişti dedicaţi, echipele chirurgicale de prelevare. Echipa de prelevare ficat a Institutul Clinic Fundeni, condusă de Dr. Guenadiy Vatachki, a adus speranţă unui alt pacient critic, intervenţia salvatoare fiind realizată cu succes de echipa Prof. Dr. Vlad Braşoveanu, cu suportul indispensabil al echipei ATI – Dr. Andreea Panaite, Dr. Maricica Carstea.

Rinichii au fost prelevaţi de echipa Centrului de Transplant Renal I.C. Fundeni, coordonată de Dr. Mihai Dobra, aducând o nouă şansă la o viaţă normală prin transplant renal pentru alţi 2 pacienţi.

Deoarece pe teritoriul României nu a existat un receptor compatibil, cordul a fost prelevat de echipa Klinik fur Thorax and Kardiovasc Bad Oeynhausen şi va salva viaţa unui pacient fără altă şansă.

Corneea va fi transplantată la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti”, arată Agenția Națională de Transplant. 

Vezi și: Disfonia, răgușeala, simptom după răceală, dar și al cancerului laringian. Medic: Este vindecabil, cu cât este descoperit mai precoce

Rinchii, grefați la Institutul Clinic Fundeni

”E vorba de un pacient de sex masculin, 50 de ani, traumatism prin precipitare, prin cădere de la o distanță de aproximativ 5 metri, traumatism cranio-cerebral. A fost o prelevare standard, multi-organ. Noi, cei de la secția de Urologie, am prelevat rinichii, urmând ca astăzi să fie grefați de colegii mei de la Fundeni, la doi pacienți.

Ficatul a ajuns la Fundeni. Printre organele prelevate vorbim și de cord. Acesta a plecat prin Eurotransplant în Germania și pe lângă, a mai fost prelevată și corneea”, a declarat dr. Mihai Dobra, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Vezi și: Topul alimentelor care provoacă arsuri la stomac. Trebuie evitate, deși unele sunt sănătoase

Inima victimei a ajuns în Germania

Inima ar fi trebuit să ajungă tot la un pacient român, însă din cauză că acesta este infectat cu COVID-19, cordul a ajuns în Germania. 

”Există un acord cadru, prin Agenția Națională de Transplant. Din păcate, cordul trebuia să fie prelevat de domnul profesor Horațiu Moldovan, dar pacientul căruia trebuia să i se grefeze este pozitiv COVID, așa că a fost chemată echipa din Germania.

Astfel cordul a fost transferat prin Eurotransplant, către Germania. Activitatea de la Fundeni e una importantă. Noi facem în continuare prelevări. În continuare, grefările, donatorii în moarte cerebrală și donatorii leading se fac la Fundeni de ani de zile”, ne-a mai spus medicul Mihai Dobra.

Ce este transplantul

Transplantul de organe este una din cele mai interesante părţi ale medicinei. El reprezintă de fapt înlocuirea unui organ care nu îşi mai poate îndeplini corect funcţiile (datorită unor procese patologice sau traumatisme) sau care devine chiar periculos pentru organism, cu altul sănătos, care poate preluă rolul celui bolnav.

În vederea realizării transplantului este necesară existenţa a două persoane cheie: primitorul (receptorul) şi donatorul. Donatorul poate fi o persoană în viaţă sau o persoană recent decedata. Trebuie precizat însă că nu toate organele organismului uman pot fi transplantate.

”Începând cu acest an, în condițiile sfârșitului de pandemie, asistăm la o relansare a activității de donare și implicit o creștere a numărului de transplanturi realizate în România. Ca o comparaţie, dacă la sfârşitul anului 2021 s-au înregistrat 47 donatori reali, anul acesta până la data de 23 iunie, s-au înregistrat 46 de donatori reali.

De la începutul anului și până la 23 iunie, datorită celor 46 de donatori în moarte cerebrală din România şi a celor din Bulgaria şi Moldova, au fost salvate 36 de vieţi prin transplant de ficat (2 transplanturi realizate cu organe provenite de la donatori bulgari), 91 prin transplant de rinichi (din care 4 cu organe provenite de la donatori bulgari şi 2 cu organe de la donatori moldoveni), 3 prin transplant de cord (din care 1 transplant realizat cu organ din Bulgaria), 2 prin transplant de plămân, 41 pacienţi au beneficiat de transplant cornee, iar şi mai mulţi pacienţi au o viaţă mai bună prin transplant de ţesut osteodentinos.

De asemenea, către sistemul internaţional de transplant au fost oferite: 2 grefe hepatice (una către Republica Moldova şi una către Eurotransplant) şi 2 grefe cardiace către Eurotransplant, salvând vieţile altor pacienţi suferinzi. Cifrele din ultima perioadă ne dau speranță pentru viitor, dar încă sunt mult inferioare cifrelor din alte țări europene și nu acoperă necesarul de transplant din România.

Ca întotdeauna, gândurile noastre de mulţumire şi recunoştinţă se îndreaptă către donatori şi familiile acestora, aceşti îngeri ai fiecărui pacient salvat prin transplant!”, arată Agenția Națională de Transplant.

Vezi și: Simona Halep, aproape de șoc termic la Washington. Ce este epuizarea de la căldură. Ciuhodaru, PATRU lucruri de făcut: Se instalează cu mare ușurință

Pandemia a scăzut numărul transplanturilor

Pe perioada pandemiei s-a observat o scădere a numărului de donatori, datorită realocării resurselor. Treptat, pe măsură ce unitățile de Terapie Intensivă au fost degrevate, numărul acestora a crescut, ”față de 47 de anul trecut până la acest moment sunt 29 de donatori”, potrivit directorului executiv al Agenției Naționale de Transplant, dr. Radu Zamfir.

De altfel, acesta a menționat faptul că în toată perioada de pandemie a existat un centru de transplant solid, specific fiecărui organ în funcțiune.

Mai mult, Radu Zamfir a expus intenția de dezvoltare a unui program de ”non-heart beating donor”, cu două unități pilot, Spitalul Floreasca și Spitalul Sf. Spiridon din Iași, ”acești donatori au nevoie, pentru a fi implementată această procedură, atât de instruirea personalului medical, care va fi primul lucru realizat, cât și anumite modificări legislative care să permită să creeze un context în care să se efectueze aceste prelevări, pentru că, după cum știți există mortalitate pe lista de așteptare și scăderea mortalității este obiectivul nostru principal”, a spus Radu Zamfir, în conferința de presă desfășurată cu ocazia Zilei Naționale a Transplantului. 

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel