Prazul, sursă de vitamina K. Poate preveni diabetul

Prazul sursa de vitamina K. FOTO Pexels
Prazul este o sursă importantă de vitamina K, benefică pentru prevenirea diabetului, dar și a bolilor de inimă. 

Prazul, nativ din zona riverană Mării Mediterane și Asia centrală, este o legumă înrudită cu ceapa și usturoiul, fiind unul dintre alimentele de bază pentru bucătăria europeană. Pe lângă calitățile sale gastronomice, prazul are și proprietăți nutritive, cu o sursă excelentă de vitamine A, K și C, precum și folați (acid folic) și fibre, potrivit Healthline

100 de grame de praz conțin următorii nutrienți

- 61 calorii

- 14,2 grame carbohidrați

- 1,5 grame proteine

- 0,3 grame grăsime

- 1,8 grame fibre

- 47 micrograme vitamina K (59% din Doza Zilnică Recomandată - DZR)

- 667 unități internaționale vitamina A (33% DZR)

- 0,5 miligrame mangan (24% DZR)

- 12 miligrame vitamina C (20% DZR)

- 64 micrograme folat (16 % DZR)

- 0,2 miligrame vitamina B6 (12% DZR)

- 2,1 miligrame fier (12% DZR)

- 28 miligrame magneziu (7% DZR)

- 59 miligrame calciu (6% DZR)

- 0,1 miligrame cupru (6% VZ)

- 180 miligrame potasiu (5% DZR)

- 0,9 miligrame vitamina E (5% DZR).

Ce conține prazul

Prazul este bogat în antioxidanți, în special polifenoli. Aceștia combat stresul oxidativ, care afectează celulele și contribuie la apariția unor boli grave precum diabetul, cancerul și bolile de inimă. De asemenea, prazul este o sursă importantă de alicină, același compus benefic de sulf care asigură usturoiului proprietățile sale antimicrobiene. Alicina poate reduce nivelul colesterolului și poate lupta împotriva cancerului.

Dieta de primăvară. Bilic: Apetitul este lesne de ținut sub control

Dieta femeilor și SUPERALIMENTELE care le projează sănătatea

Care sunt beneficiile prazului

Reduce riscul de boli inflamatorii cronice. Inflamația cronica este extrem de dăunătoare pentru sănătatea inimii. Vitamina K are proprietăți antiinflamatorii care pot lupta împotriva bolilor inflamatorii cronice precum diabetul, obezitatea și artrita reumatoidă.

Detoxifică pielea. Prazul este un diuretic natural și detoxifică pielea captând substanțele dăunătoare pe care le elimină din corp.

Protejează împotriva radiațiilor solare. Frunzele verzi ale prazului conțin de 100 de ori mai mult betacaroten și de două ori mai multă vitamina C decât părțile albe. Această combinație de vitamine A, C și E, precum și alți antioxidanți prezenți în praz, protejează împotriva radiațiilor solare.

Stimulează creșterea părului. Prazul conține minerale, mangan, fier, vitamina C și acid folic, iar consumul acestora poate îmbunătății sănătatea părului.

Protejează vasele de sânge. Prazul conține un flavonoid, kaempferol, care protejează învelișurile vaselor de sânge împotriva radicalilor liberi. Kaempferolul stimulează producerea de oxid nitric care dilatează în mod natural vasele de sânge. În acest fel, vasele de sânge se relaxează și astfel scade riscul de hipertensiune.   

Ajută digestia. Fiind un bun prebiotic, prazul ajută la digestie și, în plus, stimulează și întărește stomacul, rinichii și intestinul.

Vezi și: Mărarul și beneficiile sale. Are proprietăți ANTISTRES, dar și digestive

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel