Pneumonia interstițială: cauze, simptome, tratament. La ce să fii atent când tușești și respiri

Pneumonia interstitiala - Foto: Freepick @stockdevil
Pneumonia interstițială sau boala pulmonară interstițială, ce este, care sunt cauzele, simptomele și cum se tratează.

Pneumonia interstițială sau boala pulmonară interstițială (ILD) este un grup de numeroase afecțiuni pulmonare. Toate bolile pulmonare interstițiale afectează interstițiul, o parte a plămânilor tăi.

Interstițiul este o rețea de țesut asemănătoare unei dantele care străbate ambii plămâni. Acesta susține micii saci de aer din plămâni, numiți alveole. În mod normal, interstițiul este atât de subțire încât nu se vede la radiografii sau tomografii computerizate.

Pneumonia interstițială - Tipuri de boli pulmonare interstițiale

Toate formele de boală pulmonară interstițială determină îngroșarea interstițiului. Acest lucru se poate întâmpla din cauza unei inflamații, a unei cicatrizări sau a unei acumulări de lichid.

Unele forme de boala pulmonară interstițială durează puțin timp (acută), iar altele sunt pe termen lung (cronică) și nu dispar.

Unele tipuri de boală pulmonară interstițială includ:

Cele două TESTE care îți arată dacă ai osteoporoză. Streinu - Cercel: Arată clar încărcarea cu calciu a oaselor și rezistență la șoc

Cum a făcut un șofer de taxi prima schimbare majoră în medicina românească. De ce are Spitalul Fundeni un coridor subteran

Bârfele, îmbolnăvire sigură. De ce bârfim și ce boli riscăm: Românii sunt bârfitori. Bârfitorul vrea să-și simtă valoarea, dar se minte singur

- Pneumonia interstițială. Bacteriile, virușii sau ciupercile pot infecta interstițiul. O bacterie numită Mycoplasma pneumoniae este cea mai frecventă cauză.

- Fibroza pulmonară idiopatică. Aceasta face ca țesutul cicatricial să crească în interstițiu.  Experții nu știu ce o provoacă.

- Pneumonita interstițială nespecifică. Aceasta este o boală pulmonară interstițială care afectează adesea persoanele cu afecțiuni autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă sau sclerodermia.

- Pneumonita de hipersensibilitate. Aceasta se întâmplă atunci când praful, mucegaiul sau alte lucruri pe care le respirați vă irită plămânii pe o perioadă lungă de timp.

- Pneumonie organizatoare criptogenică (COP). COP este o boală pulmonară interstițială asemănătoare unei pneumonii, fără infecție. S-ar putea să-l auziți pe medicul dumneavoastră numind-o bronșiolită obliterantă cu pneumonie organizată (BOOP).

- Pneumonie interstițială acută. Aceasta este o boală pulmonară interstițială bruscă și severă. Persoanele care o au trebuie adesea să fie conectate la un aparat numit ventilator care respiră în locul lor.

- Pneumonie interstițială descuamativă. Aceasta este o boală pulmonară interstițială care rezultă parțial din fumat.

- Sarcoidoza. Aceasta provoacă o boală pulmonară interstițială împreună cu ganglioni limfatici umflați. Poate afecta, de asemenea, inima, pielea, nervii și ochii.

- Asbestoza. Aceasta este o boală interstițială a plămânilor cauzată de respirarea azbestului, o fibră folosită în materialele de construcție.

Pneumonia interstițială - simptomele bolii pulmonare interstițiale

Pneumonia interstițială acută se prezintă de obicei acut cu dispnee și tuse, urmate de o dezvoltare rapidă a insuficienței respiratorii, majoritatea pacienților necesitând ventilație mecanică. Majoritatea cazurilor au un istoric recent de simptome de infecție virală a tractului respirator superior înainte de a prezenta insuficiență respiratorie. Aproximativ jumătate dintre pacienți prezintă febră cu rezultate negative la testele bacteriene și virale.

Tomografia computerizată de înaltă rezoluție (HRCT) în stadiile incipiente ale bolii relevă faptul că plămânii au un aspect de sticlă mată, potrivit Science Direct.

Cel mai frecvent simptom al tuturor formelor de boală pulmonară interstițială este scurtarea respirației. Aproape toate persoanele cu boala pulmonară interstițială vor avea dificultăți de respirație, care se pot înrăutăți în timp.

Alte simptome ale bolii pulmonare interstițiale includ:

- Tuse, care este de obicei uscată și nu aduce mucus.

- Pierdere în greutate, cel mai adesea la persoanele cu COP sau BOOP.

- În cazul majorității formelor de boala pulmonară interstițială, scurtarea respirației se dezvoltă lent (pe parcursul a luni). Dacă aveți pneumonie interstițială sau pneumonită interstițială acută, simptomele vor apărea rapid (în câteva ore sau zile).

- Cefalee

- Febră

- Durere toracica, dureri în piept și disconfort

- Respirație șuierătoare

- Oboseală

Pneumonia interstițială - complicații

 

Complicațiile bolii pulmonare interstițiale severe pot pune viața în pericol:

- Tensiune arterială ridicată în plămâni, cunoscută sub numele de hipertensiune pulmonară

- Insuficiență respiratorie

- Insuficiență cardiacă pe partea dreaptă, cunoscută sub numele de cor pulmonar

Pneumonia interstițială - Cauzele și riscurile bolii pulmonare interstițiale

Cauza majorității bolilor pulmonare interstițiale este necunoscută.

Bacteriile, virușii și ciupercile pot provoca pneumonia interstițială. De asemenea, puteți face boala pulmonară interstițială dacă inhalați în mod regulat lucruri care vă pot deranja plămânii. Acestea includ:

- Azbestul

- Proteinele păsărilor (cum ar fi cele provenite de la păsări exotice, pui sau porumbei)

- Praful de cărbune sau diverse alte pulberi metalice provenite din munca în minerit

- Praful de cereale din agricultură

- Praful de siliciu

- Talc

- Este rar, dar anumite medicamente pot provoca boala pulmonară interstițială:

Unele antibiotice, cum ar fi nitrofurantoina

Unele medicamente antiinflamatoare, cum ar fi rituximabul

Medicamente de chimioterapie, cum ar fi bleomicina

Medicamente pentru inimă, cum ar fi amiodarona, potrivit WebMD.

Oricine poate face boala pulmonară interstițială, dar unele lucruri vă pot expune la un risc mai mare:

- Vârsta. Adulții sunt mult mai predispuși să facă boala pulmonară interstițială, dar și copiii pot face acest lucru.

- Boala autoimună, cum ar fi lupusul, artrita reumatoidă și sclerodermia

- Boala de reflux gastroesofagian (GERD)

- Genetică. Unele afecțiuni se transmit între membrii familiei.

- Fumatul

- Tratamente cu radiații pentru cancer.

VEZI ȘI: Gabriela Firea, dietă. Cum a reușit să aibă aceeași greutate din adolescență: Nu mor de foame. S-au schimbat vârsta, apar riduri. Trebuie să fim perfecți sufletește

Pneumonia interstițială - Tratamente pentru boala pulmonară interstițială

Tratamentul pe care îl primiți depinde de tipul de boala pulmonară interstițială pe care îl aveți și de cauza acesteia. Medicul este cel în măsură să vă dea tratamentul potrivit și vă poate oferi una dintre variantele:

- Antibiotice

Pneumoniile cauzate de un virus se ameliorează de obicei de la sine. Pneumoniile cauzate de o ciupercă sunt rare, dar sunt tratate cu medicamente antifungice.

- Corticosteroizi

În unele forme de pneumopatie interstițială, inflamația din plămâni provoacă leziuni și cicatrici. Corticosteroizii fac ca activitatea sistemului dumneavoastră imunitar să încetinească. Acest lucru diminuează cantitatea de inflamație în plămâni și în restul corpului dumneavoastră.

- Oxigen inhalat

Dacă aveți niveluri scăzute de oxigen din cauza bolii pulmonare interstițiale, oxigenul inhalat vă poate ajuta la simptome. Utilizarea regulată a oxigenului ar putea, de asemenea, să vă protejeze inima de daunele cauzate de nivelurile scăzute de oxigen.

- Transplantul de plămâni

În cazul bolii pulmonare interstițiale avansate care v-a afectat grav, este posibil să aveți nevoie de un transplant de plămâni. Majoritatea persoanelor care au un transplant de plămâni pentru boala pulmonară interstițială înregistrează câștiguri mari în ceea ce privește calitatea vieții și capacitatea de a face exerciții fizice.

Pneumonia interstițială - Cum se pune diagnosticul

VEZI ȘI: Fistula arteriovenoasă, "boala păcătoasă", cauze și simptome. Țiuitul din urechi, semnal de alarmă: Cazuri cataclismice. Pacientul e obosit, nu mai poate ridica un pahar

Pentru diagnosticare se pot folosi: 

- Analize de sange - pentru a vedea daca exista semne ale unei infectii sau ale unei boli autoimune

- Teste imagistice: RMN sau CT

- Spirometrie - măsurarea cantității de aer pe care o poți inspira și expira

- Pulsoximetrie - măsurarea nivelului de oxigen din sânge

- Lavaj bronhoalveolar

- Biopsie pulmonară - se folosește atunci cand alte teste nu au dus la stabilirea unui diagnostic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel