Pierderea dinților în cazul adulților, complicații. Dr. Remus Grecea: O experiență neplăcută, traumatizantă

pierderea dintilor - FOTO: Freepik@DC Studio
EXCLUSIV
Pierderea dinților este o problemă comună întâlnită în rândul adulților, având consecințe negative asupra sănătății orale și a calității vieții. Medicii stomatologi ne explică ce riscuri există odată cu pierderea unui dinte.

Pierderea unui dinte poate genera dificultăți în efectuarea igienei orale corecte, dezechilibre la nivelul articulației temporo-mandibulare și afectarea esteticii și funcției masticației.

Conform experților din domeniul stomatologiei, consecințele pierderii dinților pot fi grave și pot include migrarea dinților vecini, extruzia dinților antagoniști și impactul negativ asupra încrederii de sine și a stării sociale a individului. Dr. Remus Grecea, medic stomatolog, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL care sunt riscurile asociate.

"Pierderea unui dinte sau a unei măsele este frecventă întâlnită în cazul adulților. Un adult are 32 de dinți permanenți (după ce au fost înlocuiți cei 20 de lapte). Pierderea unui dinte, indiferent de vârsta la care se produce, este o experiență neplăcută, uneori traumatizantă, însă consecințele apar dacă nu se recurge în cel mai scurt timp la înlocuirea acestuia.

În momentul în care se pierde un dinte pot apare modificări și dezechilibre. Consecințe ale pierderii dinților:

- imposibilitatea realizării unei igiene orale corecte;

- dezechilibre la nivelul articulației temporo-mandibulare (apariția zgomotelor la închiderea și deschiderea gurii);

- migrarea dinților vecini pentru a închide spațiul rămas;

- extruzia dinților antagoniști (dinții iasă din os);

- afectarea esteticii;

- impact social negativ (piederea încrederii de sine);

- afectarea masticației;

- afectarea tractului digestiv (datorită măcinării incomplete a bolului alimentar)", a explicat dr. Remus Grecea, medic stomatolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Acesta e adevărul despre moarte. Radu Leca: Dacă înțelegem că există și alt univers decât cel pământean, atunci o să fim liniștiți

De ce cad dinții

Stomatolog - FOTO: Freepik@bokodi

Factorii care contribuie la pierderea dinților sunt variate și includ igiena orală precară, cariile dentare, parodontita, traumatismele și unele boli sistemice. Consumul de tutun, alcool sau droguri poate agrava și mai mult această problemă.

"Factorii care influențează pierderea dinților:

- igiena orală precară;

- cariile dentare;

- extracțiile dentare;

- parodontita (parodontoza);

- tutun/alcool/droguri;

- traumatisme;

- unele boli sistemice", a mai explicat dr. Remus Grecea.

Vezi și: Cel mai mare pericol pentru creier. Vlad Ciurea: Arde! Apar leziuni ireversibile. Creierul nu se mai reface

În ceea ce privește tratamentul pentru pierderea dinților, este esențial să se consulte un medic stomatolog pentru a stabili cea mai potrivită opțiune. Printre opțiunile de tratament se numără implanturile dentare și restaurarea protetică cu proteze.

Este important de subliniat că tratamentul pentru pierderea dinților trebuie efectuat în cadrul unui cabinet stomatologic, sub supravegherea și îndrumarea unui specialist. Întârzierea tratamentului poate agrava problemele și poate avea consecințe serioase asupra sănătății generale și a calității vieții pacientului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel