Pofta de sărat, cauză a dezechilibrului electrolitic. Cum se poate gestiona

pofta de sarat cauza a dezechilibrului electrolitic. FOTO: Freepik @asier_relampagoestudio
Pofta de sărat este determinată, printre altele, de un dezechilibru electrolitic. Ce se ascunde în spatele dorinței de a mânca ceva sărat.

Sodiul și clorura sunt doi electroliți esențiali care se combină pentru a forma sarea de masă. Electroliții sunt responsabili de conducerea sarcinilor electrice în organism, care duc la contracții musculare. Acești nutrienți joacă, de asemenea, roluri importante în echilibrul fluidelor, în pH-ul și presiunea sângelui și în funcția nervoasă.

Deși este blamată și considerată un ingredient nesănătos, mai ales dacă este consumată peste măsură, sarea trebuie să existe zilnic în dieta noastră, pentru rolul pe care îl are pentru sănătate.

Potrivit Asociației Americane a Inimii, regula generală este de a nu depăși 2.300 de mg de sodiu pe zi, iar în cazul hipertensivilor, aceasta nu trebuie să depășească 1.500 mg de sodiu pe zi, în timp ce OMS recomandă un consum de maximum 5 grame de sare pe zi, cantitate ce include și sarea din alimente. De altfel, mare parte din populație consumă dublul de sare recomandată de specialiști.

Pofta bruscă și inexplicabilă de ceva sărat poate ascunde nu doar obiceiuri alimentare nesănătoase, ci și schimbări hormonale.

Pofta de sărat - deshidratare

Deoarece sodiul și clorura sunt esențiale pentru echilibrul de fluide din organism, deshidratarea poate fi o cauză a poftei de sărat. De altfel, acesta este modul în care organismul ne atrage atenția cu privire nevoia de a bea apă. Cu cât vei mânca mai sărat, cu atât vei bea mai multă apă și astfel se va restabili nivelul de lichid din corp.

Printre simptomele pe care le prezintă deshidratarea se numără:

- durerea de cap

- scăderea cantității de urină

- letargia

- senzația de sete, notează EatThis.

Pentru a reduce riscul de deshidratare trebuie consumate suficiente lichide astfel încât urina să ajungă la culoare de galben-pai, culoarea ”urinei normale”. 

Pofta de sărat - sunteți stresat/stresată

Stresul are un impact major asupra noastră, fie că ne referim la sănătatea fizică sau la cea emoțională.

Unul dintre hormonii care ajută organismul să gestioneze stresul este cortizolul. Eliberarea acestuia se face de către glandele suprarenale ca răspuns la stres, și, în același timp modifică tensiunea arterială, ritmul cardial și nivelul de glucoză din sânge.

Un studiu din Journal of Neuroscience sugerează că persoanele cu un nivel mai ridicat de sodiu în sânge eliberează mai puțin cortizol atunci când se confruntă cu stresul.

Vezi și: Dieta antiîmbătrânire, care sunt cele trei componente. Pleșea: Dacă te opui inflamației rămâi tânăr

Pofta de sărat - dezechilibrul electrolitic

Dezechilibrul electrolitic poate fi determinat de pierderea de lichid, în zilele călduroase, prin transpirație, în timpul activității fizice intense, dar și prin febră, vomă sau diaree. Prin deshidratare organismul pierde din electroliți, printre care și sodiul, iar semnele pe care le transmite corpul includ:

- dureri de cap

- oboseala

- creștere a ritmului cardiac

- crampe musculare

- spasme.

Pofta de sărat - sindromul premenstrual

Sunt cunoscute poftele pe care femeile le au în perioada dinaintea ciclului menstrual, senzații care fac parte din Sindromul Premenstrual. Aceste pofte pot să difere de la o persoană la alta. dacă unele femei își doresc să consume ciocolată sau prăjituri, altele poftesc la ceva sărat. Pe lângă modificările de apetit, unele femei mai pot experimenta simptome emoționale, schimbări de dispoziție sau iritabilitate.

Deși nu există o teorie clară în privința poftelor alimentare din perioada dinaintea ciclului menstrual, se crede că fluctuațiile hormonale joacă un rol important în acest sens.

Astfel, dacă poftiți la ceva sărat în această perioadă nu vă înfrânați dorința, însă alegeți alimentele sărate cu beneficii nutriționale, mai mult, respectați porțiile, pentru a nu vă confrunta cu alte probleme în perioada de după ciclul menstrual.

Printre cele mai recomandate în astfel de situații se află floricelele de porumb, nucile sărate, biscuiții sărați cu cereale integrale.

Pofta de sărat - sarcină

Două dintre cele mai comune simptome ale sarcinii sunt greața și vărsăturile. Dacă greața nu poate să vă creeze poftă de ceva sărat, vărsăturile pot, asta pentru că duc la pierderea de lichide așa cum am menționat anterior.

În cazul femeilor însărcinate, echilibrul electrolitic este cu atât mai important cu cât viitoarea mamă trebuie să asigure necesarul de fluide și nutrienți pentru buna dezvoltarea a fătului. Astfel, femeile însărcinate trebuie să fie atente și să gestioneze poftele de sărat cu episoadele de vomă.

Vezi și: Menopauza, efecte asupra dinților. Medic: Femeile sunt și mai predispuse la a dezvolta carii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel